A fiatalok vevők az operára is

Közzétéve ekkor: 2015 február 11. 13:20

aaa

Igen, azok, minden hitetlenkedés és előítélet ellenére is. Ezt mi sem bizonyította jobban, mint hogy február 9-én délután csak elvétve lehetett gazdátlan ülőhelyet találni az Ipolyi Kulturális Központ Színháztermében. Bizonyította a sok-sok rácsodálkozó tekintet, a zene elmélyült hallgatása, a színpadon történtek nem lankadó figyelemmel kísérése, a látottakkal, hallottakkal való együttélés. És nem mellékesen a fiatal korosztály számára talán kevésbé ismert és használt tetszésnyilvánítás, a bátortalanul kezdődő, aztán vastapssá formálódó taps.

acVevők, csak a mire és hogyan kérdésre kell a megfelelő választ megtalálni, azt, hogy mit és miként csomagoljunk a számukra. Ezt a nem könnyű feladatot oldották meg ragyogóan a Gulyás Nagy György vezényelte Szolnoki Szimfonikus Zenekar, a Szolnoki Szigligeti Színház és a Zeneakadémia énekesei, akik a Filharmónia Magyarország bérletsorozata részeként Mozart: Szöktetés a szerájból c. opera keresztmetszetét, rövidített változatát mutatták be egy órás műsorukban.

Az előadás végén elégedett volt Zöld Judit, a Filharmónia Magyarország szervezője is, akihez megyénk tartozik.

– A Filharmónia, miután fontosnak tartja az ifjúság zenei nevelését, az egész országban szervez számukra koncerteket. A programok megyénként zajlanak három előadásra szóló bérletsorozatban, ami természetesen nem zárja ki az egyszeri, alkalmi érdeklődők részvételét sem.

abGondolom, nem egy stáb járja az egész országot, és az előadások sem egységes rendezésűek.
– Természetesen nem. A zenekarok megyénként változnak, az énekesek is darab, elfoglaltság függvényében cserélődnek. Ebben a megyében természetesen a Szolnoki Szimfonikus Zenekar játszik minden alkalommal, s az énekesek egy részét is a Szigligeti adja. A rendező személye, a rendezés is alkalmanként változik. A mostani, egy órába sűrített operai keresztmetszet rendezője Gulyás Nagy György karmester volt. Ő szabta részekre, majd szerkesztette követhető egységbe az operát, aminek megértését egy történetismertetés is segítette.
Számomra egyértelműnek tűnt, hogy a rendező tudatosan a dallamos, könnyen emészthető részleteket kereste és válogatta.
Igen, maximálisan szem előtt tartotta a megcélzott korosztályt, a komolyzene iránti érdeklődés felkeltése volt az elsődleges szempont. Ha észrevette, a lehetőség határain belül törekedett arra is, hogy minél több, a fiatalok szókincsében szereplő szót, kifejezést iktasson be a prózai részekbe, ezzel is a megértést segítve.

aaaa

Sikeresnek tartja a mai előadást?
– Mindenképpen. Sokan voltak, érdeklődőek voltak, ráhangolódtak a zenére, az operára. Jó lenne ezeket a műsorokat minél több helyre elvinni, minél rendszeresebbé tenni, de ennek sajnos sok feltétele van. Anyagi a diákok és szülők részéről, az iskolák, tantestületek, tanárok hozzáállásától, és persze zenekart, énekeseket sem egyszerű egy adott időpontra szervezni. Én nagyon remélem, a jövőben egyre nagyobb szerepet kap ez a sorozat, s ahová az idén eljutunk, oda hívnak jövőre is.
Ha Törökszentmiklósra gondolok, bizakodhatok, hiszen ebben a városban évtizedek óta rendszeres ez a fajta rendezvény, az idén két sorozatot is indíthattunk közel 200-200 általános iskolás és középiskolás diáknak.
Köszönöm a beszélgetést, minél hamarabb váljanak be a reményei.

Pásztor


Megosztás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .Hirdetés