Döntött a Kúria: Nem titkolhatja el a magyar állam, hogyan vásárolt

Közzétéve ekkor: 2023 május 16. 10:45

lélegeztetőgépeket

Tizenöt napja van a Külgazdasági és Külügyminisztériumnak arra, hogy elárulja miért épp egy maláj pénzmosótól rendelt 176 milliárd forint értékben lélegeztetőgépet. 

A Kúria március végén harmadfokon a Transparency International Magyarország javára döntött abban a perben, melyet a Külgazdasági és Külügyminisztériummal szemben indított annak kiderítésére, hogy milyen alapon esett a magyar állam választása Datuk Vinod Sekhar maláj üzletemberre és az általa tulajdonolta GR Technologies nevű cégre, amely több ezer lélegeztetőgépet szállított a Covid-járvány idején hazánkba, potom 176 milliárd forint ellenértékben – írja a szervezet közleménye. Amennyiben bebizonyosodik, hogy az Orbán-kormány nem győződött meg a cég átláthatóságáról, az üzlet semmis, és a vételár visszajár a magyar adófizetőknek.

Az első- és másodfokú ítéletet követően a Kúria is úgy határozott, miszerint a Szijjártó Péter vezette külügyi tárcának ki kell adnia azokat a dokumentumokat, amelyek elviekben alátámasztják, hogy a magyar állam lefolytatta a GR Technologies-zal szemben azt a vizsgálatot, amely alapján megbizonyosodott a cég átláthatóságáról.

Az Alaptörvény 38. cikkének (4) bekezdése szerint a magyar állam csak olyan szervezettel köthet szerződést, melynek tulajdonosi szerkezete és felépítése átlátható. Amennyiben bebizonyosodik, hogy a magyar állam a maláj céggel szemben nem bizonyosodott meg annak transzparenciájáról, abban az esetben a GR Technologies-zal kötött szerződés semmis, a vételár pedig visszajár a magyar adófizetőknek.

Emlékezetes: míg Magyarországon évekkel a több ezer, sok esetben használhatatlan, és-vagy raktárban kihasználatlanul álló lélegeztetőgépek beszerzéséhez kapcsolódó adatok kiadásáért zajlanak a hivatalos eljárások, Malajziában a hatóságok mások mellett pénzmosás gyanújával indítottak eljárást Datuk Vinod Sekharral szemben – írja a szervezet közleménye.

Az alperes Külgazdasági és Külügyminisztérium május 2-án vette át a Kúria ítéletét és innen számítva 15 napja van a Transparency International rendelkezésére bocsátania az általunk kiperelt iratokat. 

(Kiemelt képünk: Betegek lélegeztetőgépen a fővárosi Honvédkórház koronavírussal fertőzött betegek fogadására kialakított intenzív osztályán 2021. április 1-jén. MTI/Balogh Zoltán)

168.hu

 
 
 
 


Megosztás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .Hirdetés