Elbukott a TKE

Közzétéve ekkor: 2019 június 29. 11:50

Pásztor Gábor

Talán, miként a babona tartja, valóban szerencsétlen a tizenhármas szám. Ennyi ugyanis azon sportegyesület száma Törökszentmiklóson, amelyik  anyagi támogatásért folyamodott, folyamodik az önkormányzathoz. S valahogy ez a 13 mindig problémát, felfordulást okoz. Igaz, nem mind a tizenhárom, közülük csak egy. Tizenkettővel semmi gond, elszámol, igényel, és megint elszámol. Hosszú évek óta. De azzal az eggyel, mondjuk azt a 13.-nak, évről évre baj van. Ez nem más, mint a Törökszentmiklósi Kézilabda Egyesület. Röviden TKE.

Miként már többször megírtuk, egy, a képviselő-testület által elfogadott rendelet kimondja, nem részesülhet önkormányzati támogatásban az a sportszervezet,  amelynek a pályázat benyújtásának időpontjában az önkormányzat vagy más közintézmények felé tartozása, illetve köztartozása van. 2016-ban az egyesület a pályázatában nyilatkozott arról, hogy szervezetüknek lejárt tartozása van az önkormányzat felé, így a TKE nem részesülhetett  volna támogatásban. Többszöri megtárgyalás és kemény viták után a testület többsége saját rendeletét megtagadva, mégis megszavazott az egyesületnek 3,3 millió forintot.

Csendesen lepergett három év, de az idén ismét beütött a krach. A honatyák március végén megszavaztak a  TKE –nek másfél millió Ft-ot úgy, hogy előtte már jelzés érkezett: az egyesület tartozásaira vonatkozóan valótlan adattartalmú nyilatkozatot tett. A képviselő-testület egy magánbejelentés valóságtartalmát nem is vizsgálta, egy intézményi, könnyen ellenőrizhető jelzést pedig figyelmen kívül hagyott. Aztán, amikor megérkezett a Karcagi Szakképzési Centrum hivatalos irata, hogy felé az egyesületnek ez idáig rendezetlen tartozása van, a támogatást megszavazó képviselők kénytelenek voltak visszakozni, s az önkormányzatnak az egyesülettel kötött támogatási szerződést fel kellett mondania. Ráadásul az egyesületet 2021. dec. 31-ig kizárták a támogatási rendszerből. (Korábbi írásunk itt olvasható.)

Akkor úgy tűnt, az ügynek vége, mindenki mehet a dolgára. De nem! A TKE nem adta fel, most újra támadott. Jogi képviselője beadványt nyújtott be a képviselő- testületnek, melyben kérte, hogy az korábbi szerződésbontásra vonatkozó döntését vonja vissza. Indoklásként azt hozta fel, hogy az egyesület elnökének, Kiss Gergelynek nem volt tudomása tartozásáról, mert szóbeli megegyezés alapján halasztott fizetéssel történt a tartozás rendezése, így feltételezte, hogy az önkormányzathoz beadott támogatási pályázatkor, nem is volt adóssága. Nekünk, laikusoknak ugyan érdekes az okfejtés, de itt megállt a tudományunk.

Ügyvédek vették át pro és kontra a terepet, a jogi nyelvet nem  értjük, így nem is tudjuk ,nem is akarjuk eldönteni, kinek van igaza. Azért akad egy-két érdekes dolog, amihez véleményt nem fűzünk, de a jogászi iratokból kiemelünk érzékeltetni, hogy igen ellentmondásos, sportnyelven koránt sem lefutott a dolog.

Dr. Őrlős Gábor, a TKE jogi képviselője, beadványában a következőket írja:

Mint említettem laikusak vagyunk, de egy valami mégis elgondolkodtatott. Az utolsó mondat azon állítása, hogy fizetési felszólítás nem érkezett. Mert ez pontosan ellentétes azzal, amit Dr. Holhós, a Karcagi Szakképzési Centrum jogi képviselője állít, miszerint az egyesület igenis kapott felszólítást.

Megint csak a joghoz nem értő fejében fogalmazódik meg a tapasztalatok alapján. Egy hivatalos szerv ilyen jellegű levelet, fizetési felszólítást ajánlva szokott elküldeni éppen azért, hogy igazolni tudja az irat valóságosságát. Az átvevő aláírja a küldemény átvételét, ha nem hajlandó átvenni, nyoma marad. Ilyesmit nem szoktak alaptalanul állítani, tehát feltehetően Karcag kezében bizonyíték van. Persze, ez csak feltevés, ám ha mégis így van, szerintünk, laikusok szerint mégis csak lefutott a dolog.

Ezért is furcsa kicsit Dr. Szűcs Sándornak, az önkormányzat jogi képviselőjének állásfoglalása.

Ő azt írta, szigorúan véve a döntés (támogatási szerződésbontás) felmondásának lenne helye. Mindazonáltal a döntés megszűntetését nem látja indokoltnak. Egyrészt és másrészt, ha erről nézem, így ha arról, úgy. Avagy ez a jogászi nyelvezet? S ha a karcagiak valóban igazolni tudják a  fizetési felszólítás elküldését, mitől kétséges a per kimenetele?

***

Ezek voltak az önkormányzati ülés előtt egy dilettáns gondolatai. A testületi ülésen nagyon gyorsan kiderült, a józan paraszti ész nem elvetendő dolog. Az utolsó pillanatban ugyanis megérkezett a Karcagi Szakképzési Centrum levele, amelyből kiderül, a TKE bizony kapott egy 2019. január 7-én született fizetési felszólítást tartozása 8 napon belüli rendezésére, s ezt az egyesület képviselője postai tértivevénnyel igazolhatóan átvette.  A levélből az is kiderült, hogy a kérésnek az egyesület 2019. március 14. napjáig sem tett eleget.

Ezzel bezárult a kör. Egyértelműen kiderült, hogy a TKE elnöke az önkormányzatnak a pályázat beadásakor tartozására vonatkozóan valótlan állítást tett, s kiderült az is, nincs valóságtartalma mostani állításának sem, miszerint nem tudott tartozásáról. Azt már megint a józan paraszti ész kérdezi, az egyesület elnöke, Kiss Gergely miért állít nem egyszer valótlant, mikor tudhatná, ilyen szinten mindennek írásos dokumentuma van, a turpisság tehát nagyon könnyen kiderülhet. Kiderülhet, ha valaki ki akarja deríteni. S arra is rájöhetett volna, változott a világ, akadnak, akik ki akarják deríteni.

 A kör bezárult, írtuk. Írtuk, mert számunkra egyértelmű volt a dolog. De a képviselők nem mindegyike volt ezzel így. Érdekes volt hallgatni a józan, törvényességre hivatkozó érveket, s azokat, amelyek mentették volna a menthetetlent.

A Pénzügyi és Szociális Bizottság még az ominózus karcagi levél ismerete nélkül úgy döntött, mivel a helyzet jogilag kérdéses, a képviselő-testület vonja vissza a korábban TKE-t pályázásból kizáró döntését. Serfőző István képviselő megkérdezte, hogy a levél ismeretében is támogatnák-e a közpénz adását a csalárd módon eljáró egyesületnek. Fehér Ilona,  Pénzügyi Bizottság elnöke azt felelte, ez teljesen más megvilágításba helyezi a történetet, a megtámadhatatlan tények birtokában értelemszerűen megváltozna a véleménye.

Kovács László, a Szociális Bizottság elnöke viszont, aki többször is hozzászólt a napirendhez, kifejtette szerinte nem kellene az ott sportoló gyerekeket büntetni az elnök esetleges hibája miatt. Egyébként is úgy látja, egy-két képviselőtársát a Kiss Gergely elnök elleni személyes ellenérzés vezeti, ezért álláspontján nem változtat, amellett szavaz, a testület vonja vissza korábbi kizáró döntését.

Révi Attila alpolgármester véleményével csatlakozott Kovács Lászlóhoz. Elismerte ugyan, hogy a most kiosztott levél igazolja az önkormányzat korábbi döntését, de mivel a kizárás időtartamával, a három évvel nem ért egyet, azt túlzónak tartja, kijelentette,  mégis a korábbi döntés ellen fog szavazni.

Szabó Péter úgy gondolta, a gyerekeket, az általuk elért sikereket kell szem előtt tartani, s inkább a pályázati kiírást kell megváltoztatni. A bizottságok is a támogatási szerződés felmondásának visszavonását javasolták, ő ehhez tartja magát.

Fejes Ferenc ehhez kapcsolódva megjegyezte, ha a Szociális Bizottság a karcagi tájékoztató birtokában lett volna, másként dönt, Serfőző István pedig mintegy zárásként felhívta képviselőtársai figyelmét, hogy annak idején esküt tettek a  törvények betartására, s kérte őket, legalább sajátjukat és a kormány vonatkozó rendeletét tartsák be.

Végül ez lett a mérvadó, a képviselő-testület 7:3 arányban a korábbi döntés megtartása, az egyesület három évre történő pályázatból való kizárása mellett döntött. Most már csak az a kérdés, a fentiek ismeretében a TKE pereskedésbe kezd-e.

(Aki kíváncsi, melyik képviselő szó szerint mit mondott, mi mellett, hogyan érvelt, megnézheti itt

2019.06.26. Képviselő-testületi ülés Törökszentmiklóson)

Szemtől Szembe


Megosztás

1 hozzászólás

  • Tigyine Ladar Mária Tszm says:

    A képviselő testület az egyetlen elfogadható döntést hozta. Nem vallalhat bűnpártolást egy kétes ügyben. Erre kötelezi a képviselői esküje és az elvárando eljárási tisztesség. Elismerés illeti elsősorban Serfozo képviselő urat, aki következetesen a törvény tiszteletben tartását hangsúlyozva adott irányt a döntéshozóknak. Szerencsésebb lett volna ezt dr Libor Imre jegyző úrtól hallani. Donteselokeszites során lehet figyelembe venni érzelmi motivációkat, de a döntéshozatalnál a legszigorúbban az egyértelmű törvényességet kell követni. A TKE – nek nincs jogalapja peres eljárást kezdeményezni az Önkormányzattal szemben . Legfeljebb a vezető testület kezdeményezhet eljárást a hamis adat tartalmú okiratot benyújtó személy ellen különböző jogcímen.Ehhez azonban az Önkormányzatnak semmi köze. Örülök, hogy meg sikerült megőriznie megtépázott meltosagat

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .Hirdetés