A föld melege

Közzétéve ekkor: 2011 november 2. 20:55

Régóta várt örömteli, csendes eseményre került sor október 28.-án. A Székács Elemér Szakközépiskola udvarára felvonult egy földmunkagépekkel, valamint fölmérő eszközökkel felszerelt kis munkacsoport és nagy buzgalommal hozzáláttak a tereprendezéshez a hátsó udvar egy szegletében. A kíváncsi kérdésekre előzékenyen elárulták a munkások, hogy a termálvíz kút megfúrásának előkészületeire kaptak megbízást és ennek keretében rendezik, részben betonozzák a helyszínt. A szorgos munka november 7-én be is fejeződött, az előkészített munkaterület várja a folytatást, azaz a kútfúrókat. Ők az előrejelzések alapján, a jövő héten kezdik el munkájukat. A több mint 20 méteres fúrótorony felállítását követően közel kéthónapos munkával szándékozzák elérni a kívánt célt.

A rezsi költségek csökkentése fotó

Mi is a cél? Egy kb. 1200 m talpmélységű termálkút lemélyítése és ennek révén 40 m3/h vízhozam (70 oC hőmérsékletű termálvíz!) nyerése. A víz a közintézmények fűtését segíti majd, legkorábban a 2012-es esztendőtől. A terv számos intézményt szándékozik bekapcsolni a kiépítendő több mint három kilométeres primer vezeték hálózatba.

(„Székács Elemér Szakközépiskola, Lábassy János Szakközépiskola, Szakiskola és Kollégium kollégiuma, Városi Bölcsőde, Petőfi Sándor Általános Iskola, Lábassy János Szakközépiskola, Szakiskola és Kollégium főépület, Lábassy János Szakközépiskola, Szakiskola és Kollégium sportcsarnok, Helytörténeti gyűjtemény épülete, Pedagógiai szakszolgálat épülete, KSZSZK Almásy úti klub, Lukács Mozgó, Kodály Zoltán Művészetoktatási Intézmény, Kossuth tér 6. – Rádió épülete-, Bercsényi Miklós Gimnázium, EGYMI, Polgármesteri Hivatal, Ipolyi Arnold Városi Könyvtár és Helytörténeti gyűjtemény, Városi Művelődési Központ épülete, Bercsényi Miklós Gimnázium Kollégiuma, Kossuth úti óvoda, Kölcsey Ferenc Általános Iskola Ipolyi téri és Kölcsey úti épületei.”)

A rezsi költségek csökkentése fotó

Azóta az érintett intézményi kör megváltozott, hiszen több intézmény időközben más fenntartóhoz került. A geotermikus energia hasznosítása révén, mintegy 505.000 m3 földgáz felhasználása válik feleslegessé és ez a projekt igazi nyeresége. A kinyert, és hasznosítható hőjét vesztett vizet, a strand mint végállomás fogadja be és itt történne gondoskodás annak utóhasznosításáról is.

A projekt tervezett forrásai az alábbiak szerint alakulnak.

2008.

Összesen

Igényelt támogatás

245 728 500

245 728 500

Sajáterő

245 728 500

245 728 500

Összesen

491 457 000

491 457 000

 (A projekt 50 % támogatással 7,1 év alatt térül meg a tervek szerint, 2008-as árakon.)

Ennyit az előzményekről és a rendelkezésre álló információkról.

Talán itt be is fejezhetném az írást, még sem teszem, mert vannak dolgok, melyekről e projekt kapcsán szólni kell. Hosszas nyűglődés és több sikertelen közbeszerzési eljárás után kezd kirajzolódni a terv megvalósulása. Aggályosnak érzem ugyanakkor a projekt pénzügyi hátterének biztosítását. Több mint három év telt el a költségkalkuláció elkészítése óta, az infláció vasfoga alaposan megrágta már az abban szereplő számokat. Helyi „jó szokásunknak” megfelelően szerintem nem fogunk kijönni az eredetileg tervezett forrásokból, számottevően több pénz kell majd rá! A városban már átadott, illetve a folyamatban lévő projektek egyike sincs pénzügyileg lezárva, azok elszámolása még várat magára. Így nem ismerjük, nem ismerhetjük, hogy a kötvénykibocsátásból még mennyi pénz marad erre az utolsó projektre. A volt VEGYTEK telep napjainkban zajló értékesítéséből befolyó összeg nyilván segíthet az anyagi gondon, de ha engem kérdeznek, e nélkül nem is lett volna meg a saját erő erre a beruházásra. Nem is vagyok nyugodt e tekintetben most sem, mert kétségeim vannak a fedezet hiánytalan megléte felől!

Méltatlan sors ez egy olyan tervnek, amely – szinte egyedüliként – a kötvényforrásokat elfogyasztó elképzelések közül, a jövőben nem visz, hanem pénzt hoz a tulajdonosának. Továbbá ez biztos megtakarítást tesz le az asztalra, míg a szintén gazdasági megfontolásokból megvalósított Ipari park fejlesztés hozadékában egyelőre csak reménykedni lehet. A fenn említett két beruházás az elkövetkező évtizedekben valamit visszatermel majd az elköltött milliárdokból, de sajnos ez csak a kisebb hányad lesz.

Végül pedig elszalasztott lehetőségként élem meg a termálvíz utóhasznosításának csipetnyi fantázia nélkül kigondolt módját. Ugye milyen szépen hangzana helyette, hogy ez a 25-27 oC –os napi kb. 900 m3 mennyiségű termálvíz nagy medencéket tölt meg, biztosítva ezzel a télen is az úszás lehetőségét Törökszentmiklóson. Még azt se bántam volna, ha ezek a vízfelületek fedetlenül maradnak egész évben. Más helyen is találkoztam már ilyen megoldással és a fürdőzőket a szabadban való sportolástól ez nem tartotta vissza

Talán ez az elgondolás valósította volna meg a legteljesebben a projekt egyébként sokatmondó szép nevét:

„A termálvíz komplex hasznosítása Törökszentmiklóson”

                                                                                                          Serfőző István


Megosztás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .Hirdetés