Enyhe javulás a törökszentmiklósi munkaerőpiacon

Közzétéve ekkor: 2016 november 25. 10:00

boritoA tegnapi, november 24-i ülésen a Törökszentmiklósi Járási Hivatal  tájékoztatót adott a képviselő-testületnek a város munkaerő-piaci helyzetéről. Ebből kiderül, bár a térségben a munkaerőpiac némileg élénkült,  helyben a munkaerőigény is növekedett kis mértékben, s a munkanélküliségi mutatók is folyamatosan javultak, a város még mindig hátrányban van a járáshoz és megyéhez képest.

Jász-Nagykun-Szolnok megyében a 2015. évben 268,385 ezren tartoztak a 16-74 éves munkavállalási korú népesség közé, számuk kb. 1%-kal több a tavalyinál. Az álláskeresők száma 20 873 fő volt, ami  mintegy 5,5%-os javulás az előző évhez képest. (21 559 fő)

A Törökszentmiklósi Járási Hivatal illetékességi területéhez 7 település tartozik ( Törökszentmiklós, Fegyvernek, Kengyel, Tiszapüspöki, Tiszatenyő, Örményes, Kuncsorba ). A térség munkavállalói korú népessége a 2015. 12. 31-i adatok szerint 25 907 fő, a nyilvántartott álláskeresők száma 1825 fő, a relatív munkanélküliségi mutató 7,0 % volt.

A városban 2015 decemberében  a munkavállalói korú népesség 17747 fő volt,  a nyilvántartott álláskeresőké 1201 fő. Ez a megelőző év azonos időszakához viszonyítva 18,2 %-kal alacsonyabb, de a  8,1 %-os relatív munkanélküliségi mutató még így is 1,1%-kal magasabb a kistérséginél, 0,9 %-kal a megyeinél. Ezek az értékek, amint azt az az alábbi táblázat mutatja, az elmúlt két évben folyamatosan javultak.

tabli

A járásban 2015. év végén a szakképzetlenek aránya 53,3% volt, ami az előző év 49,8 5-os adatánál kedvezőtlenebb. Törökszentmiklóson tavaly év végén ennél jobb volt a mutató, mert a szakképzetlenek aránya 51,1 % volt. A felsőfokú végzettségű álláskeresők aránya a járásban 2,3 %, a városban 2,6 % lett az előző esztendőben, ami meghatározó változást nem mutat 2014-hez képest. Megállapítható, hogy lényegében sem a szakképzetlenek, sem a diplomások, sem a középfokú végzettségűek aránya nem változott, ami azt mutatja, hogy a nyílt munkaerőpiacon és a közfoglalkoztatásban történő részvételi lehetőségek is azonosan alakultak a két év során.

Pályakezdő, tartósan nyilvántartott, 50 év feletti álláskeresők

Kedvező tendencia, hogy a 2014. év végi 275 fő álláskeresők létszáma 2015 decemberére 213 főre csökkent, amiben az elmúlt két esztendőben jelentős szerepet játszott a TÁMOP, majd a 2015 tavaszán indult GINOP program sikere.

Javult a tartósan, több mint egy éve álláskeresők száma is a városban, míg 2014 végén 413-an tartoztak ebbe a csoportba, 2015 decemberére számuk már csak 371 fő volt. Negatívum viszont az, hogy a csökkenés ellenére a tartósan nyilvántartásban lévők aránya az álláskeresőkön belül  2014 év végéről 2015 év végére 28,2 %-ról 30,8 %-ra emelkedett.

Hasonlóan vegyes kép látszik az 50 év feletti álláskeresők tekintetében, mert bár egy év leforgása alatt minimális, 341-ről 331-re való csökkenés történt, a korosztály létszáma az álláskeresők között jelentős, 28,1 %-os, mert a munkáltatók az ötven év felettieket kevésbé alkalmazzák.

A térség foglalkoztató képességeinek változásai

A térségben jelentős átstrukturálódás nem volt sem a tevékenységek, sem a foglalkoztatás területén. A munkaerőpiac csak némileg élénkült, viszont más térségekből a régebben is folyamatosan jelenlévő munkaerő-kereslet erősödött.

2016-ban létszámleépítés a Törökszentmiklóson működő jelentős munkáltatók körében nem volt, de a helyi foglalkoztatást jelentősen csökkentette a TESCO 2015. februári és a Surjány-Hús 2015 második félévében történő megszűnése. A TESCO 60, a Surjány-Hús 280 munkavállalót érintően jelentett be csoportos létszámleépítést, ami igen komoly munkaerő- piaci turbulenciát okozott. Gyakran előfordul, hogy a járás másik településén talál munkát a törökszentmiklósi munkavállaló, pl. Fegyvernekre jár ki dolgozni.

Az agráriumban tevékenykedő vállalkozások száma nem változott az elmúlt egy évben. Az ipari ágazatban legjellemzőbbek a 10-19 és 20-50 fő alkalmazotti létszámmal rendelkező kis-és középvállalkozások, ahol a foglalkoztatottak fele áll munkaviszonyban. A legtöbb munkavállalót, 586 főt, a mezőgazdasági gépgyártással foglalkozó CLAAS Hungária Kft. foglalkoztatja, a nagyobb foglalkoztatók közé tartozik még a Radar Holding Zrt. és a Törökszentmiklósi Öntöde Zrt.

Munkaerő-igényeket főként a fémipari területen tevékenykedő vállalkozások nyújtottak be, folyamatosan keresnek szakembereket hegesztői, önállóan dolgozni tudó lakatos, forgácsoló, targoncás munkakörökben, de helyben igény mutatkozik villanyszerelőkre, kőművesekre, festőkre, tehergépkocsi-vezetőkre, bolti eladókra is. Az általános tapasztalat szerint a szakképzett munkaerő iránt élénkült meg a vállalkozások kereslete.

A térségen kívüli munkaadók az idén számos alkalommal keresték fel a foglalkoztatási osztályt munkaerő-igényeikkel. A munkaerő kölcsönzéssel foglalkoztató cégek közül több kérte havi gyakorisággal csoportos tájékoztató szervezését. Ezek a cégek Kecskemétre, Szolnokra kerestek betanított munkásokat, összeszerelőket Jászfényszarura, Jászberénybe. A honvédség 2015-ben és 16-ban is két-két alkalommal tartott toborzást a kirendeltségen.

Sokat javíthat majd a térség és a város munkaerő-foglalkoztatási helyzetén a Tiszapüspöki határában 2016 első felében elkezdődött élelmiszer-ipari beruházás befejeződése, amely 550 fő foglalkoztatását fogja biztosítani.

Pásztor


Megosztás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .Hirdetés