Ismerjük meg a város kórusát, a Sanctonicolaum kórust

Közzétéve ekkor: 2015 december 24. 10:12
Csikiné Lukszics Ágnes

Csikiné Lukszics Ágnes

Alig egy éve, február 2-án alakultak meg, s júliusban a Szentmiklósi Napokon már komplett, önálló műsorral mutatkoztak be, szeptember 1-jén az agrárszakképző iskolák országos tanévnyitóján énekeltek,  október 31-én, a reformáció napján a Szolnoki Szimfonikus Zenekarral léptek fel. Szinte minden városi vagy kulturális rendezvényen – többek között márc. 15., aug. 20. – ott voltak, mára már számon tartják őket, e rövidke idő alatt a város életének szerves részévé váltak. Ők a Sanctonicolaum – Szentmiklós középkori latin neve – Kórus, amely karnagyával, Csikiné Lukszics Ágnessel utolsó fellépésük, az Ipolyi Kulturális Központban rendezett karácsonyi évzáró műsor után ültünk le beszélgetni.

– Azt tudom, hogy eredendően váci vagy, azt is, hogy Debrecenben tanultál, de azt nem, hogy mikor és hogyan kerültél Törökszentmiklósra.

– 1978-ban kerültem ide. A Debreceni Zeneművészeti Konzervatóriumban végeztem hegedűtanárként, az akkori zeneiskolai igazgató, Meleg Károly hívására jöttem ide, aki azonnal kinevezett főállású tanárrá. Azóta itt élek, s azóta is ebben az iskolában tanítok.

Az Ipolyi karácsonyi évzáró műsorán

Az Ipolyi karácsonyi évzáró műsorán

– Közben elvégezted a karvezetői szakot, 2006 óta a gyerekkórus vezetője vagy. Ez volt az első kórusod?

– Igen, ez volt az első s 2015-ig, a felnőtt kórus megalakulásáig az egyetlen is.

– Nem volt benned egy kis félsz minden tapasztalat nélkül beleugrani az ismeretlenbe, a gyerekek után a felnőttek világába?

– Dehogynem. Amikor a Ghymes koncert után Kontosné Marika, az Ipolyi igazgatója megkérdezte, nem volna-e kedvem egy városi felnőtt kórust szervezni és vezetni, igencsak feladta a leckét. Napokig gyötrődtem, mert tudtam, hogy nagyon nagy fába vágnám a fejszémet, tudtam, mennyi munkával, mekkora felelősséggel jár egy ilyen vállalás. Kétségeim voltak, lesz-e elég megfelelő jelentkező, találok-e megfelelő anyagot. Ugyanakkor izgatott a szakmai kihívás, a lehetőség, hogy próbára tegyem magam.  Végül ez utóbbi felé billent a mérleg nyelve, ma már bátran mondhatom, nem bántam meg.  De be kell vallanom, annak ellenére, hogy jó irányba haladunk, kedvezőek a visszajelzések, némi félsz még időnként ma is bujkál bennem, hogy hosszabb távon is eleget tudok-e tenni az elvárásoknak.

A Szentmiklósi Napokon

A Szentmiklósi Napokon

– Kikre, milyen körre számítottál, mikor eldöntötted, belevágsz?

– Elsősorban a volt zeneiskolás növendékeimre, először őket kerestem meg. Számítottam a kollegákra; óvónőkre, tanítókra, tanárokra is. Aztán kiderült, kár volt kételkednem, mert, ahogy terjedt a kórus megalakulásának híre, mások is csatlakoztak, a „régiek hozták barátaikat, ismerőseiket. Ma már több mint negyvenen vagyunk.

– Elégedett vagy a létszámmal, a kórus összetételével? Hogy érzed, milyen minőséget képviseltek?

– Nem azért mondom, mert ezt illik mondanom, de igen. Könnyen tanul a csapat, nagyon szeretnek  közösen énekelni, és egyre jobban teszik is. Őszintén mondom, öröm velük dolgozni. Talán a fiúszekción lehetne egy kicsit erősíteni – lehet ezt keringőre való felhívásnak venni -, no, nem minőségben, mert a meglévők nagyon szépen teljesítenek, hanem létszámban.

– A Szentmiklósi Napokon komplett, változatos műsorral mutatkoztatok be. Hogyan alakult ki ez a színes repertoár?

– Ez is egyféle közös munka eredménye. Bischof tanár úr, Laci bácsi azt javasolta, hogy a fellépésekre dallamos, könnyen emészthető műveket válogassak, olyanokat, amiket szívesen meghallgat a közönség, s olyanokat, amelyeket a kottát olvasni nem tudó kórustagok is könnyen megtanulnak. Én magam igyekeztem olyanokat keresni, amelyeket a tagok annak idején – amikor még komoly énektanítás folyt – általános vagy középiskolában tanulhattak. Persze, választottam nehezebb kórusműveket is, azokat is meg tudjuk tanulni, csak kicsit tovább tart. A kórustagok is javasoltak számokat, musicalbetéteket, filmzenéket, popzenekarok számait. Herczegh Kata, a Miklós Néptáncegyüttes vezetője is ad ötleteket, könnyen koreográfozható dalokra. Így jött össze az a műsor, amiben vannak klasszikus kórusművek, korálok, reneszánsz madrigálok, népdalok, Zorán, Republic, Kormorán számok.

Augusztus 20-án

Augusztus 20-án

– Léptetek már fel a Miklós Néptáncegyüttessel, Bakondi András gitárkíséretével, egyik sem vált hátrányotokra. Hogyan merült fel a közös munka ötlete? Lesz hagyomány belőle?

– Azt hiszem, én gondoltam először arra, hogy az éneket erősítheti, színesítheti, ha tánccal van egybekötve, vagy zenei kísérettel csendül fel. Herczegh Kata rögtön vevő volt az ötletre ő választottra ki készletünkből a megfelelő dalt vagy ő adott tippet, mit tanuljunk meg, szívesen vállalta, hogy ezekre koreográfiát dolgoz ki, betanítja táncosaival. Bakondi András gitárkíséretének beépítése sem volt bonyolult, hiszen a felesége, Gabika velünk énekel. Szerintem nem egy-két alkalomra szólt a közös munka, amikor erre lehetőség lesz, a jövőben is kooperálni fogunk.

– Volt közös fellépésetek a Szolnoki Szimfonikus Zenekarral is. Ennek komoly értéke van? Velük hogy kerültetek kapcsolatba?

– Hallották, hogy megalakult a kórus, s hogy én vagyok a karvezető. A zenekar vezetője, aki régóta ismer engem, felhívott telefonon, s felajánlotta, lépjünk fel közösen. Nagyon jólesett, hiszen úgy kaptuk az ajánlatot, hogy meg sem hallgattak előtte bennünket, vagyis ez egy megelőlegezett bizalom volt. Úgy tűnik nem lettünk erre érdemtelenek, mert rögtön a koncert után újabb ajánlatot kaptunk egy tavaszi közös fellépésre. Az előbb volt arról szó, hogy időnként még bujkál a félsz bennem, de például a szimfonikusok ajánlatai csökkentették ezt, mert igazolni látom munkánk eredményét.

A Szolnoki Szimfonikus Zenekarral a Református Templomban

A Szolnoki Szimfonikus Zenekarral a Református Templomban

– Sok apró fellépésetek van két-három számmal, amelyekkel esetenként háttérbe szorultok. Nívós, sokrétű műsorotok van, amivel a Szentmiklósi napokon óriási sikert arattatok. Nem kellene inkább az ilyen önálló fellépésekre törekednetek? Igény volna rá.

 – A jövőben tervezünk ilyeneket, de előbb ehhez a számokat be kellett tanulni, össze kellett érni, komoly műsort összeállítani, amihez rengeteg idő kellett. Készülünk a jövő októberi felnőtt kórusok minősítőjére is, amin egy eredményes szereplés sokat lendíthetne rajtunk.

„Csupán” énekeltek, vagy közösség is vagytok?

Én úgy gondolom, mára nagyon jó, megkockáztatom, baráti közösség lettünk, jól érezzük magunkat egymás társaságában. Most volt, 21-én az évadzáró bulink, kiváló volt a hangulat, felhőtlenül, szabadon szórakoztunk.

– Melyek a közelebbi, távolabbi terveitek? Vannak-e, álmaitok vágyaitok?

– Részemről az, de ezt a többiek nevében is mondhatom, hogy együtt maradjunk, együtt énekelhessünk. Szeretnénk a város kulturális életének meghatározó szereplői lenni, egyfajta új, színvonalas értéket megjeleníteni, a szakmai elismertséget illetően a minősítések során egyre feljebb lépkedni. Komolyan ambicionál bennünket, hogy sokaktól kapunk biztató szavakat, lélekben sokan támogatnak bennünket.

– Csatlakozom a lélekben támogatókhoz, sok-sok kellemesen együtt töltött időt, sikeres szerepléseket és minél előbbi szakmai elismerést kívánok. Köszönöm a beszélgetést.

***

Szerzői magánvélemény

Évzáró buli jó hangulatban

Évzáró buli jó hangulatban

Csikiné Lukszics Ágnes azzal zárta mondandóját, hogy sok a biztató szó, a lélekbeni támogató.   Lehet, hogy neki, a finom művészléleknek ez elég, de valójában nem az. Számomra, a racionálisabban gondolkodó számára ez nagyon kevés.

A kórus nagyon rövid idő alatt nagy ívet futott be, olyan színvonalon énekel, olyan repertoárt alakított ki, amivel bátran sok helyen megállhatná a helyét.

Persze, lehet erre azt mondani, mit beszél ez a laikus itt, de ezt nem én mondom egyedül. Annak idején, a Szentmiklósi Napok alkalmával adott műsoruk idején már idéztem egy szakembert, aki szerint „ahhoz képest, hogy fél éve alakultak, csaknem professzionális szinten énekelnek, s mindezt könnyedén, a közös éneklés látható örömével tették.” Azóta már futottam össze más szakemberrel is, akinek hasonló a kórus teljesítményéről a véleménye. Az is valószínű, hogy a Szolnoki Szimfonikus zenekar nem mindenkinek ajánlja fel a közös szereplés lehetőségét. A közönség pedig akkor, a Szentmiklósi Napokon vastapsával mondott véleményt.

Úgy vélem, ezzel az értékkel a városnak jobban kéne sáfárkodnia, ez a kórus annál többet érdemel, mint hogy a mindenkori városi rendezvényeken egy-két dalt elénekeljenek. Ez a kórus  a városé. Városi kórusnak nevezik őket, a nevükben a város nevét hordozzák, s ha majd sikereket érnek el, azok a város sikerei is lesznek. Mint ahogy annak idején a Liszt Ferenc Kórus is a városé volt, sikereivel Törökszentmiklós is büszkélkedhetett. Bízom benne, hogy előbb-utóbb a város is felismeri ezt.

Pásztor

 


Megosztás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .Hirdetés