Kampány Törökszentmiklóson

Közzétéve ekkor: 2019 május 21. 9:09

Pásztor Gábor

Törökszentmiklóson gyakorlatilag két párt működik, s rendelkezik jelentős támogatóval: a Fidesz és a Jobbik. Egy harmadik formálisan megszűnt ugyan, de továbbra is komoly szimpatiuánsi háttérrel bír, az MSZP. A térségnek országgyűlési képviseletet adó  Fidesz és a helyi választásokat megnyerő, s abszolút többségű önkormányzatot alkotó Jobbik között folyamatosan ádáz küzdelem zajlik, az MSZP, a harmadik erő, kívül maradt e csatározásokon.

Négyévente, az országgyűlési és helyi választásokon azonban már mindhármuk  bedob minden erőt, fórum követ fórumot, teljes gőzzel folyik a szórólapozás, plakátozás, a riválisok igyekeznek minél több „nagyembert” meghívni, azt remélve, hogy a sorolt eszközök hozzájárulnak a sikerhez.

Május 26-án következik az EP-választás, amelyet minden fél sorsdöntőnek tart, ennek megfelelően országszerte óriási a csatazaj. Ezért is érdekes, hogy  Törökszentmiklós szinte kimaradt volna ebből. Nem mintha semmi nem történt volna, de kevés, s igazán abból is hiányzott a tűz, így nem csoda, hogy csekély érdeklődést váltott ki a lakosságban.

Azért nézzük ezt a keveset is, nézzük, melyik párt hogyan, mivel kampányolt.

A Jobbikkal a közelmúltban három „élő” alkalommal lehetett találkozni, ők a listán közelmúltban parlamenti képviselőséghez jutó, az országgyűlési választásokkor Törökszentmiklóson Boldog Istvánt megverő Csányi Tamást vetették be. Az egyéni körzettel nem bíró Csányi országos feladatot vállalt, többek közt Gyomaendrődön, Cserkeszőlőn, Hajdúböszörményben kampányolt, ide, Miklósra ritkábban jutott el.

Az esős, csapadékos idő miatt csak május 7-én tudta helyi jobbikos társaival köszönteni az édesanyákat, nagymamákat egy kis virággal anyák napja alkalmából. Aznap az „Újratelepítési Emlékműnél” – Országalma –, 11-én pedig a piacon gyűjtöttek béruniót, Európai ügyészséget követelő és a Határőrség visszaállítását célzó javaslatukra aláírást, a Jobbik EP programját népszerűsítették és a május 26-i szavazásra való buzdítottak.

Vallják, hogy soha nem volt még ekkora tétje az európai parlamenti választásnak. Május 26-án Magyarország arról dönt, hogy egy Európától távolodó, bérrabszolgaságra épülő, a távozó magyarok helyét ukrán és ázsiai migránsmunkásokkal feltöltő orbáni fél diktatúrában, vagy egy kiszámítható, biztonságos és demokratikus Magyarországon szeretne élni. Mivel minden voks számít, el kell menni szavazni, s természetesen a  Jobbikra kell ikszelni.

Fotók: Facebook

A Fidesz kampányát természetesen Boldog István országgyűlési képviselő vezényelte. Május 17-én a Szent István Rádiónak és a Rádió Törökszentmiklósnak adott interjút, a fő mondanivaló az volt, hogy a magyar emberek üzenjék meg május 26-án Brüsszelnek, a bevándorlást meg kell állítani. Még aznap utolsó alkalomként Hollik István kormányszóvivővel tartott fórumot, akiről azt mondta, nála hitelesebb tájékoztatást kevesen tudnának arról adni, hogy mit végzett, végez a magyar kormány az EU választási kampányában.

Hollik le is szögezte, az ország nagy eredményeket ért el az utóbbi nyolc évben, a leggyorsabban növekvők lettünk az EU-ban, dübörög a gazdaságunk. Ezután kifejtette, ahhoz, hogy ez maradandó legyen, Európában rendet kell tenni, mert most káosz van, a brüsszeli vezetők  buborékban élnek, eltávolodtak az emberektől, nem hallják meg a hangjukat. Ezért ahhoz, hogy tovább tudjunk menni az úton, le kell cserélni a brüsszeli vezetőket, s helyettük olyanokat választani, akik képesek belátni, hogy Európa csak akkor lesz erős és sikeres, ha működése keresztény értékeken alapszik. Olyan képviselők, akik ezt látják, csak a Fideszben vannak, ezért erre a pártra kell szavazni.

Másnap, május 18-án Boldog István a piacon tartott közterületi fogadóórát, s örömének adott hangot, hogy a törökszentmiklósiak is egyetértenek abban, hogy május 26-án meg kell védeni nemzetünket.

Fotók: Boldog István honlapja

Május 20-ra a választókerület szocialista vezetője, Rózsa Endre az MSZP nevében utcafórumra invitálta híveit, melyre Ujhelyi István európai parlamenti képviselőt hívta meg. Valóban fórum volt beszélgetés jelleggel, amely során a vendég főleg kérdésekre válaszolt. Hangsúlyozta, igen nagy a tét, az, hogy az Európai Unióban maradunk, hogy nyugalomban élhetünk-e az elkövetkező években, évtizedekben, a hangos és harcos orbáni gyűlöletpolitikát a békés egymás mellett élés váltja-e fel.

Nagy a tét, mert a populista Orbán-kormány illiberális államrendszert épített ki, gyűlöletpolitikájával, propaganda kampányaival az európai szövetségi rendszer lebontásán dolgozik. Mint mondta, a 2019-es EP-választásokkal meg kell roggyantani a narancsuralmat, ki kell állni az európai Magyarországért.

Megnyugtatta a jelenlévőket, hogy a korábbi hírekkel ellentétben a legtöbb szavazókörben lesz ellenzéki delegált. Az MSZP a mintegy 10.000 szavazókör felébe tud embert küldeni,a többiben a többi ellenzéki párt küldöttei felügyelik majd a választások tisztaságát. Meg kellett ezt oldani, szögezte le, mert ahol az ellenzéki pártok nincsenek jelen, bármi előfordulhat. Így viszont elég helyen lesz ellenzéki delegált ahhoz, hogy nagyobb csalások ne következhessenek be.

Fotók: A szerző

A fórum a tervezettnél hamarabb befejeződött, Ujhelyi István  a másnap estére  – 21-re – Törökszentmiklósra  meghirdetett Toroczkai demonstráció kapcsán találkozni akart a helyi kisebbségi önkormányzat vezetőivel, hogy óva intse őket, nehogy felüljenek a provokációnak. Befejezésként megemlítette, nagyon kíváncsi, hogy a térség országgyűlési képviselője, akinek ezt már békét hirdetendő régen meg kellett volna tennie, mikor szólal meg az   ügyben, ha megszólal egyáltalán.

Szemtől Szembe


Megosztás

4 hozzászólás

 • Szekeres Barnabás says:

  Tudvalevő, hogy helyi szinten a pártállás kevésbé döntésbefolyásoló tényező, vagyis elsősorban nem azon dől el, hogy a szavazók kit választanak. Én nem úgy emlékszem, hogy mondjuk 1998 és 2006 között olyan nagyon kisebbségben lett volna a baloldal a képviselő testületben. Bakk úr MSZMP tag volt, MSZP tag már valóban nem, ez így igaz!

  Azért az elég beszédes tény, hogy 1994-ben még pl. 4 jelölt (ebből 2 határozottan baloldali, illetve 1 baloldali-koalíciós partner) indult a polgármesteri székért. Berecz Bálint-Munkáspárt, Búzás Sándor-MSZP, Sántha Albert-SZDSZ és Szegő János a FKgP-MDF színeiben. Mint ismeretes, Szegő János nyert a szavazatok több mint 55%-ával.

  Az akkor 17 fős képviselő testületünkbe 10 főt választottak egyéni- (fidesz-KDNP-FKgP-MDF-6, MSZP-3, független 1), illetve további 7 főt kompenzációs listáról. A fidesz-KDNP-FKgP-MDF+2, MSZP+2, Munkáspárt 1, SZDSZ 1 és a Köztársaság Párt 1 főt delegálhatott, így tehát elméletben épp hogy csak megvolt a jobboldali többség.

  1998-ban nagyjából ugyan ez volt a helyzet. 8 fideszes, 5 MSZP-s, 1 munkáspárti, 1 SZDSZ-es, 1 horgász egyesületi és 1 független képviselőnk volt. Polgármester ezúttal Bakk Zoltán lett MSZP-SZDSZ támogatással. Ismét csak hajszállal lett meg a jobboldali többség!

  2002-ben pontosan ugyan ez volt a felállás! Magyarul politikai patthelyzet…

  2006-ban azonban már felborulni látszott ez a trend, ugyanis akkor már 8 fideszes, 4 MSZP-s, 4 lokálpatrióta és 1 horgász egyesületi képviselőnk lett, polgármesternek pedig a fideszes Dr. Juhász Enikőt választotta meg a város.

  2010-ben már 11 főre csökkent az önkormányzat képviselő testületének létszáma és egyben tarolt a fidesz is. 8 fideszes, 1 MSZP-s, 1 Jobbikos és 1 polgári körös képviselőnk lett

  2014-ben viszont már a Jobbik tarolt! 7 jobbikos, 3 fideszes és 1 MSZP-s képviselőnk lett.

  Számomra mindebből az látszik a napnál is világosabban, hogy 2010-előtt Törökszentmiklós pártpreferencia alapján abszolúte, de önkormányzati szempontból is egy erős baloldallal rendelkező, meglehetősen baloldali érzelmű város volt! Ez azonban mára szertefoszlott, elenyészett, sírba szállt, nem tudok másképp fogalmazni… Teljesen világosan látszik, hogyan tette a választói elégedetlenség a vezetést a fidesz kezébe, majd pedig a attól elvéve azt, a Jobbikéba. Most nagyon úgy néz ki, hogy a Jobbiktól ősszel pedig a Mi Hazánk fogja átvenni a stafétát. Törökszentmiklóson a klasszikus baloldal gyakorlatilag megszűnt létezni, tehát ezért nem értem, milyen „komoly szimpatizánsi háttérről” beszél az MSZP kapcsán? 340 szavazatot kaptak a 2957-ből, ami 5,38%-ot jelent, ami alul múlja még az országos átlagukat is! Azt hiszem, ideje volna tenniük valamit!

  Írom mindezt úgy, hogy egyáltalán nem örülök a közélet radikalizálódásának!

  • Pásztor Gábor says:

   Tisztelt Szekeres Úr!
   Tulajdonképpen mit cáfol? Én csupán azt állítottam, Tmiklós önkormányzati szempontból sosem volt baloldali város, az eddigi 4 polgármesterből 3 jobboldali volt, egy pedig független, aki sosem volt az MSZP tagja. Ha nem is szó szerint, ezt Ön is elismeri. Azt állítottam, hogy a baloldal mindig kisebbségben volt az önkormányzatban, hogy mekkorában, arról nem ejtettem szót. A kisebbséget szintén elismeri. Akkor hát miről van szó?

 • Szekeres Barnabás says:

  A helyi választási eredmények tükrében úgy tűnik, hogy Törökszentmiklós már rég nem baloldali, hanem bizony szélsőjobboldali város. Az egykor nálunk is beton kemény MSZP gyakorlatilag megszűnt létezni. Ennek okairól, hátteréről a legjobb okfejtés Szanyi Tibor, párttársaihoz címzett nyílt levelében olvasható. Ehhez nincs mit hozzátenni. Tökéletes esszenciája a bukás okainak mind helyi, mind országos szinten! Minden baloldali kötődésű szavazónak illene elolvasnia, és elgondolkodnia azon, hogyan süllyedhettek ilyen mélyre.

  • Pásztor Gábor says:

   A tények kedvéért jegyezném meg, hogy önkormányzati szempontból Tmiklós sosem volt baloldali város. Nyolc év Szegő János – Kisgazdapárt, nyolc év Bakk Zoltán Független, nyolc év Juhász Enikő – Fidesz és most Jobbik. Bakk Zoltán soha nen volt az MSZP tagja, csak az ő támogatásukkal lett polgármester. Az önkormányzatban a baloldal mindig kisebbségben volt.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .Hirdetés