Három hónap után ismét összeült a képviselő-testület

Közzétéve ekkor: 2020 június 27. 14:30

Pásztor Gábor

Március 26., a vészhelyzet kihirdetése óta, három hónap szünet után június 25-én először ült össze Törökszentmiklóson a képviselő-testület. Az ülés elején Markót Imre polgármester ismertette az időszak alatti programját, a fontosabb történéseket, s az időközben született határozatokat, ill. egyes régiek módosítását

A hallottakkal  kapcsolatosan két képviselői kérdés hangzott el. Az egyiket Kovács László tette fel, aki az iránt érdeklődött, mikor kezdődnek az M4-es munkálatai.

Mint arról Markót Imre polgármester közösségi oldalán június 24-én tájékoztatta a város lakosságát, előrelépés történt az M4-es autóút Törökszentmiklós – Püspökladány közötti szakaszával kapcsolatosan. Elkészült az engedélyezési terv, amely szerint  az említett szakasz a város nyugati határától indulna és gyakorlatilag végig a jelenlegi elkerülő út nyomvonalán halad majd. A tervek szerint a város keleti oldalán, Surjány előtt egy másik csomópont is épülni fog, s innen Örményes irányában haladnak tovább új nyomvonalon.

A 2015-ben félbehagyott, majd lezárt M4-es építéséhez az akkori önkormányzatnak volt egy szándéka, hogy a Táncsics-Ballai úttól a Surjányi csomóponthoz készüljön egy szilárd burkolatú szervizút, ezzel közvetlen elérési kapcsolatot biztosítva a város ezen részének is. Ehhez akkor valamennyi szükséges földterületet megszerzett az önkormányzat. A jelenlegi tervvel kapcsolatban ennek a szervizútnak a kiépítését ismételten kérjük. Az egyeztetések folyamatban vannak erről a kérdésről.

A kérdésre a polgármester nem tudott válaszolni, elmondta, a munkálatok kezdetéről nincsenek információi. Arról viszont van tudomása, hogy a kiviteli terveknek jövő augusztusra kell elkészülniük. Ő maga a surjányi csomópontról és az onnan városig vezető szervizútról tárgyalt a Strabag Zrt-vel, s közel járnak a megállapodáshoz. Írásos szerződést szeretne kötni a város, hogy a garanciális idő letelte előtti időszakban e kettő kiépüljön.

Budai Ferenc arra volt kíváncsi, hogy a sajtóban már megjelent szakállasi kisajátításokkal kapcsolatosan mi a hivatalos verzió.

Az egyik ominózus sajtócikk, amely részletesen taglalta az  ügyet.

Lezárult a vita az önkormányzat és a szakállasi telektulajdonosok között

Talán nem úgy, ahogy várni lehetett, ahogy többen gondolni vélték, de lezárult egy régóta tartó s végül pereskedésbe torkolló vita a törökszentmiklósi önkormányzat, illetve a szakállasi Holt-Tisza-parti telkek tulajdonosainak egy csoportja között…. Tovább olvasom

A válasz rövid volt. A bíróság április folyamán meghozta a döntést. A felperesek, a  vízparti telkek egyes tulajdonosai megnyerték a mintapert. Olyan döntés született, amely nem vitatta az alperesek, a J-N-Sz Megyei Kormányhivatal és Törökszentmiklósi Városi Önkormányzat célját, de a kisajátítási határozatot megsemmisítette, és az alpereseket új, kiegészített, megalapozottabb eljárásra kötelezte. A két alperes elállt a további pereskedéstől, az önkormányzat más megoldást keres.

A napirendi pontok közül nagyobb érdeklődést az 1., a Tiszamenti Regionális Vízművek 2019. évi tevékenységéről szóló beszámoló váltott ki. A vízművek főmérnöke szóbeli kiegészítője során hangsúlyozta, a TRV és az önkormányzat között jó kapcsolat alakult ki, ami elsősorban abból adódik, hogy a TRV ígéreteit igyekszik betartani, az önkormányzat pedig igen korrektül viszonyul hozzá.

A szükséges cseréket lebonyolították, a felújításokat elvégezték, s rövidesen a víztorony felújítására is sor kerül. Maga a műtárgy és minden szerelvénye is elhasználódott, éppen ideje a renoválásnak. A vízmű kért és kapott is árajánlatot, de a koronavírus miatt eddig nem kezdődhetett meg a kivitelezés.

Révi Attila alátámasztotta, hogy az elmúlt évben történt előre lépés, de az ismeretségi körében általa végzett mini közvélemény-kutatás kapcsán tett néhány észrevételt. Ezek a következők voltak: Sokan panaszkodtak a vízmű ügyfélszolgálatának telefonos elérhetetlenségére, a számlázásra, mely sokszor túlfizetést, sokszor elmaradást mutat. Gyakori az elégedetlenség a csőtörések, útfelbontások utáni helyrehozatalok késedelmessége miatt, s gyakran a veszélyhelyzetek kijelölését sem tartják megfelelőnek.

A főmérnök elismerte a panaszok jogosságát, de kérte, vegyék figyelembe a vészhelyzet miatti nehézségeiket. Felhívta a figyelmet az online ügyfélszolgálat előnyeire, s ígéretet tett, hogy a régi rend visszaállásával kiküszöbölik az említett problémákat.

A számlázással kapcsolatosan elmondta, hogy tökéletesen pontos soha nem lesz. Leállt a havi leolvasás, a cég átállt a z átalánydíjra, amit féléves óraleolvasás során tudnak korrigálni. Egy adott hónapban lehet túlfizetés vagy alulfogyasztás, egyiket okozhatja csőtörés, rokonlátogatás, nagy meleg, a másikat egy hétvége, amit a tulajdonosok nem otthon töltenek, stb. Ha valaki végképp nincs megelégedve a gyakorlatilag általa meghatározott havi köbméterrel, lehetősége van jelezni, módjában áll azon változtatni. A testület a beszámolót egyhangúlag elfogadta.

Fotók: T1TV (Városi Média)

Szemtől Szembe


Megosztás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .Hirdetés