Hogyan hagyta le a Mészáros és Mészáros Kft a Google-t, Ganz Ábrahámot,

Közzétéve ekkor: 2020 augusztus 5. 9:26

Weiss Manfrédot, és lett a magyar gazdaságtörténet valaha volt legsikeresebb cége

Kivételesen érdekes, szórakoztató, és informatív, ráadásul kizárólag publikusan ellenőrizhető adatokra alapuló cikkekben jár utána a G7 annak, hogy miért éppen Mészáros Lőrinc cége, a Mészáros és Mészáros Kft lett a magyar gazdaság történetének legsikeresebb vállalata. 

Az alaphelyzet az, hogy ez a cég a 2001-es megalapítása óta olyan tempóban tudta megsokszorozni eszközeinek értékét, árbevételét és nyereségét, mint a magyar cégtörténetben soha senki. Még a legendává és világhírűvé vált, Tungsram-típusú nagyvállalatok sem. Sőt, ez a tempó még olyan mai, robbanásszerűen gigavállalattá lett internetes óriásokat is megszégyenít, mint a Google. 

Ezt onnan tudni, hogy a szerző, Tóth István János nem egyszerűen ismerteti a Mészáros és Mészáros fő gazdasági mutatóinak fejlődését, hanem történelmi kontextusba is helyezi azokat.

Miközben maguk az adatok is minimum impozánsak. Önmagában is hatásos, egymondatos cikk lenne, hogy

“Az MM a 2010-es hatalomváltás óta összes eszközét folyó áron számolva 141-szeresére, árbevételét 102-szeresére, nettó profitját pedig 58-szorosára növelte.”

De egyből sokkal érdekesebb, ha tudjuk, hogy az MM ütemétől olyanok maradtak le csúnyán, mint 

  • a Ganz Öntöde és utódcégei, 

  • a Láng Gépgyár, 

  • a Weiss konzervgyár, amiből a Weiss Manfréd Acél- és Fémművek lett, 

  • a Tungsram elődje, a Villanyos Izzólámpagyár,

  • vagy Richter Gedeon családi patikája, ami később a gyógyszergyárrá nőtte ki magát.

A szuperérdekes esszé az árbevételnövekedést vizsgálva azt emeli ki, hogy a klasszikus magyar sikercégek növekedése jellemzően egyenletes volt, míg az MM óriási ugrásokkal haladt. Érdekes, hogy arányában a legnagyobb ugrást nem 2010 után, hanem 2007-8-ben hajtották végre, amikor a nettó árbevétele 1,77 millióról 100 millió forint fölé nőtt. De abszolút értékben persze a NER időszakában növekedett a legjobban a bevétel, 2018 és 2019 között például egyetlen év alatt 37 milliárd forinttal.

De az MM árbevételnöveledési tempója nemcsak a XIX.-XX. század fordulóján virágzó cégekéhez képest sokszoros. Tóth egy másik remek ábrán Mészáros cégét ugyanis a Ganz és a Tungsram mellett olyan nagyon is mai, korszerű és villámsebesen sikeressé vált cégekkel hasonlítja össze, mint az Alphabet (a Google anyacége) és a Nav N Go nevű igen sikeres magyar startup, illetve egy családi tulajdonban lévő sikeres építőipari cég. És az MM ezeket is nagyon lazán veri. Külön érdekesség, hogy a többi, időben egymástől távol működő, teljesen eltérő profilú vállalkozás növekedési tempója szinte azonos, míg Mészáros Lőrinc cégéé nemcsak sokkal nagyobb, de vadabbul is ugrál.

Az MM-hez egyedül Weiss Manfréd cégének növekedési tempója hasonlítható, de azt a vállalkozást az első világháború tette igazi óriáscéggé, míg az MM békeidőben tevékenykedik.

Az elemzés következő megállapítása, hogy a klasszikusan sikeres magyar vállalatok mind exportáltak is vagy dolgoztak külföldön, míg az MM egyáltalán nem tesz így, mégis gyorsabban nő. 

!!444!!!


Megosztás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .Hirdetés