Hány éves korig maradjon a jogosítvány?

Közzétéve ekkor: 2019 február 15. 8:30

Perl Kitti

Ahogy idősödünk, egyre gyakrabban fordulhat elő, hogy valamit félreértünk vagy elfelejtünk, illetve lassabban reagálunk bizonyos helyzetekben. Veszélyesebb lesz-e ettől vajon az autóvezetés?

Február elején a forgalommal szemben közlekedett egy férfi az M5-ön autópályán, amikor karambolozott egy másik autóval. Az ütközés miatt egy 81 éves nő életét vesztette, hárman pedig megsérültek. A vétkes sofőr 85 éves volt.

A hírt olvasva felmerülhet bennünk, hogy talán a sofőr életkorának is köze lehetett a balesethez. Így nem csoda, ha az ilyen cikkek alatt el is indul a „kommentháború” arról, hogy bizonyos kor felett miért engedélyezik a vezetést. De valóban hatással lehet a vezetésre a korunk?

vezetés, sofőr, autóvezetés, jogosítvány, idős, autóbaleset

70 év felett 2 évre hosszabbítják meg a jogosítványt, felső korhatár nincs.

Forrás: 123rf

Több balesetet okoznak az idősek?

2016-ban összesen 15 514 közúti baleset történt hazánkban, ennek 38 százalékát (5959-et) 45 év feletti sofőrök okozták, és a gyalogosgázolások 41 százaléka (688 eset) is hozzájuk köthető – derül ki a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) adataiból.

Az említett mintegy hatezer balesetből 1783 írható a 65 és 99 év közöttiek számlájára. Az idősebb korosztályra a haladó járművel való ütközés volt a legjellemzőbb, aminek leggyakoribb okai az elsőbbségadással, az irányváltással és a sebességgel kapcsolatos szabályok megszegésevoltak. Meglepő továbbá, hogy a korcsoportos bontásban szerepel egy „99 év feletti” kategória is: 2016-ban egy századik életévében lévő sofőr is balesetet okozott.

Nincs felső korhatár

Egy 2018 eleji adat szerint itthon mintegy 1,2 millió 60 év felettinek van jogosítványa. Igaz, ennek nagy részét a 60 és 65 év közöttiek teszik ki, de azért 76 év feletti sofőrökből is van bőven: ebben a korosztályban nagyjából 230 ezer embernek van vezetői engedélye.

Mivel a várható élettartam nő, gyakorlatilag elkerülhetetlen, hogy az utakon is egyre magasabb legyen az átlagéletkor. De fontos szerepet játszik a jelenségben az orvostudomány fejlődése is. Dr. Nemes György baleseti sebész, a Közlekedésegészségügyi Szakosztály elnöke egyik korábbi sajtónyilatkozatában arról beszélt, hogy míg harminc éve az ízületi kopás gyakorlatilag mozgásképtelenné tette a hetven felettiek jó részét, ma már, például a csípőprotézisnek hála, sportolhatnak, vezethetnek.

A világ összes országában meghatározzák a vezetési engedély megszerzésének alsó korhatárát, felső határ azonban sehol nincs. Ez persze nem jelenti, hogy bárki bármilyen korban alkalmas lenne a vezetésre.

Aki biztosan nem kaphat jogosítványt
A jogosítvány megszerzésénél, illetve meghosszabbításánál az egészségi alkalmasság megállapítása rendkívül fontos, hiszen ezen akár életek is múlhatnak. Mutatjuk a kizáró tényezőket!

Valószínűleg nem véletlen, hogy Magyarországon – az erre vonatkozó jogszabály szerint – 40 év felett már csak 5 évre, 60 és 70 év között 3 évre, 70 év felett pedig mindössze 2 évre hosszabbítják meg a jogosítványunkat. Az itthoni rendszer így jóval elővigyázatosabbnak mondható, mint például az angliai: ott, ha valaki egyszer megszerezte a vezetői engedélyét, semmilyen hatóság nem firtatja többé annak érvényességét.

Sajátosságok, hiányosságok

Fontos hangsúlyozni, hogy az életkor önmagában semmit nem jelent. Általánosságban elmondható ugyanis, hogy az idősebbek lassabban és megfontoltabban vezetnek, nem ülnek a volán mögé ittasan, és nem szívesen indulnak útnak éjszaka vagy rossz időben. Ezek mellett jobban odafigyelnek autójuk műszaki állapotára is, és mindig használják a biztonsági övet.

Vannak azonban kifejezetten az idősebbekre jellemző balesettípusok. Ilyen például a nagy ívben balra kanyarodás miatt kialakuló „T-bone karambol„, amikor oldalról, merőlegesen ütközik az autóba egy másik jármű. Mindez főként a periférikus látás romlásának tudható be. Nem elhanyagolható tény továbbá, hogy a kor előrehaladtával csökkenhet a reakcióidő is, ami a vezetés során valóban veszélyes helyzeteket teremthet.

60-65 év fölött már csak akkor üljön valaki autóba, ha nagyon muszáj, és csak rövid távokra – ezt már Sándor Kriszta biztosítási szakértő nyilatkozta a sajtónak, hozzátéve, hogy a budapesti közlekedést például egyáltalán nem ajánlaná idősebbeknek.

autó, vezetés, idősek, időskori vezetés, baleset,

Nem mindegy, hogy az autóvezetők milyen gyógyszereket szednek.

Forrás: 123rf

Az orvos a felelős?

Közlekedési jogászok szerint ha egy idősebb sofőr balesetet okoz, akkor pályaalkalmassági vizsgát kell tennie. Egyes megyékben ez már a 60 év feletti autósokra is vonatkozik. Ez a vizsga egy reflextesztből és egy pszichológiai tesztből áll, egyes esetekben pedig még egy közlekedéspszichológust és egy igazságügyi szakértőt is bevonnak a döntésbe. A jogosítvány meghosszabbításához pedig mindenkinek részt kell vennie egy általános belgyógyászati vizsgálaton, továbbá ellenőrzik a látásunkat és a hallásunkat is.

A járművezetés során a látás az az érzék, melyre a leginkább szükségünk van. Azonban a látás vizsgálata (ideális esetben) nem merül ki abban, hogy a látás élességét és a színtévesztést ellenőrzik. Részletek itt!

Ha bármiféle fogyatékosság vagy betegség merül fel, a szakorvos véleményét is ki kell kérni, egyes kórképek pedig – mint például az epilepszia – azonnal kizárják a további vezetést. De nem mindegy az sem, hogy milyen gyógyszereket szed a sofőr, hiszen egyes készítmények mellékhatásaként jelentkezhet álmosság, bágyadtság és reflexlassulás is.

A közúti járművezetők egészségi alkalmasságának minimumkövetelményeit, valamint az elbírálás szempontjait is jogszabály rögzíti. Ennek ellenére nagyon fontos hangsúlyozni, hogy az orvos nem tud felelősséget vállalni a meghosszabbítás teljes időtartamára. A szakember kizárólag a vizsgálat időpontjában aktuális egészségi állapot alapján dönthet. Viszont határozhat úgy, hogy az átlagosnál rövidebb idei hosszabbítja meg az engedélyt.

Bonyolítja azonban a helyzetet, hogy sokan autóhoz vannak kötve. Gondoljunk csak a falvakban – többnyire egyedül, a családtagoktól távol – élő idősekre, akiknek az egészségügyi ellátásért vagy a mindennapi ételért is autózniuk kell. Ebben az esetben az őszinteségnek van nagy jelentősége: egyáltalán nem biztos ugyanis, hogy az ilyen páciens minden apró állapotromlásról beszámol az orvosának.

A körültekintő vezetés életeket menthet

Nincs különbség női és férfi sofőr között
Az autóvezetésben sokan a mai napig különbséget tesznek az urak és a hölgyek között. Vélt és valós eltérésekre alapozva erősítik a sztereotípiát, miszerint a férfiak macsók, a nők pedig bénák a volán mögött. Részletek itt!

Nem lehet elégszer hangsúlyozni tehát a körültekintő vezetés fontosságát. Az előzetes adatok szerint ugyanis 2018-ban több mint 20 ezren sérültek meg és körülbelül 580-an hunytak el közlekedési balesetekben.

Fontos megjegyezni azt is, hogy attól, hogy valaki nem okozott balesetet, még előidézhetett olyan veszélyes helyzeteket, amelyekben a közlekedés többi résztvevőjén múlott, hogy sikerült elkerülni a bajt. Ilyen esetekből valószínűleg jóval több van, mint tényleges balesetből – csak ezekből nem készül statisztika.

hazipatika.com


Megosztás

14 hozzászólás

 • JUDIT says:

  BÍZZUK MÁR A DOLGOT A SZAKEMBEREKRE ! AZ ORVOS AKI DÖNT !!! SZÍV,TÜDŐ,SZEM,CUKOR,VÉRNYOMÁS….! MA 3 KOCSI JÖTT KÖRÜLÖTTEM,EGYIK SE INDEXELT !!! KANYARODOTT ! 30 ALATTIAK ! EZ AZ ÚJ DIVAT,,,? vagy törölték a KRESSZBŐL ? ?? LEMARADTAM ??? A NEGYEDIK FIATALSÁG CSAK ÚGY MEGÁLLT A BUSZMEGÁLLÓNÁL,SEMMI JELZÉS….S AZ ASSZONY A JOBB EGYNÉL HÚZGÁLJA KI A GYEREKET A KISÜLÉSÉBŐL……AMIKOR ELINDULT A FICKÓ,ÚJBÓL SEMMI JELZÉS NÉLKÜL…..de 2 gyerekkel hátul előttem tegnap egy anya be jobbra….Aldi ! Utánamentem….csak nézett,hogy miről beszélek !!! napi szinten ez az ábra !!! akkor ki hány éves és mit tud ,,,HOGY VEZET ???

 • Névtelen says:

  Nagy Éva és a Névtelen 65 éves kor felett megtiltanák a gépjármű vezetést. Menjenek ők az ötletükkel a francba!
  Nekem év 27 éves koromban szereztem az A és B kategóriát, ma 85 évesen már csak az autót használom. Koccanásom sem volt soha. Mindig is imádtam vezetni és még biztonságosnak érzem magam.

 • random says:

  Csak ahülyék kiabálnak, hogy 65 felett ne legyen jogositvány. 40év alatti kiegyenesíti a kanyart.Hogy is van? Milyen autó volt az 1-es villamos sinen? Hány éves volt a vezető?Névtelen says tőled most elvenném a jogsidat, ha van.Vagy tedd le az első osztályu vezetői vizsgát.

 • Laci Pecsenye says:

  Ez egészségügyi kérdés mintsem korfüggő. Sok 80 éves jobban vezet, mint a teenagerek többsége. A nyugdijasok ráérősebben vezetnek, nemugy mint a legtöbb fiatal, akik azon kivül hogy késve indulnak munkába, még ki is használják az SUV tankjuk erejét az utakon, és élvezik hogy mindenkit leszoritanak az utrol. Ezt az USA-ban „Road Rage”-nek hivják és börtönnel büntetik. Nem az öregektől kell elvenni a jogsit és igy megoldani a nagyvárosok zsufolt közlekedési problémáját. Szerintem a probléma gyökere egyrészt hogy a munkahelyek a nagyvárosokban koncentrálodnak, a másik ok amiért megnőtt a forgalom mert rengetegen vettek házat az agglomeráciokban, és utazniuk kell a munkahelyükre. Régen legtöbben a munkahelyükhöz közel laktak.

 • koelemer says:

  65 év? Óriási különbségek vannak ember és ember között!!!!! Ismerőseim között van olyan diplomás, aki a PÁV-on sem tudott jogsit szerezni 30 éves korában, pedig kimondottan értelmes, manuálisan ügyes, de a „lábmunkát” képtelen volt koordinálni. És 65 év!!! Akkor a fél Németország „leülne”!!!!!! Nem csak kor függő a figyelem és a FEGYELEM!!!!!.

 • busa says:

  73 éves vagyok, érvényes a jogosítványom az összes létező katagóriára, azokra is, amelyeket a kommentelők zöme
  elindítani sem tudna.
  Ezidáig közel 4 000 000 kilómétert vezettem, bár nem italozok, de gyanítom, hogy részegen sem lennék veszélyesebb
  a közlekedő partnerekre, mint sok nálam jelentősen fiatalabb.
  Van annyi felelőség érzetem, hogy tudni fogom, hogy mikor váltsak sétabotra.

 • Névtelen says:

  65 felett már el lehet menni nyugdíjba nem kell hivatászerüen vezetni.

 • Mi van? says:

  Tehát a statisztika szerint a balesetek 62 %-át a 45 év alattiak okozzák, a gyalogosgázolásoknak meg az 59 %-a írható a fiatalabbak számlájára. Akkor miről is van szó tulajdonképpen?

 • Egy 65+-os korú says:

  Üzenem Nagy Éva, és No Name-nek, hogy dolgozzanak csak a várható nyugdíjkorhatárig, mert arra van erejük, reflexük, de ne járhassanak kocsival a munkahelyükre, mert ahhoz már túl öregek lesznek. Mert ugye ez nyilván rájuk is vonatkozni fog. Ezek a kommentelők, nyilván a fiatalabb korosztályba tartoznak, mint a nyugdíjasokat „élősködőknek” tekintők. Kívánom, éljenek meg szép kort, és hallgassák majd ők is a fiatalabbak ilyen jellegű hozzászólásait. Egyébként meg ki tudok állítani a szűk baráti körömből egy tucat aktívan vezetőt, akik nagy valószínűséggel jobban vezetnek, mint a fenti véleményezők.

 • Nagy Éva says:

  Senki!!!!!Ne kaphasson jogosítványt 65 év felett¡!!!!!!

  • Zsó says:

   Szerintem meg te, ne kaphass jogisítványt!!! 40 éve vezetek, még csak koccanást sem okoztam és az előzésre képtelen 40 – es nőket (gyakran férfiakat is), akik képtelenek megelőzni egy 60-70 km/h sebességgel haladó járművet, úgy otthagyom a porosálláson mint a sicc!!! Bármikor kiállok ellened vezetésben!

 • Névtelen says:

  NEM adnék jogosítványt 65 ev felett S E N K I NE K!!!!!!!!

  • kepi says:

   Akkor hogy gondolod?Sok hivatásos soför meg a mezőgazdaságban dolgozó traktorossal kapcsolatban mi legyen ?

   • Váraljai Lajos 1941 júl 30.-án születtem. says:

    New Yorkban láttam alig totyogó papát aki a parkolóból visitó gumikkal ment ki és 2napos út a nyaralójába minden évben kocsival lemegy 85 éves.Egyébként mint nyugdijas akkor és olyan útvonalon közlekedek ahol a legkevésbé veszélyes a közlekedés.Körös körül mindig szemmel tartom a forgalmat.46 éve vezetek szinte minden nap és én még senkivel nem ütköztem saját hibámból.2 db gyorshajtásom volt ezidő alatt.Reflexemet mérték 55 éves korú átlagnak felel meg.Kocsim két kisebb sérülés van az egyiket az elöző túlaj a másikat az unokám szerezte.A DKV volt vezérképviselője -mondta nekem hogy a legtöbb balesetet a k.b.5000 km-t vezetettek okozzák amikor azthiszik hogy már tökéletesen tudnak vezetni.Szerintem pedig tökéletesen senki sem vezet.Sokat lehet tanulni a taxisoktól.Baleset nélkül a Korzika nyugati oldalán végigmentem.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .Hirdetés