Gábor György és Parászka Boróka Orbánról meg a kémprogramról

Közzétéve ekkor: 2021 július 19. 11:33

Egy nemzetközi tényfeltáró csapat  szerint Magyarországon újságírókat, ellenzékiként beállított üzletembereket hallgattak le az NSO nevű izraeli kibercég Pegasus nevű kémprogramjával, amely okostelefonok feltörésére alkalmas. Az NSO  állítja, hogy ők csak kormányoknak és állami szervezeteknek adják el a szolgáltatásukat.

A magyar kormány  azt közölte, hogy „nincs tudomásunk a megkeresésben szereplő állítólagos adatgyűjtésről”. Viszont a Direkt36-nak egy korábbi magyar titkosszolgálati tiszt mondta, hogy információi szerint a nemzetbiztonsági szervek a magyar–izraeli kapcsolat szorosabbá válásával kezdték el használni a Pegasust 2018-tól. Emellett a kémprogram magyarországi használatának jeleire bukkant egy 2018-as nemzetközi elemzés során a Citizen Lab nevű kanadai kutatócsoport is.

Gábor György, filozófusnak, az MTA Filozófiai Kutatóintézetének volt tudományos főmunkatársának, a hír hallatán egy majd elfeledett párhuzam jutott eszébe, s maró gúnnyal megírta véleményét az ügyről.

Felejthetetlen marad az a „megfigyelési balhé”, amely – emlékeim szerint – azzal kezdődött, hogy Deutsch Tamás, útban egy televíziós műsorba, egy taxiban ülve megtudta a sofőrtől, kik is figyelték meg őt, valamennyiüket, beleértve édesanyákat, édesapákat, mindenkit, aki Fidesz-tagkönyvvel vagy fideszes hozzátartozóval rendelkezett. Hatalmas felháborodás követte mindezt, csak úgy sercegtek a fideszes pennák, titkos adatgyűjtéstől visszhangzott a Kárpát-medence.

Aztán az agyonmanipulált ügy csendben kabaréba fulladt, s a Fidesz szépen kisomfordált önnön hazugságából.

Most azonban tényleg helyzet van. A mai napon a világsajtó, a Haaretztől a Washington Poston át a Guardianig hosszú és kimerítő cikkekben számolt be a Pegasus Projectről. A szokatlan terjedelmű és adatokban bővelkedő cikkekből kiderült, hogy a magyar kormány a világ jelenlegi „leginvazívabb” kémprogramját használta saját állampolgárainak, újságíróknak, médiatulajdonosoknak és egyéb közéleti szereplőknek a megfigyelésére és lehallgatására.

Nemrég még azon háborodott fel a teljes fideszes vezérkar, s maga Orbán Viktor is, aki spontán módon, egy operatőrrel a háta mögött, egy újságosbódéhoz szédelegve kívánta demonstrálni rendszerének példamutatóan demokratikus jellegét, hogy a Riporterek Határok Nélkül elnevezésű szervezet Orbán Viktort a sajtószabadság ellenségei között említette meg, olyan remek társaságban, mint Putyin, Kim Dzsong Un, Lukasenka, Hszi Csin-ping vagy Erdoğan.

Most a Pegasus Project újra pompás, önmagához méltó és adekvát társaságba emelte Orbánt és rendszerét: a titkos kémprogram klubba tartozik például Katar, az Egyesült Arab Emírségek, Bahrein, Jemen, Szaúd-Arábia, Azerbajdzsán, Kazahsztán, Pakisztán, Törökország és naná, hát persze, Magyarország.

Nem lenne helyes most Orbánnak méltatlanul személyeskedve azt vágni a fejéhez, hogy miként is volt képes erre a törvénytelen aljasságra vetemedni. Nem érdemes őt ezért bántani, elvégre nem tett semmi újat, semmi innovatívat, csak pontosan ugyanazt, amit a többi diktátor kollégája.

Örüljünk hát, hisz vannak társaink, nem vagyunk magányos cédrus.

Facebook

Parászka Boróka angolul és magyarul publikáló erdélyi újságíró, akit Jogvédő és tényfeltáró munkája miatt évek óta zaklatások, esetenként halálos fenyegetések érnek. Az Orbán-fanok valószínűleg ezért az írásáért sem fogják dicsőíteni.

A jelek szerint Magyarország az egyetlen olyan európai ország, amelynek kormánya használta az izraeli fejlesztésű Pegasus-kémprogramot, nem kis anyagi ráfordítással (célszemélyenként ez az összeg elérheti, vagy elérhette akár 19 millió forintot is). Olyan országok vetemedtek ilyesmire, mint Mexikó, Azerbajdzsán, Ruanda, Szaúd-Arábia, Egyesült Arab Emirátus, India, Kazahsztán.

Ne legyenek illúzióink: megfigyelés, lehallgatás, újságírók és civil aktivisták követése máshol is zajlik (igen, az Amerikai Egyesült Államokban is, ahol a Pegasus használata nem engedélyezett). Ennek a kémprogramnak, illetve az általa gyűjtött információknak a jellege az, ami minden elfogadható határt túl lép. Ezzel ugyanis nem egyszerűen követik valakinek a munkáját. Hanem minden, minden lehető információt rögzítenek korlátlanul a magánélet legintimebb szféráját sem kímélve. A Pegasus úgynevezett noclick módszerrel hatol be a telefonra, anélkül, hogy a tulajdonos bármit is tenne, vagy észlelne. Akkor aktiválja a telefon kameráját, mikrofonját amikor a megfigyelő akarja. Bárhol, bármikor. Minden telefonon át érkező információt továbbít, ideértve a titkosított (encrypted) üzeneteket, jelszavakat is. Azokat a kommunikációs csatornákat is, amelyeket elvileg védettnek, vagy védettebbnek gondoltunk. Mindent. Az elvileg terroristák megfigyelésére és hatástalanítására kifejlesztett program tökéletesen alkalmas arra, hogy adott esetben mentálisan, fizikailag is el lehessen lehetetleníteni valakit, tökéletesen kiszolgáltatottá lehessen tenni. Azok az újságíró akiket hasonló módszerekkel figyeltek meg, akiknek az így begyűjtött magáninformációit is felhasználták pont ezt sérelmezik: a totális kiszolgáltatottságot tapasztalják meg, ami ellen alig lehet  védekezni, s ami nagyon hamar felőrli az embert. Nem egy egyszerű technikai hadviselés ez, hanem legalább ennyire pszichés. Csak a fékevesztett, gátlástalan rezsimek élnek vele, azok, akiknek a politikai ellenfelekkel való leszámolásért semmi sem drága, és bármit kockáztatnak.

Mióta a Pegasus botrány kirobbant azóta folyik a szembesítés. Célkeresztben a világsajtóban: Orbán Viktor, aki a legutóbb egy újságos bódénál tett kirándulással demonstrálta a magyar sajtószabadság létét. Már akkor szánalmas volt a PR akció, most hasonlóval esélye sincs elviccelni, elbliccelni a helyzetet. Jellemző, hogy mennyire nem érti: felrobbant alatta az információs aknamező. Még mindig megy a mellébeszélés. Legutóbb a Le Monde faggatta Varga Juditot, aki először felháborodottan elutasította a lehallgatásra vonatkozó kérdést. Majd utólag megpróbálta kicenzúrázni a lapból – körülbelül ennyit ért abból, mi a sajtó. Nyilván a cenzúrára tett kísérlet ma már szintén ott a világsajtóban.

Facebook

Szemtől Szembe


Megosztás

2 hozzászólás

  • Tuskó Hopkins says:

    Aham. Ahogyan azt Móricka elképzeli… Aki eddig nem tudta volna, azzal közlöm, hogy célszemélyek telefonjainak lehallgatására eddig is minden mód és lehetőség adott volt a titkosszolgálatok számára. Izraeli kémprogram nélkül is!!! Minden esetre jólesik azt látni, hogy sértődött filozófus professzorok, meg liberális aktivisták nem csak szakképzett virulogúsok, hanem ha kell titkosszolgálati és kiberbiztonsági szakértők is… A dühödt ellenzéki szavazó meg minden kritika nélkül megeszi, hogy vannak olyan balf@szok a világ No.1 kémprogram fejlesztő cégénél, hogy minden adatot kiadnak egy noname civil szervezet első kérésére! A megrendelőikét, a megfigyeltekét…mindent! A megfigyeltek közt sehol egy vezető ellenzéki politikus, csak nímand újságírócskák…
    Az izraeliek kilátásba is helyezték, hogy a gatyát is leperelik arról, aki bizonyíték nélkül vádolja őket… Na a “függetlenobjektív” 444 gyorsan meg is változtatta a cikkük címét kijelentő módról feltételesre! Nesze neked minőségi újságírás…

  • Dudás László says:

    a lehallgatási botrány olyan mint Orbán és bandája sunyi aljas és gyáva!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .Hirdetés