Gócponttá tett zalai otthonok

Közzétéve ekkor: 2020 május 23. 11:25

Vas András

Azt sem engedték ki az állami intézményből, akinek három tesztje negatív volt. A negyedik már pozitív lett. A hozzátartozók áldatlan állapotokról beszélnek. A fenntartó tagad.

– Mi akarnak!? Itt nem fotózhatnak! Tilos, értik! Fotózzák az erdőt vagy a virágokat, különben rendőrt hívok!

Meglepően harciasan lépett fel a zalaegerszeg-pózvai speciális otthon biztonsági őre. Pedig csak fotót készítettünk az utca felől a súlyos, halmozott fogyatékossággal élőket gondozó Zala Megyei Gondoskodás Egyesített Szociális Intézmény Napraforgó Otthonáról. Indulatát talán az indokolta: a járvány kirobbanása óta reflektorfénybe kerültek a zalai szociális otthonok, amelyeket egyre élesebben bírálnak a gondozottak hozzátartozói.

Zala megyében kiugróak a koronavírus adatok, a főváros, valamint Pest és Fejér után itt a legmagasabb a fertőzöttek száma. A szomszédos Vasénál 12-szer, Somogyénál 8-szor több a fertőzöttek száma. Arról már hetek óta lehetett hallani, hogy a zalai szociális otthonok „átfertőzöttsége” áll a kiugró adatok hátterében, aztán bizonyosság is vált ez. Az operatív törzs tájékoztatóján Müller Cecília országos tisztifőorvos ismerte el, hogy a fertőzések nagyjából fele a szociális otthonokban történt, nagyobb részük pedig az állami Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóság (SZGYF) zalai intézményeihez köthető. A

Népszavának nyilatkozó érintettek szerint különösen rossz a helyzet a kiskorú és felnőtt fogyatékkal élőket gondozó pózvai Napraforgó otthonban. Forrásaink szerint az intézményben annak ellenére is folyamatosan nő a fertőzöttek száma, hogy az SZGYF február elejétől lezárta az intézményt, vagyis a hozzátartozók azóta nem is láthatták beteg rokonaikat. – Ráadásul április közepe óta már a szabadba sem engedik ki a gondozottakat. Azokat sem, akiknek negatívak lettek a tesztjeik – mondta az egyik sérült fiú szülője.

A hozzátartozók arra panaszkodnak, hogy alig tudnak kapcsolatba lépni a gondozottakkal, az intézményben rendszeresen nem veszik fel a telefont, nem kapnak semmilyen tájékoztatást. Akadt család, mely a vírus idejére hazavitte volna rokonát, ám hiába volt három tesztje is negatív a gyereküknek, nem engedték el az intézményvezetői ígéret ellenére sem – a negyedik tesztje aztán már pozitív lett beteg fiúknak. – Nem csoda, hogy egyre több a fertőzött – mondta az intézmény belső viszonyaira rálátó forrásunk. – Rendszeresen összezárják ugyanis a gondozottakat: a tesztelések előtti éjszakát a szobájuk helyett egy nagy közös helyiségben töltik. Köztük például autistákat, akiknek külön traumát okoz, hogy kiszakítják őket a megszokott környezetükből.

Az egyik szülő állította, gyermeke arra panaszkodott, hogy a sok teszteléstől többeknek már vérzik az orra, a folyamatos bezártság miatt pedig rendkívül feszültek a gondozottak. Elkülönítik azokat, akiknek a tesztje pozitív lett, rájuk pedig a gondozók sokkal kevesebb figyelmet fordítanak, így vannak, akik még ruhát sem váltanak napokig. Másvalaki szerint annyit panaszkodtak a gondozottak a hozzátartozóiknak, hogy az intézményben korlátozzák az internethasználatot, minél kevesebb információ szivárogjon ki.

Az otthonban uralkodó állapotokról megkérdeztük a Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóságot is. A Zala Megyei Gondoskodás Egyesített Szociális Intézmény 419 gondozottjából 79-en fertőződtek meg – válaszolta lapunknak az SZGYF, ám arra nem tért ki, mi a helyzet a Napraforgó otthonban, pedig kifejezetten erre kérdeztünk rá. Azt viszont közölték, hogy 37 embert az intézmény Covid-részlegén, hatot a megyei kórház fertőző osztályán, 36-ot a pszichiátriai rehabilitációs részlegen kezelnek. Az otthon 156 dolgozója közül 19-en fertőződtek meg.

Az SZGYF cáfolta, hogy a gondozottakat összezárták volna közös helyiségekbe, szerintük erre csak kétszer akadt példa, amikor fertőtlenítés miatt kellett elhagyniuk szobáikat az ellátottaknak, ám a „mentális vagy autista spektrumzavarral élők esetében fokozott odafigyeléssel és empátiával történt meg a kiköltöztetés”. A fertőzés terjedésének megakadályozására izolációs részleget alakítottak ki, a fertőzött ellátottakat és a kórházból visszaérkezőket elkülönítik. Kiemelt figyelmet fordítanak a személyes higiénére, a védőfelszereléseket, egyszer használatos evőeszközöket, tányérokat használnak, többször történt az egész intézményt érintő fertőtlenítés. Március 8. óta kijárási és látogatási tilalom van érvényben – erősítette meg a hozzátartozói panaszokat az SZGYF. Mint írták, az ellátottakat csak akkor lehet hazaengedni, ha hozzátartozójuk vállalja, hogy a járványügyi veszélyhelyzet feloldásáig nem viszi vissza a gondozottat.

Népszava


Megosztás

5 hozzászólás

 • FERINCZ HAJNALKA says:

  OSZTANI ÉR!
  NYÍLT LEVÉL Miniszterelnök – és helyettes Úrnak, valamint az Országos Tisztifőorvos asszonynak!
  (e-mail-ben valamennyien megkapták)

  Tisztelt Miniszterelnök – és Helyettes – Urak, és Országos Tisztifőorvos-asszony!

  Azzal a kéréssel fordulok Önökhöz, egy fogyatékos gyermekes édesanya, és talán a többi sorstársam nevében is, hogy :

  A fogyatékos gyerkőcök február eleje óta be vannak zárva! Zalaegerszegen, a kiskorú és felnőtt fogyatékosok otthonában igen, mert február elején volt az influenzajárvány miatt elrendelt zárlat, és ahhoz jött a koronás – zárlat..
  Egy fogyatékos gyermek sem bírja ki még év végéig, és ki tudja meddig a szüleik nélkül! Ezek a gyerkőcök bele halnak a bánatba, de a szüleik is!
  HOL VANNAK AZ EMBERI JOGOK???? hol vannak a fogyatékosok, autisták jogai? – na és a hozzátartozó szüleiké, idősek hozzátartozóinak jogai?

  Ezeknek a gyerkőcöknek, sérültek ,fogyatékosok, autisták – február eleje óta null kontakt van a szüleikkel!

  Meghallgattak Önök egyetlen sérült gyerkőcöt, vagy szülőt, hogy elmondhassa bárki azt a bánatát, hogy milyen mély szenvedést élnek meg ezek a gyermekek, és a szüleik is immár 4 hónapja tartó null kontakttal?
  Február 9 óta nulla kontaktus van a szülők és fogyatékos gyermekeik között! Ugyanez az öregeknél, és hozzátartozóiknál is !

  Kérve kérek Önöket, és mindenkit, gondoljanak ezekre a fogyatékosokra, az autistákra, és az idősekre, valamit hozzátartozóikra..

  Az én autista fiam már nem bírja cérnával, de nagyon sok más fogyatékos gyerkőc, és szülei sem azt, hogy immár 4 hónapja tart ez a zárlat,, és akkor még ezt akarnák év végéig kitolni? Ugye Önöknek is vannak gyermekik, esetleg unokáik? Hogy nem tudnak ezeknek a gyermekeknek azon jogaira gondolni, hogy 4 hónapja már nem találkoztak a szüleikkel? Ők, ezek a sérült gyermekek, autisták NEM BÍRJÁK KI! MÁR NEM BÍRJÁK CÉRNÁVAL! Össze fognak omlani lelkileg, de a szüleik is, akik nem találkozhatnak egymással, a gyermekek lassan bele halnak a szülő – anya hiányba, az öleléshiányba, a puszihiányba!

  Ismételten kérve kérem Önöket, gondoljanak az ő kis jogaikra, és lelkükre! Nekik is van lelkük, ők sem bírják ki a szüleik nélkül!

  Üdvözlettel: FERINCZ HAJNALKA
  NAGYKANIZSÁRÓL
  A zalaegerszegi kiskorú és felnőtt fogyatékosok otthonából egy autista fiúcska édesanyja

  levelet kaptak:

  zsolt.semjen@me.gov.hu
  másolatot kap: miniszterelnok@me.gov.hu;
  titkarsag@me.gov.hu;
  miniszter@kim.gov.hu;
  lakossag@kim.gov.hu
  igazgatas@nnk.gov.hu

  ORSZÁGOSAN KERESEM AZ ÖSSZES SORSTÁRSAM, AKI ÉRINTETT AZ ÜGYBEN, ÉS ÖSSZEFOGÁSÉRT KIÁLTOK, ESETLEG PETÍCIÓ INDÍTÁSÁÉRT! ÖSSZEFOGÁS NÉLKÜL NEM JUTUNK SEMMIRE SEM..

 • H.Ildikó says:

  Elvetemült gonosztevők dolgoznak ott is, mint minden más szociális intézményben. Nem is érdemlik meg a ‘jószót’ a túlvilág előszobájában, megérdemlik, hogy az ellátottak a gyökértelen keserűsegüket rajtuk kérjék számon, ahogy azt is megérdemlik, hogy a hozzátartozók lelkiismeretlövedéke rajtuk csattanjon, de jó nagyot! Tegyék csak kockára az egészségüket másokért, ezt érdemlik!

 • Névtelen says:

  Rettenetesen szomorú az egész. Ehhez nincs mit hozzáfűzni.

 • H. says:

  Én kértem a színfalak mögött lévő visszásságok feltárását..

  Amit hozzá teszek a cikkhez:

  Hazugság, hogy a fertőtlenítés idejére zárták össze őket!

  A fertőtlenítés nappal volt, először reggel, utána meg délben. Első alkalommal a fiam sírva hívott, mivel szélben hirtelen kellett kimenniük reggel, és a kabátkájáért sem engedték vissza, majd megfagyott, az ellátott jogi képviselőt hívtam fel, hogy valamit csináljon, mert megfagy a fiam..

  Második alkalommal délben volt, az ebédjüket a negatívok két óra késéssel kapták meg..

  Ebben a kettő alkalomban mehettek csak ki levegőre, de pechjükre mindkét alkalommal rossz idő volt, nyoma nem volt a napfénynek, hogy D vitaminhoz jutottak volna..

  Mindkét alkalommal a külső faházba kellett bemenniük..

  Az összezárás meg mindig éjjelre történt, késő du., amikor sem takarító, sem katonaság, sem fertőtlenítés NINCS!!!!!!!!!!

  Az sem igaz, hogy márciustól vannak össze zárva! Megelőzte a februári zárlat a sima influenza járvány miatt! Aztán erre rá jött a következő hosszabbításként..

  VALAHOGY NEM FÉR A FEJEMBE, Müller Cecília miért nem gondol arra, hogy még a betegeknek is, vagy csak fertőzött kijár külön idősávban a napfény, mint természetes D vitamin, vagy a friss levegő.. mert tablettában biztos, hogy nem pótolják.. majd jól legyengül az immunrendszerük, és attól lesznek igazán betegek..

  További bizonyítékaim vannak, csak még nem adhatom ki..

  Megkérdezte már egyszer is az országos tisztifőorvos, hogy ezek a gyermekek hogy vannak lelkileg? Oda ment hozzájuk egyszer is, hogy érdeklődjön, hogy törnek meg lelkileg, hogy az imádott szüleiket nem láthatják? akár a szülők hogy vannak lelkileg, és mit éreznek?

  HOGY NEM SZAKAD RÁJUK A PLAFON ENNYI HAZUGSÁG UTÁN????

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .Hirdetés