Fogjunk össze a bűnözés ellen!

Közzétéve ekkor: 2014 június 19. 18:38

Tisztelt Szerkesztőség!

 Tudom, a bűnözést lehetetlen felszámolni, képtelenség a bűncselekmények ellen száz százalékosan védekezni. Az viszont meggyőződésem, hogy összefogással, egymásra figyeléssel és a lehetséges segítség igénybe vételével hatékonyan lehet személyes biztonságunkat, vagyonunkat védeni, sok bajt lehet megelőzni. Ennek jegyében küldöm Önöknek a következő anyagot, kérem tegyék közzé, ha módjukban áll.

11Figyeljünk oda a környezetünkben egyedül élő idős emberekre!

Az elmúlt évek statisztikai adatai alapján egyértelműen megállapítható, hogy a rablások, valamint egyéb, a lakosságot nagymértékben irritáló, a relatív biztonságérzetet leginkább befolyásoló erőszakos bűncselekmények száma növekedésnek indult. Egyre többször tapasztaljuk, hogy ezen bűncselekmények áldozatai a védtelen, idős emberek.

Az időskorúak sérelmére jellemzően – elsősorban – személy és vagyon elleni (lopás, betöréses lopás, csalás stb.) bűncselekményeket követnek el. Ennek oka, hogy áldozati szerepük jellemzőit tekintve az elkövetők számára a könnyű pénz-szerzés lehetőségét jelentik.

Napjaink bűnelkövetésének egyik legdrasztikusabb formája, amikor idős, mozgásában korlátozott emberekre éjszaka törik rá lakásuk ajtaját, majd súlyosan bántalmazzák, vallatják őket, miközben átkutatva helységeiket eltulajdonítják egy élet munkájával megszerzett értékeiket. Sok esetben csak másnap találnak rá hozzátartozóik a megkötözött, bántalmazott, gyakran életveszélyes sérüléseket elszenvedett áldozatokra.

A bűnelemzések rámutatnak arra, hogy a házaikban megtámadott idősek a cselekményt megelőzően valamilyen módon kapcsolatba kerültek az elkövetői kör egyes tagjaival. Jellemző módon az elkövetők mint utazó bűnözők „házalás” során fordultak meg a későbbi sértettek lakókörnyezetében. Feltérképezik az idősek helyzetét, később vagy rablási szándékkal térnek vissza, vagy más elkövetők számára válnak tippadóvá. Az elkövetők másik típusa valamilyen alkalmi munka végzését vállalva, vagy mint befogadásra, felkarolásra váró idegen jelenik meg a kiszemelt áldozat otthonában, aki egy bizonyos idő elteltével – kiismerve a házigazda szokásait – bántalmazás útján szerzi meg annak értékeit.

Az áldozattá válást elősegítő sértetti oldal jellemzői közé sorolható még a romló egészségi állapot, melynek következtében ezen korcsoporthoz tartozók kevésbé tudnak ellenállni a fizikai behatásnak, a fenyegetésnek, bántalmazásnak. Az elszigeteltség, a fokozott hiszékenység, a veszélyek fel nem ismerése ugyancsak hozzájárul ahhoz, hogy idős emberek túlzott közelségbe engedjenek magukhoz idegeneket. A vagyonvédelem elhanyagolása, a korszerűtlen nyílászárók és zárak, szintén növeli kiszolgáltatottságukat, nem is beszélve arról a bűnvonzó hatásról, hogy jelentős készpénzt tartanak lakásukban.

Forrás: BM ORFK Sajtószolgálat

A miklósiak számára is van lehetőség a megelőzésre!  Csatlakozzon a Szomszédok Egymásért Mozgalomhoz! Várjuk jelentkezését a 06/30/621-8083-as telefonszámon.

 

Előre is köszönettel:  Szekeres Ferenc


Megosztás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .Hirdetés