Jubilált az Apáról Fiúra Egyesület

Közzétéve ekkor: 2019 április 8. 14:30

Pásztor

Az Apáról Fiúra Alapítvány 1993-ban alakult Törökszentmiklóson. Akkor húsz tagja volt,  fiatal felnőttek, akiknek céljai között szerepelt a magyar népi és kézműves hagyományok felkutatása, éltetése, átadása a munkába bekapcsolódó fiataloknak. Segítséget nyújtottak nekik abban, hogy tovább képezzék magukat az általuk érdekesnek vélt szakmában,  tanulmányutakat szerveztek számukra testvéregyesületekhez,  illetve hozzásegítették őket az országos pályázatokon, konferenciákon való részvételhez.

Sokáig sokszor igen mostoha körülmények között működtek, de alapvető céljaik megmaradtak, ugyanazokat a dolgokat tartották és tartják fontosnak, mint meg- alakulásukkor. A sok nehéz év után a református egyháznak köszönhetően véglegesnek tűnő, munkára alkalmas új otthont kaptak, amelyet sok-sok munkával, önkéntes segítőkkel használhatóvá, lakhatóvá tettek. Mára a tagok száma jelentősen megszaporodott, soraikban minden korosztály megtalálható, köztük határokon túl élők is akadnak

Foglalkozásaik, rendezvényeik  köre jelentősen bővült, a Pünkösdi Vigadalom egész napos rendezvényük a legnagyobb tömeget megmozgató városi esemény. Változatos programokkal igyekeznek magukhoz csábítani a fiatalokat és még fiatalabbakat. Az egyesület évek óta a legnagyobb országos kézműves események rendszeres meghívottja, Népi Iparművészeket, Népművészet Ifjú Mestereit tudhat soraiban. Az idén, január 22-én elnyerték a Magyar Kultúra Napján a Törökszentmiklós Város Közművelődési Díjat.

Ezt is, de nem elsősorban ezt ünnepelte most szombaton az Apáról Fiúra Népművészeti és Kézműves Egyesület. Hanem azt, amire megváltozott neve is utal, hogy az alapítványból egyesületté váltak kerek 15 éve. Ezt a jubileumi évfordulót ünnepelték egy egész napos rendezvénnyel, amelynek változatos programja, s már a címe is, Tulipános Mesekert az Alkotóházban, csábító volt- Sajnos, a hajnalban zuhogó, de még kora reggel is szemerkélő eső sokakat otthon tartott, de a bátrabbak nem bánták meg, hogy elmentek.

10 órától Tulipános Játéksziget várta a legifjabbakat, aki kiállta a hétpróbát, amely könnyű, szórakoztató játékokból állt, mézeskalács tulipánt kapott. Kézműves bemutatókon lehetett részt venni, Pozsa Sándor mester segítségével az ostorfonás rejtelmeibe lehetett belekukkantani, de lehetőség volt bútorfestésre, babakészítésre, hímzésre is. Ebéd után kiállítás nyílt az egyesületi tagok munkáiból, amiből a gyönyörködésen túl tájékozódni lehetett, milyen tevékenységek és milyen szinten folynak az egyesületben. Sor került az Ágról-ágra rajzpályázat eredményhirdetésére, amit eredetileg óvodáskorúaknak, általános- és középiskolásoknak hirdettek ki, de csak az első két korosztálytól érkeztek nevezések.

Délután két bábelőadás, a Tiszavirág Bábcsoport és a Majorka Színház bábjátéka szórakoztatott gyereket és felnőttet egyaránt, bemutatót tartottak az „Ezerjó” Szentmiklós Néptáncegyüttes tagjai a Sodrás Népzenei Kisegyüttes kíséretében, Lóri bácsi mesélt, s ropni lehetett a gyermek táncházban.

Egész nap várta a Míves Portékák vására a nézelődőket és vásárlókat, amelyen a zsákbamacskától az igazán míves portékákig minden megtalálható volt.

Szemtől Szembe


Megosztás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .Hirdetés