Hatan élték túl a kegyetlen vérengzést – A francia mártírfalut soha

Közzétéve ekkor: 2019 november 10. 9:53

nem építették újjá

A kis francia szellemtelepülés, Oradour-sur-Glane neve összeforrt a második világháború rémségeivel.

Oradour-sur-Glane egy kis település Franciaország középső részén, amely a II. világháború alatt vált a náci megszállásnak fájdalmas emlékhelyévé. A mártírfaluban 642 ártatlan ember lelte halálát, közülük csupán hatan élték túl a rémséges vérengzést.

1944. június 9-én, a világtörténelem egyik legnagyobb hadműveletének tartott normandiai partraszállás harmadik napján a Hitlerhez tartozó és a térségben állomásozó SS-egység – megtorlásul egy korábbi partizánakcióra  –  parancsot kapott a település és az ott élők likvidálására. Az SS-különítmény pár óra alatt végezte el azt a mészárosmunkát, amelyben 642 ártatlan ember lelte halálát: 247 nő, 205 gyermek és 190 férfi lett a nácik áldozata.

Fotó: PierreOlivierClementMantion / Getty Images Hungary

Nyúlüregen keresztül menekültek

Robert Hébras, a mészárlás egyik túlélőjének szavait a Múlt-kor történelmi magazin idézte fel. A beszámolóból kiderült, hogy a pajtákba beterelt férfiakat az SS-katonák legéppuskázták, és miután átvizsgálták a halmokban heverő embereket, és agyonlőtték a sebesülteket, a holttesteket az épületekkel együtt felgyújtották. Hébras és másik négy túlélő a pajta tövében felfedezett nyúlüregeken keresztül távozott a lángoló fészerből.

A kegyetlen vérrontást egyetlen nő élte túl: Marguerite Rouffanche, aki a végzetes napon elvesztette férjét, fiát, két lányát és a hét hónapos unokáját. Az ő tanúvallomásából lehet tudni, mi is történt valójában. A templomban a robbantás után a szentély egyik ablakához sietett, ahová a gyertyák meggyújtására használt létra segítségével sikerült felkapaszkodnia. Kipréselte magát a törött nyíláson, és három méter magasból a templom tövébe esett. Megsérült, de még át tudott kúszni a szomszédos kertbe, ahol a borsósorok között bújt meg. Másnap találták meg.

Fotó: cipango27 / Getty Images Hungary

A háború után De Gaulle tábornok, Franciaország akkori vezetője úgy döntött, hogy sohasem építik újjá a települést: a házak üszkös, véres maradványait mementóként úgy hagyták. 1999-ben a települést mártírfaluvá nyilvánították, és létre hoztak egy Emlékközpontot, amelyben állandó kiállítás mutatja be a történteket.

Borító-és ajánlóképek: Getty Images Hungary

femina.hu


Megosztás

1 hozzászólás

  • Tóth Árpád says:

    Örök témám! A “hősök” és “ÁLDOZATOK” fogalmak összevetése. Jelen esetben a partizán akció végrehajtói “hősök” voltak, akik nem tudták? hogy a partizán akciót a Szolgálati Szabályzat szerint: meg kell torolni! Ez minden Sz.Sz.része nem csak a németeké. Ha tudták volna nem partizánkodnak és nem lennének ÁLDOZATOK. Ehhez hasonló eset történt Rómában is. Kézigránátot dobtak egy német katonákat szállító teherautóra a “hősök”. Megtorlás: Járókelők összeterelése és tizedelése. Minden tizedik embert kivégezték. Az ÁLDOZATOK között egy magyar férfi is volt, aki rosszkor volt rossz helyen. Magyar példám is van, de megtartom.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..Hirdetés