Ismét egy elcseszett beruházás, több mint fél milliárdot buktunk !

Közzétéve ekkor: 2012 február 2. 19:55

denialA város képviselő testülete, jövő hét hétfőn szándékozik lemondani 535,6 millió forint már elnyert pályázati támogatásról. Már a tényt sem könnyű elfogadni, hogy visszaadjunk valamit, amit megnyertünk, de az összegszerűsége még a megértőbbeknél is biztosítékot is kiveri. Még tovább fokozható a dolog, mert ráadásul nem is egy, a ma világában – nálunk is – divatos presztízs beruházás pénzéről, hanem bel- és csapadékvíz-elvezető rendszer rekonstrukciójáról van szó. Nézzük röviden, kivonatosan a tényeket.

„A csapadékviszonyok egyenlőtlen elosztása szükségessé tette, hogy a városból kivezető főgyűjtő csatornák felújítását, átvezető képességének javítását, olcsóbb üzemeltetését eredményező átalakítását és a befogadó felé történő szabályozottabb továbbítását lehetővé tevő gyűjtő, szabályozó rendszerek kiépítését.

A projekt megvalósítására az Önkormányzat pályázatot nyújtott be 2008. március végén. A támogatási döntésről 2010. februárjában értesítette az Önkormányzatot a Közreműködő Szervezet (továbbiakban: KSZ.) Az Önkormányzat 57 974 200 Ft sajáterőhöz 499 727 000 Ft támogatást nyert el. A sajáterő csökkentésére további 35 956 339 Ft is elnyert. A támogatási döntést követően az Önkormányzat 2010. május 25-én kötötte meg a Támogatási Szerződést és elkezdte a projekt megvalósítása érdekében a közbeszerzési eljárás előkészítését és bonyolítását.
A közbeszerzési eljárás 2010. július – augusztusban folyt le. Ezen az eljáráson a legmagasabb ajánlat is a rendelkezésre álló keretösszegen belül maradt (401 millió Ft nettó). Az eljárásban részvevő ellenérdekű fél azonban Közbeszerzési Döntőbizottsághoz fordult, az új eljárásra utasította az Önkormányzatot, amely ellen az Önkormányzat fellebbezett. A Bírósági eljárás 2011. májusáig húzódott. (sic. A pert elvesztette az önkormányzat.) A Bírósági tárgyalás lezártával új közbeszerzési eljárás megindítását kezdeményezte az Önkormányzat.
A KSZ a kiviteli tervekre kiírandó eljárás megindítását többszöri hiánypótlás után sem engedte, mivel a kiviteli tervezés alkalmával a csatornaszakaszok hossza és mérete megváltozott (legnagyobb változást az jelentette, hogy a korábban elkészült engedélyes terveket módosítani kellett a kiemelt vasút rekonstrukciós projekt miatt.
Itt mind méretében, mind hosszában módosult a csatorna. 2011. augusztus 8-án a KSZ-szel folytatott egyeztetés alapján a módosulásokat az engedélyen átvezetettük. A módosított engedélyt 2011. november 14-én lett jogerős.

A közbeszerzés előkészítése keretében a tervmódosulások és a 2008. és 2012 évek közötti jelentős idő eltérés miatt az Önkormányzat a műszaki ellenőrt felkérte, hogy végezzen előzetes költségbecslést a projekt megvalósítás költségeire.
A tervezői költségbecslés alapján akár 900 millió Ft-ot meghaladó ár is kalkulálható, azonban ez verseny helyzetben sem lenne alacsonyabb, mint 700 millió Ft. Ez jelentősen nagyobb terhet jelentene az Önkormányzat számára, a megvalósításához további 250 – 300 millió Ft sajáterőt kellene az Önkormányzatnak hozzárendelni a projekthez.
További kötelezettségvállalás és a kivitelezésre rendelkezésre álló összeg saját erőből történő kiegészítése nem járható út, városunk 2011. évi költségvetése erre fedezetet nem nyújt.  ”

A magyarázkodás a pénz elvesztése, az indokolt fejlesztés elmaradása tárgyában a fentieknél lényegesen terjedelmesebb, de érdemi többlet információt a kihagyott részek nem tartalmaznak.
(Az előterjesztés teljes terjedelmében innen letölthető: http://www.serfozoistvan.hu/3886-Napirendre-tuzve)
Nem először fordul elő ilyen eset a város történetében. Legutóbb tavaly mondtunk le a Városi Bölcsőde rekonstrukciójára nyert pályázati pénzről, mert az sem lehetett a tervezett forrásokból megvalósítani. A párhuzam, a hasonlóság szembetűnő, de más projektek hibái is megjelennek e mostaniban! Mik is ezek?

–                  A tervezett összeg már nem elég a megvalósításra!

–                  A műszaki tartalom megváltozik a kivitelezés idejére!

–                  Nincs felelőse a pénzvesztésnek! (Illetve van, a külső körülmények!)

–                  Minden az indokoltnál lassabban történik!

–                  Az előkészítettség finoman szólva is alatta marad a kívánatosnak.

Mindezek az alábbi kérdéseket fogalmaztatták meg velem a napirend tárgyalása során:

1./ A feltételezett többletköltség igény mekkora összegét teszi ki az Építőipari Normagyűjtemény állítólagos bő egy éves változása, hiszen árnövekményről beszél az indoklás?

2./ Mekkora összeget tesz ki ebből a 250-300 millió forintos többletigényből a műszaki tartalom változása?

3./ Mik voltak ezek a változások a 2010 nyárvégén lebonyolított közbeszerzési eljárás eredeti műszaki tartalmához képest?

4./ Mi volt az az elmúlt évben kiderült új műszaki kívánalom a kiemelt vasút rekonstrukciós projektben, amit korábban nem lehetett tudni/előre látni, noha a program lassan egy évtizede fut?

5./ Mennyit költöttünk eddig a pillanatig, erre a most már meg nem valósuló projektre?

6./ Miért támadta meg az önkormányzat a Közbeszerzési Döntőbizottság döntését, amely új eljárásra kötelezett minket, igazat adva egy ellenérdekeltségű fél panaszának?

7./ Ki és milyen érvek mellett látta úgy, hogy a Közbeszerzési Döntőbizottság döntésének megtámadása sikeres lehet?

8./ Ki az aki nem számolt a pereskedés okozta időveszteség előre látható következményeivel?

A kapott válaszok nem voltak teljesek, inkább részlegeseknek, illetve hiányosaknak tűntek. Elbuktuk, egy a város belvíz biztonsága szempontjából fontos beruházás megvalósításának lehetőségét.

Elbuktunk 535,7 millió forintot, egy 96,1 %-ban támogatott projekt pályázati forrását.

A projekt megvalósítása mindössze 22 millió saját forintjába került volna a városnak. A munka jellege folytán, az időszakos foglalkoztatás átmenetileg enyhíthetett volna a munkanélküliek egy részének anyagi gondjain.

Nem először fordul elő az önkormányzattal, hogy megnyert támogatást tutyi-mutyisága okán visszakényszerül adni. Emlékezzünk csak a Városi Bölcsőde rekonstrukciójára nyert kb. 80 millió forintra, amelyet tavaly szeptemberben kapott vissza a támogató a várostól. Ennyi pénzt bukni anélkül, hogy bárkinek a felelősségét megvizsgálnák a dologban egyszerűen nem lehet, pedig ez volt a városvezetés szándéka.

Élve a törvény adta képviselői jogommal, javasoltam, hogy a Pénzügyi és Városfejlesztési Bizottság tűzze napirendjére, vizsgálja meg a projekt előéletét. Vizsgálja meg a projekt kudarcával összefüggő felelősség kérdését és tegyen javaslatokat az ehhez hasonló helyzetek előfordulásának  jövőbeni megakadályozására. A feladat végrehajtásának határidejét 2012. február 29.-ben javasoltam megállapítani.
Kíváncsian várom a vizsgálat eredményét, lesz-e felelőse a több mint fél milliárdos bukásnak. Tájékoztatom majd az olvasókat, mert erről a sikerről valószínűleg a kincstári médiumok fizetett tartalmaiban úgy sem fognak találkozni.

„A lehullott rügyek nem térnek vissza az ágra.”
                                                                                                       Susan Barker brit író

 

Serfőző István


Megosztás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..Hirdetés