Hé, haver, hol a bűnözőm?

Közzétéve ekkor: 2024 február 27. 13:14

A Magyarországot néhány hete lázban tartó kegyelmi ügy több politikus karrierjét derékba törte. Egy pedofil bűncselekmény elkövetőjének falazni nyilván ocsmány dolog, és a falazót idő előtt kiengedni sem szép. Bár az ügy minden részlete nem ismert, és valószínűleg soha nem is lesz az, minden jel arra mutat, hogy nagy hatalmú emberek a rendszer gyenge pontjai felől támadva elérték, hogy egy bűnöző idő előtt szabadulhasson.

A pedofil bűnelkövetőkre irányuló társadalmi figyelemnek köszönhetően azonban fény derült egy lényegesen súlyosabb ügyre is, ami már egyáltalán nem egyéni ügyeskedésről szól, hanem a teljes rendszer inkompetenciájáról.

Nemes László az ukrán határ melletti Tarpa fociakadémiáján dolgozott gondnokként és masszőrként, és a Blikk szerint az ő feladata volt annak a 42 ukrán, kárpátaljai gyermeknek a felügyelete is, akik a sportegyesület szálláshelyén laktak. A szintén kárpátaljai származású Nemesről az ügyészség azt írta, hogy „2022 novemberében egyik éjszaka a gyanúsított egy alvó kiskorú fiúval szexuális cselekményt végzett. Néhány nap múlva egy másik kiskorú fiúval ugyanígy tett.”

Nemes 2022. december 6-tól 2023. november 7-ig letartóztatásban volt, majd házi őrizetbe került. A bírói felügyelet részeként a férfi lábbilincset kapott, de ez sem zavarta abban, hogy november 19-én ismeretlen helyre távozzon.

Eleve nem hangzik jól, hogy pedofil bűncselekmények vádlottai szabadon kószálhatnak az országban (bár Nemes esetében reális a feltételezés, hogy hazaszökött Ukrajnába). De ennél is összehasonlíthatatlanul súlyosabb, amit a 444 írt meg néhány nappal az után, hogy Nemes eltűnésére fény derült:

a férfi azért hagyhatta ott a házi őrizetet, mert a lábbilincse egyáltalán nem működött.

Ezek a szerkezetek úgy működnek, hogy ha viselőjük elhagyja a számára kijelölt területet, jeleznek a rendőrségen, majd folyamatosan értesítik a hivatalos szerveket a lábbilincs tartózkodási helyéről. Valamint akkor is azonnal értesítést küldenek, ha viselőjük megpróbálja levenni a lábbilincset.

Ahogy a 444 feltárta, Nemes lábbilincse azért nem működött rendeltetésszerűen, mert 2023 őszén leállt a teljes rendszer. A lábbilincsek által kibocsátott információkat tároló szerver megtelt, és nem volt, aki karbantartsa. Ez azért történhetett meg, mert a rendszerhez kapcsolódó karbantartási- vagy szupportszerződés lejárt, és azt nem újították meg.

A távfelügyeleti rendszer lecserélésére 2023-ban új tendert írt ki az Országos Rendőr-főkapitányság. Június 11-én a Communication Technologies Kft. (ez a cég vett részt a Pegasus kémszoftver beszerzésében is) közleményt adott ki, miszerint a 27 milliárdos keretösszegű tendert megnyerték. A több mint tízéves, elavult nyomkövető rendszer cseréje azonban máig nem indult el, mivel a kormány még nem bólintott rá. Eközben viszont nem volt, aki karbantartsa a régi rendszert, és így a távfelügyelet és az általa megfigyelt őrizetesek hetekre gazdátlanok maradtak.

A 444 érdeklődésére az ORFK gyakorlatilag elismerte, hogy gond volt a bilincsekkel, ám konkrét kérdéseinkre – mettől meddig nem működött? hányan szöktek meg? ki a felelős? – nem válaszoltak. Megnyugtatónak szánt válaszukban pedig szerepel az a mondat, hogy:

„Az ismeretlen helyen tartózkodókat többnyire rövid időn – legtöbbször órákon vagy napokon – belül sikerül elfognunk és előállítanunk.”

Érdemes a „többnyire” és a „legtöbbször” szavakon elmélázni, majd azon gondolkodni, hogy egy lelkes bűnöző nemhogy napokon, de órákon belül is mi mindent tud elkövetni. Ezek végiggondolása után pedig felidézni Moldova Györgyöt, a mostani előtti rendszer abszurditásának, rendőri- és bűnügyi életének közepesen megbízható, de mindig szórakoztató narrátorát.

2023 őszén ugyanis a magyar állam egészen egyszerűen elhagyta a bűnözőit. Szélnek eresztette őket. Hamuba sült pogácsát sütött nekik, útilaput kötött a talpukra, hosszan integetett utánuk, és zsebkendőjét lobogtatva kiabálta: „járjatok szerencsével!”. Nem először tesz egyébként így, néhány hónappal korábban embercsempészek tömegei előtt tárták szélesre a magyar börtönök kapuját.

Mivel az ORFK nem válaszolt a kérdéseinkre, nem tudjuk, hogy hány házi őrizetes tudott egyáltalán a rendszer leállásáról. De mivel a problémáról például a bíróságok is tudtak, és a 444 is több forrásból értesült róla cikkünk publikálása előtt, jogos a feltételezés, hogy az őrizetesek is értesülhettek arról, hogy rés van a pajzson. Illetve hogy egyáltalán nincs is pajzs.

Sok értelme nincs 2024 Magyarországán arról írni, hogy egy demokráciában kinek kellene belebuknia abba, hogy az országban ideig-óráig-hetekig szabadon flangálhattak például pedofil bűncselekmények gyanúsítottai, úgyhogy csak a magunk szórakoztatására jegyezzük meg, hogy minimum a belügyminiszternek. Ő a felelős a jelenlegi rendszer által fetisizált, úgynevezett rend-ért, azt pedig nem lehet olyan tágan értelmezni, hogy abba őrizetesek elhagyása is beleférjen. Még akkor sem, ha – többnyire-legtöbbször órákon-napokon belül – megkerültek.

A belügyminisztériumban jelenleg belső vizsgálatok folynak, és felmentették Pintér Sándor miniszter régi munkatársát, Szőke Irma helyettes államtitkárt, de nem világos, hogy távozásának van-e köze a megfigyelőrendszer leállásához. Varga Judit és Novák Katalin egyetlen ember idő előtti szabadon engedésébe bukott bele.


Megosztás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .Hirdetés