Egy felfüggesztés anatómiája

Közzétéve ekkor: 2019 március 21. 15:50

Pásztor Gábor

Március 20-án az Európai Néppárt három órás vita után zárt ülésen elsöprő aránnyal felfüggesztette a Fidesz néppárti tagságát, s vizsgálatot indított ellene. A történtekről a szavazás lezárultának pillanatától kezdve különböző interpretációk születtek. Ezek, illetve maga a döntés megosztotta az amúgy is két részre szakadt közvéleményt. Egyik tábor, a Fidesz-hívők és a királyi sajtót olvasó, királyi tévét nézők, Orbán Viktor diadalának, sikerrel járó harcának örül, a másik, az ellenzéki  a Fidesz és Orbán csúfos bukásának látja a történteket. De mi az igazság? Nem lehet eldönteni, de körül lehet járni a tényeket.

Tények:

1. Orbán és a Fidesz európai néppárti tagságát felfüggesztették. 190-3 arányban. Ez azzal jár. hogy a Fidesz nem vehet részt a Néppárt tanácskozásain, nem szavazhat, nem  javasolhat   tisztségviselőket.

 2. A felfüggesztő javaslatot megszavazta a Fidesz is.

 3. A néppárti határozat szerint az EPP elnöksége és a Fidesz közösen egyetértett abban, hogy a Fidesz felfüggeszti a tagságát.

  4. Az elnökség létrehoz egy háromtagú bizottságot, hogy az felügyelje, a Fidesz teljesíti-e Manfred Weber korábban megfogalmazott feltételeit, tiszteletben tartják-e a jog uralmát, az EPP értékeit.

 5. Amikor sajtótájékoztatóján Orbán azt mondta, nem volt Juncker-ellenes kampány, az    újságírók kinevették.

 Valamit azért sejteni lehetett. Gyurcsány a szavazást megelőzően ezt írta:

„Ma nyilván megüti a Néppárt a Fideszt. Nem tehetnek mást. Hogy felfüggesztik vagy kizárják, mindegy. Szerencsétlenek lettek az európaiak világában. Orbán nyilván hepciáskodni fog. Ha kizárják, akkor azt mondja, ő is kilépett volna. Ha felfüggesztik, akkor válaszul inkább kilép.      

Jól sejtette, amint  Gulyás Gergely is sejthetett valamit. A miniszterelnökséget vezető miniszter, a Fidesz alelnöke még a szavazás előtt kijelentette,  sem pártja  kizárására, sem tagságának felfüggesztésére sem kerül sor

„a Fidesz a felfüggesztést nem tudja tudomásul venni, ilyen döntés esetén azonnal elhagyja a Néppártot.”

szögezte le. Hozzátette azt is, ha a kizárás alaposságának vizsgálatára létrejön egy „három bölcsből” álló bizottság, a Fidesz önkéntes döntéssel azt vállalja, hogy a testület munkájának lezárultáig nem vesz részt a Néppárt testületeinek munkájában.

Hogy ezt azért dobta a köztudatba, hogy itthon legyen mivel magyarázkodni, vagy valamiről tudott a háttérben történtekről, kideríthetetlen. De jó jósnak bizonyult, az történt, amit előre vetített.

A Fidesz egyoldalúan felfüggeszti jogainak a gyakorlását az Európai Néppártban (EPP) – jelentette be Orbán Viktor miniszterelnök, a Fidesz elnöke szerdán Brüsszelben az EPP politikai gyűlésének ülése utáni nemzetközi sajtótájékoztatóján. Azt mondta,

„magunk részéről (…) egyoldalúan mi felfüggesztjük a jogaink gyakorlását és megvárjuk ennek a három embernek a jelentését, és utána ismét leülünk a néppárttal”.

Ezt a következőképp erősítette meg Kocsis Máté, a Fidesz frakcióvezetője:

„A Fidesz önként határozott úgy, hogy egy ideig nem vesz részt az EPP munkájában. „Mi vagyunk Európa, a magyar emberek sikeres és erős Európát akarnak, mi ezért dolgozunk”

Szájer József, a Fidesz EP-képviselője azt nyilatkozta,hogy a Fidesz önként vállalta, hogy nem gyakorolja jogait ez alatt az időszak  (amíg a háromtagú bizottság vizsgálódik) alatt és az EP-választások után visszatérnek arra, hogy a két szervezet viszonyát vizsgálják.

A kormányközeli sajtó már valóságos diadalmenetnek állította be a kizárást, visszavert támadásról, jó döntésekről, kompromisszumról írt. A Ripost „Nem tűrtük, hogy megalázzanak” felcímmel számolt be a témáról, a Magyar Hírlap „visszavert támadásként” értékelte a szerdai eseményeket, a Magyar Nemzet szerint Orbán Viktor jó döntést hozott, az Origo úgy ítélte meg, „az ülésen történtek óriási győzelmet jelentenek a Fidesznek.”

Egészen másképp ítéli meg a helyzete az ellenzék. Sneider Tamás, a Jobbik elnöke úgy vélte: „Ezúttal visszaüzentek Orbán Viktornak, mégpedig azt, hogy Európa nem tolerálja tovább a hazug, korrupt, kétkulacsos politikáját.” Tóth Bertalan, az MSZP elnöke azt írta a Facebookon: „A Fidesz elveszítette érdekérvényesítő képességét. Gyurcsány Ferenc, a DK elnöke: „Ajtót mutatatott az Európai Néppárt a Fidesznek!” Szél Bernadett, független: „Ma eldőlt: a kormányfő nyílt sebbel fog közlekedni a politikában a következő időszakban. Hogy milyen hosszú lesz ez az időszak és mi lesz a vége, az még nyílt kérdés. De amíg tart, addig Orbán Viktornak nincs befolyása és beleszólása az Unió vezetését adó pártcsalád döntéseibe.” A Magyar Liberális Párt bizakodik: „A Liberálisok remélik, hogy a vizsgálat után a néppárt végleg szakít a Fidesszel, és oda szorítja Orbán Viktort, ahová való: Európa politikai szemétdombjára.”

A nemzetközi sajtó jó része a tényeket szem előtt tartva kommentálja az eseményeket: Az európai jobbközép felfüggesztette a magyar kormánypártot (Reuters).  Orbán Viktor pártját felfüggesztette a jobbközép Európai Néppárt (Guardian). Az Európai Néppárt megszavazta a Fidesz felfüggesztését (Financial Times). Az Európai Néppárt elnöke szerint megszavazták a Fidesz felfüggesztését (Euronews). „Az európai jobbközép felfüggeszti a Fideszt (BBC). Az európai jobbközép felfüggeszti Orbán Viktor Fideszét (Economist)

Más része viszont úgy látja, lehet megalázó döntés és ügyes trükk az Európai Néppárt határozata a Fidesz tagságának felfüggesztéséről – írják a külföldi lapok. Ügyes trükk Weber,és a Néppárt csúcsjelöltje részéről, aki ezáltal időt nyer az uniós választásokig. Több mértékadó lap hideg politikai kalkulációnak tartja a döntést. Az EPP számít a Fidesz májusban megválasztandó képviselőire abban, hogy többségben maradhassanak. Az Európai Néppárt és Orbán pusztán hatalomtecnikai szempontok figyelembe vételével kiegyezett.

Ilyenkor mondják, na, erre varrjál gombot. Ember legyen a talpán, aki ebben az özönben el tud igazodni. Hogy kinek és miben lesz igaza,  belátható időn belül eldől. Rég tudjuk,  a politika nem érzelmeken, hanem érdekeken alapszik, s a politikusok túlnyomó többsége ez utóbbiakat szem előtt tartva alakítja ki álláspontját. S ha úgy hozza a sors, változtatja is. A végleges döntés majd csak az uniós választások után, a kialakult erőviszonyok ismeretében születik meg. Addig mindenki gondolkodjon a maga pártállása, ismeretei, tapasztalatai szerint.

Szemtől Szembe


Megosztás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .Hirdetés