Egy rokonát és a barátait vitte el a bátonyterenyei polgármester a város költségén

Közzétéve ekkor: 2023 március 14. 12:10

a németországi Fradi-meccsre

A mátranovákiak falubuszával Bátonyterenye polgármestere utazott ismerőseivel a Fradi leverkuseni meccsére Foto : falubusz.hu

Nagy-Majdon József, Bátonyterenye polgármestere úgy gondolta, megajándékozza a családtagjait, a hozzá legközelebb álló önkormányzati dolgozókat, s kiviszi őket Leverkusenbe, a Ferencváros futballcsapatának kupamérkőzésére. A probléma az, hogy a szomszéd település, Mátranovák falubuszát bérelte ki az utazáshoz, ráadásul az önkormányzat pénzéből.

A városi büdzséből fizette a „kölcsönzési” díjat, a törvény által meghatározott kilométer használatot, az üzemanyagot és az osztrák autópályadíjat is.

Érdeklődésünkre elismerte az Európa-liga nyolcaddöntős kiruccanás tényét, de nem értette, mi a gond.

– Ebben nincs semmi törvényellenes. A város költségvetése rendezett. Polgármesterként megtehetem, van egy keretem, amit ilyen programokra is költhetek, s akár kisbuszt is bérelhetek. Vegyük úgy, hogy azok, akik velem együtt elutaztak a külföldi sportrendezvényre, ezt kapták jutalomként, ennek senkinek semmi köze – mondta lapunknak Bátonyterenye első embere.

Bodor Ernőné szerint egy személyben döntött, kölcsönadja a falubuszt a szomszéd településnek / Fotó: Facebook

Érdekes, hogy amikor a rezsi kifizetésével is gondban vannak a települések, Bátonyterenyének még az a bizonyos polgármesteri keret sem kell egy Fradi meccsnél fontosabb rendezvényre. A terenyeiek szerint viszont ebből a pénzből el lehetett volna vinni kirándulásra két iskolai osztályt, olyan hátrányos helyzetű gyerekeket, akiknek más esélyük sincs, hogy kikapcsolódhassanak.

– Azt mondja a polgármester, hogy nincs a városnak költségvetési hiánya? A múlt héten tárgyalt a testület arról, mekkora lyuk van a pénzeszsákunkon. Lehet, hogy az önkormányzati fradizás szabályszerű, de hogy arcátlan, etikátlan, ráadásul botrányos, az egészen biztos – panaszolta a Blikknek egy neve elhallgatását kérő helyi lakos. – A városban mindneki tudja, kik voltak az utasok, felháborító, hogy amíg az iskolában nem tudnak megfelelően fűteni, addig a város vezetője és sleppje Németországba utazik szórakozni, a mi pénzünkön!

A mátranováki falubusz még a meccs után is Bátonyterenyén parkolt / Fotó: Blikk

Még érdekesebbé teszi az esetet, hogy a járművet Mátranovák kapta állami támogatásként. A Nógrád vármegyében található község lakóit is felháborította a kölcsönzés. Ugyanis a falubusz arra szolgál, hogy ellássák vele a szociális feladatokat. Például iskolásokat szállítsanak vagy idős betegeket orvosi kezelésre, kórházi kivizsgálásra, a település dolgozóit vigyék hivatalos ügyek intézéséhez, illetve a falu bevásárlásaihoz használják.

Az elmúlt héten szerda és vasárnap között viszont nem helybeliek használták.

– Való igaz, hogy nem a képviselőtestület engedélyezte a busz kölcsönzését, egy személyben döntöttem. Jogom van hozzá, hiszen előtte ellenőriztem, nem volt semmilyen előre egyeztetett munkája a falubusznak – állította Bodor Ernőné, mátranováki polgármester. – Bátonyterenye városa bérelte ki tőlünk a járművet, szabályszerű szerződéssel, fizettek érte, ami a költségvetésünket gyarapítja. Az, hogy mekkora összegről van szó, az csak a szerződést kötőkre vonatkozik.

Horváth László jogász szerint a falubuszok bérelhetősége önkormányzati döntés, van olyan település, ahol ez egyáltalán nem lehetséges. Ha nincs tiltás, akkor is előre kell jelezni az erre vonatkozó igényt, kérést, amiről a képviselő testület dönthet. A használat előtt szerződést kell kötni, amelyben a bérlő vállalja a busz rendeltetésszerű használatát, és az esetleges károk megtérítését.

Átlagosan egy ilyen busz bérleti díja napi 30-45000 forint. Ha a megtett út hossza több mint 500 kilométer, akkor 20-50 forintot számol fel a bérlő km-enként a bérleti díj felett. Leverkusen esetében ez 2000 km plusz, azaz 40-100 ezer forint. Vagyis a bátonyterenyeieknek a leverkuseni túra buszbérlése akár 300 000 Ft-ba is kerülhetett. Ehhez jön még az autópályadíj meg az üzemanyagköltség, ami közel 200 000 forint, ez összesen legalább 500 ezer forintos összeg. Arról a polgármester már nem beszélt, ki fizette a meccsjegyeket, a szállást, az étkezést, ami bőven félmillió fölé duzzaszthatja a költségeket – persze lehet, erre is futotta a városvezetői keretből.

Bátonyterenye első embere szerint megteheti, hogy a város pénzén buszt béreljen egy külföldi sportrendezvényre / Fotó: Facebook

A mátranovákiak szerint így annak a hétnek a felére busz nélkül maradt a település. A Salgótarjántól 25 kilométerre fekvő községben élő M. Ferenc szerint az 1600 lakosú településen mindig akad olyan feladat, amihez kellhet a jármű, ráadásul nem azért kapták, hogy azzal külföldi focimérkőzésekre menjenek idegenek, oda-vissza körülbelül 2500 kilométeres útra.

– Eddig sem tudtunk napokra megválni tőle, még iskolaidőn kívül sem, hiszen például ezzel szállítják ki az ebédet a nyugdíjasoknak, hetente többször megy a kórházba, ráadásul akadhat olyan feladat is, amikor rendkívüli helyzetben kellene igénybe venni – nyilatkozta M. Ferenc. – Érthetetlen, hogy a kölcsönadásáról valaki egy személyben döntsön, nem az ötvenes években élünk. Ez a busz nem arra való, hogy más település lakóinak szórakozását biztosítsa.

Valahol ott volt a szurkolók között a kilenc, Bátonyterenye által fizetett busszal érkezett drukker is / Fotó: Profimedia

 
 
 
 


Megosztás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .Hirdetés