„Bor és jazz” est az Ipolyiban

Közzétéve ekkor: 2014 november 9. 15:47

címlap

„Gyere és borozzunk együtt, kóstoljuk meg hazánk kiemelkedő pincéinek borait kellemes jazz muzsika mellett!”

Ezekkel a már mottóvá vált szavakkal invitálta a finom borokat, jó zenét szeretőket vagy pusztán egy  megszokottól eltérő, másfajta kikapcsolódásra vágyókat november 8-án, szombaton estére  az  Albert Gasztropincészet és Vinotéka az Ipolyi Kulturális Központba.

Gali Ferenc ismertei, Gál Albert töltögeti a finom nedűt

Gali Ferenc ismertet, Gál Albert töltögeti a finom nedűt

40-50 évvel ezelőtt egyáltalán nem volt jellemző, de mára Magyarországon egyre nagyobb hagyománya van a borkóstolásnak, egyre nagyobb igény mutatkozik a különböző borfajták megismerésére, kóstolására. Erre érzett rá a borokat forgalmazó martfűi Gál Albert, aki 2012 szeptemberében szűkebb hazájában elindította „Bor és jazz” néven ismertté vált esteket, amelyekkel aztán átlépte városa határait.

Ő maga erről a következőket mondja: „Az ötlet az én fejemben született meg, abszolút magánkezdeményezés volt. Martfűn, lakóhelyemen próbálkoztam először,  s azt tapasztaltam, hogy van igény az ilyen rendezvényekre. Az elsőt követte a második, harmadik,  a borestek havi rendszerességűvé váltak, törzsközönségünk bővül, s várja ezeket az összejöveteleket. Időközben átléptük a város határait, Törökszentmiklóson már másodjára járunk. Először az idén áprilisban voltunk itt, akkor Polgár Zoltán, a villányi borvidék egyik meghatározó borásza volt meghívottunk, aki 1996-ban kiérdemelte az Év borásza címet is. Tegnap még egyet léptünk, egy csokoládé fesztivál keretében Szolnok nemrég átadott új kulturális központjában, az Agorában mutatkoztunk be.”

Ábel Viktor és Szilvia

Ábel Viktor és Szilvia

Mielőtt tovább lépnénk, a félreértések elkerülése végett tisztázni kell, nem hétköznapi borivásról van szó. Nem véletlenül szerepel a vállalkozás nevében a gasztropincészet szó, Gál Albert ezzel is jelezni kíván valami fontosat. A görög eredetű gasztronómia kifejezést a legtöbben az étkezéssel kapcsolják össze, ami igaz is, azt viszont talán kevesebben tudják, hogy a fogalomba beletartozik az italok szakértő ismerete, kifinomult élvezése is. És ezeken az estéken ez kap hangsúlyt.

A magyar borkultúra megismerésében híres borászok segítenek, híres borászatok gondoskodnak az ínycsiklandozó különlegességekről, de Gál Albert emellett kellemes kikapcsolódásról is gondoskodik. Igényes élőzenével szórakoztatja a közönséget, s lehetőleg helyi, helyközeli hagyományőrzők is bemutatkoznak.

Gál Albert: „Mint borforgalmazó személyes kapcsolatba kerülök neves borászatokkal, borászokkal is. Ezeket a kapcsolatokat kamatoztatom, amikor az estekre meghívok egy-egy hírességet, akik a legautentikusabban ismertetik saját termékeiket.”

A vendégek élvezték a finom borokat  és a kellemes zenét

A vendégek élvezték a finom borokat és a kellemes zenét

Szombaton a Recas  pincészet mutatkozott be hatféle – fehér, rosé, vörös – borával, amely pincészet megérdemel egy rövid kis bemutatást. Az Erdélyben, Temesvártól mintegy 40 kilométerre található  Recas (Rékás) a történelmi Magyarország egyik jelentős borvidéke volt, már a római korban műveltek itt szőlőt. Mára Közép-Európa egyik legmodernebb technológiával rendelkező borászatává vált, a borok minőségére híres ausztrál főborászuk ügyel.

Boraik a világ legrangosabb versenyein kapnak elismerő díjakat, egyik boruk 2010-ben a világ legjobb fehérbora címet hódította el. Termékeiket a világ több mint 25 országába exportálják, legnagyobb piacuk az Egyesült Államok, Kanada és az Egyesült Királyság.

Törökszenmiklósra természetesen az ausztrál főborász nem jött el, eljött viszont Gali Ferenc, a Rékás borainak magyarországi forgalmazója, az általa forgalmazott borok kiváló ismerője, aki emellett  – mint kiderült -. Erdélyről is komoly ismeretekkel rendelkezik. Figyelmet lekötő borismertetőjét színes  sztorikkal fűszerezte, leült egy-egy asztalhoz, és kikérte a  vendégek véleményét. Közben szólt a hangulatos élőzene, többnyire ismert jazz-slágerek, sanzonok hangzottak el elegáns előadásban.

A kínálat

A kínálat

Gál Albert: „ Az estek kialakult menetrend szerint zajlanak. Úgy találtuk ésszerűnek, hogy semmiből ne adjunk túl sokat, minden, ami és ahogyan  történik, a jó hangulat kialakulását, a társaságok kellemes időtöltését szolgálja. Hogy ne legyen unalmas, a borok bemutatása sem egyhuzamban, mondjuk egy órás terjedelemben esik meg, hanem mint most is tapasztalható volt, kisebb megszakításokkal folyamatosan. „Feltálalunk” egy borfajtát, ismertetjük, majd élőzene kíséretében lehet ízlelgetni, kortyolgatni azt. A zenével kapcsolatosan elmondanám, hogy az Ábel testvérek (Viktor zongora, Szilvia ének) állandó fellépőink, régi személyes ismerősök, akikkel vendégeink mindig elégedettek.

Negyedik elemként igyekszünk minden alkalommal egy un. kézműves sarkot kialakítani, amelyre helyi vagy helyközeli hagyományőrző kézműveseket próbálunk meghívni. Ez nem mindig könnyű, mert nem mindenütt található olyan, aki vállalható minőségű terméket tud kínálni.”

Sikere volt a Sajtmanufaktúrának is

Sikere volt a Sajtmanufaktúrának is

Ez alkalommal sikerült. Az est kézműves vendége  a tiszatenyői Sajtmanufaktúra volt, amely lassan két éve az önkormányzat START-programbeli kísérlete volt, s amelyből azóta sikeres vállalkozás lett Ma már mintegy 12 féle  félkemény sajtot állítanak elő és kínálnak a megye nyolc településének piacán. Időnként ilyen jellegű rendezvényekre is meghívást kapnak, fesztiválokon vesznek részt, a múltkoriban egy sajt-és túrófesztiválon különdíjat kaptak. Sajtjaik most is sikert arattak, kiváló borkorcsolyának bizonyultak.

Az említettek így együtt szerves egységet alkottak, az est házigazdái, a lebonyolítás résztvevői kellemes, hangulatos estét varázsoltak. Reméljük, a legközebbi találkozásig már rövidebb idő telik el, mint az első kettő között.

 Pásztor


Megosztás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .Hirdetés