Félkész liftről állítja Bohár Dániel, hogy a „semmibe nyílik” és Niedermüller

Közzétéve ekkor: 2023 június 15. 13:45

Péter legrosszabb döntése

Diószegi-Horváth Nóra

A felvonót később kapcsolják a folyosóhoz, de ez nem akadályozta meg a kormánypárti sajtót abban, hogy olyan beruházás miatt támadja Erzsébetváros ellenzéki polgármesterét, amihez nincs is sok köze.

Az elmúlt napokban Bohár Dániel vezetésével szinte a teljes kormánypárti sajtón átfutott a történet, miszerint Niedermüller Péternek, Erzsébetváros polgármesterének az „eddigi legnagyobb teljesítménye” egy olyan lift, ami a semmibe nyílik.

Bohár első posztja a „semmibe nyíló” társasházi liftről június 7-én jelent meg a Facebookon, majd egy következő egy nappal később. Ezekben azt állítja, hogy Niedermüller „építtetett” liftet „a lakók pénzéből”.

Képek forrása: Bohár Dániel/Facebook (első poszt, második poszt)

Június 10-én Bohár a történetről egy videót is posztolt, amelyben a következő állítások szerepeltek:

„Majd jött a kivitelezés az önkormányzat bevonásával, ugyanis önkormányzati lakások is vannak a házban. Niedermüller Péter polgármesternek pedig sikerült egy olyan céget megbíznia, aki ezt a munkát végezte el 40 millió forintért.”

                                       

Ezt követően pedig a történetet átvette az Origo, a Ripost, a Magyar Nemzet, a Magyar Hírlap, a Bors, a Metropol, és még a Blikk is.

Szalagcímek az elmúlt néhány napból

Sőt, a Metropol június 12-én nyomtatásban is megjelentette a történetet, meglehetősen hangsúlyos formában:

Az ingyenesen elérhető Metropol címlapon hozta a történetet (Kép forrása: 444.hu)

Valójában azonban súlyosan félrevezető a liftről Niedermüller rossz döntéseként beszélni

– állapítottuk meg az érintett önkormányzat elmondása és a rendelkezésre álló társasházi dokumentumok alapján.

  • A felvonó építéséről és a kivitelező cégről ugyanis közösen döntött a társasház lakóközössége, ahol az önkormányzat csak a 22,6 százalékos tulajdonhányadának megfelelően rendelkezik szavazati joggal.

  • A lift pedig egyelőre félkész állapotban van, a társasházi dokumentumok alapján egy kilépő szerkezet köti majd össze a liftajtót a függőfolyosóval.

Aki ott sem volt

Mivel Bohár állítása szerint a kivitelezés az „önkormányzat bevonásával” történt, Erzsébetváros sajtóosztályánál érdeklődtünk, mennyi köze van az önkormányzatnak, illetve Niedermüller Péter polgármesternek a lifthez.

Válaszukból kiderült, a Király utca 47. szám alatti társasházról van szó, amelyben valóban vannak önkormányzati tulajdonú lakások, a ház közös képviseletét pedig az önkormányzati tulajdonú Erzsébetvárosi Szolgáltató Kft. látja el.

Ebbe a társasházba szeretett volna a tulajdonosi kör önerőből liftet szereltetni – tájékoztatott az önkormányzat. Azonban mint kérdéseinkre írták:

“Az önkormányzat nem került semmilyen módon bevonásra a lift-projekt indításába, kivitelezésébe vagy finanszírozásába, a társasház önerőből indította és fizette azt.”

A társasházban az önkormányzati tulajdon 2263/10000 tulajdoni hányad, azaz 22,63 százalék, kevesebb mint az ingatlanok negyede. Tehát – a többi tulajdonoshoz hasonlóan, tulajdoni hányadának megfelelően – az önkormányzat rendelkezik szavazati joggal a társasházat érintő kérdésekben.

A lifttel kapcsolatos döntéseket minden esetben a lakóközösség hozta meg, szavazással, közgyűlési határozatok formájában. Ebben a folyamatban pedig az önkormányzat tulajdonosként vett részt, tulajdoni hányadának megfelelően. Megkeresésünkre reagálva jelezték:

az önkormányzat társasházi ügyekben azt a gyakorlatot követi, hogy a lakókkal szemben nem érvényesíti az akaratát akkor sem, ha megtehetné. A lakók többségi akaratával együtt szavaz ügydöntő kérdésekben.

Társasházi dokumentumok szerint (amelyeknek a tartalmát mi is megismertük) a társasház tulajdonosai 2019 augusztusában szavazták meg, hogy egy Group-Lift Kft. nevű cég készítse el a lift tervdokumentációját, illetve elfogadták “a felvonó kiépítését a társasházban”. A megbízásról megtartott írásbeli szavazás eredménye a közgyűlésről készült jegyzőkönyv alapján: a tulajdoni hányad 67,72 százaléka támogatta, 3,58 százaléka utasította el a vállalkozó megbízását.

Ekkor még nem is Niedermüller Péter, hanem a fideszes Vattamány Zsolt volt Erzsébetváros polgármestere.

A cég végleges árajánlatát 2021-ben fogadták el a lakók, ekkor készültek el a lift kiépítésének tervdokumentációi és engedélyeztetése. A 2021 júliusában tartott társasházi közgyűlésen a tulajdonosok 51,02 százaléka határozatban szavazta meg, hogy a cég az elkészült tervek alapján megépítse a liftet, 46,59 százalék távol maradt, 2,39 százalék pedig nemmel szavazott.

A fentiek alapján tehát aligha áll meg Bohár Dániel állítása Niedermüller Péter egyszemélyi felelősségéről a liftet építő cég megbízásában.

De tényleg a semmibe nyílnak a liftajtók?

Jelenleg igen, de azért, mert a lift még nincs kész. Az eredeti kivitelezési szerződés szerint a lift beépítését 2021. december 31-ig kellett volna befejezni. A lift építése ehhez képest meglehetősen elhúzódik, ez azonban nem Erzsébetváros polgármesterének személyéhez köthető.

Az önkormányzat (mint társasházi tulajdonos) a közös képviselet tájékoztatása alapján elmagyarázta, milyen okok miatt csúszott meg a lift kivitelezése:

  1. A kivitelezési szerződést 2021. július 6-án kötötték meg. A Covid-járvány és annak hatásai befolyásolták az alkatrészek elérhetőségét.

  2. Tekintettel arra, hogy a társasház műemlékvédelem alatt áll, több szemlére és összetett hatósági eljárásra volt szükség az építési engedély beszerzéséhez, amely így szintén időigényes volt. Az építési engedélyt végül 2021. július 21-én adta ki Budapest Főváros Kormányhivatalának Építésügyi és Örökségvédelmi Főosztálya, dr. Sára Botond kormánymegbízott aláírásával.

  3. A munkálatok során kiderült, hogy a társasház áram hálózatának bővítésére lesz szükség, mert akkori formájában a lift üzemeltetésére nem volt alkalmas. További több mint fél évbe telt, mire az ELMŰ elvégezte a munkálatokat.

  4. Végül pedig kezelni kellett egy statikai problémát. A társasház függőfolyosói ugyanis olyan rossz állapotban vannak, hogy kérdéses volt, a lift szerkezete hogyan tud majd kapcsolódni ezekhez. Hosszas huzavona után derült ki, hogy van megoldás: kilépő szerkezetet rögzíteni a lift elkészült szerkezetéhez, hogy a lift működése ne rontsa a függőfolyosók állapotát. Szakértői javaslatra a kivitelező egy idén áprilisban tartott helyszínbejárás után adta írásba, hogy eszerint fejezi be a beruházást.

Az utolsó pont tehát választ ad Bohár azon vádjaira is, miszerint a lift a „semmibe nyílik” és később sem fogják „beforgatni a liftajtót a helyes irányba” vagy új pilléreket építeni, hogy ki tudjanak szállni a lakók a liftből.

Valójában a kivitelező írásbeli vállalást tett arra, hogy plusz költségek felszámolása nélkül módosít az eredeti terveken, és kilépőszerkezetekkel köti össze a már elkészült liftet a függőfolyosóval.

Érdeklődtünk Bohár Dánielnél is, hogy mire alapozza, hogy a lift építtetése Niedermüller Péterhez köthető. Egyelőre nem válaszolt megkeresésünkre, amennyiben megteszi, cikkünket frissítjük.

 
 
 
 


Megosztás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .Hirdetés