Döntés született a Székács tulajdonjogáról

Közzétéve ekkor: 2024 január 26. 10:00

A termálkút kivételével minden a Törökszentmiklósi Református Egyházközségé

Pásztor

Az Országgyűlés 2022. évi törvénymódosítása szerint a „köznevelési és szakképző intézmény nevelési-oktatási feladatainak ellátását szolgáló, állami vagy helyi önkormányzati tulajdonban álló ingó és ingatlan vagyont haladéktalanul,…ingyenesen a bevett egyház…jogi tulajdonába kell adni.” A törvény ennél természetesen részletesebben szól, a lényege az, hogy azokat az oktatási intézményeket, amelyek fenntartója / működtetője/ korábban is valamelyik egyház volt, az ingyenesen igényelheti a tulajdonjogot. Amennyiben a meghatározott időn belül szerződéskötésre nem kerül sor, az egyház perelhet, és bíróságtól kérheti a szerződés létrehozását. Az ingyenes tulajdonba adásra vonatkozó kérelmek benyújtásának határideje 2023. február 28.

A törvény Törökszentmiklóst is érintette, hiszen három egyház is fenntartója volt óvodának, általános-és középiskolának. Mindegyik, a Baptista Szeretetszolgálat, a Római Katolikus Egyház, a Törökszentmiklósi Református Egyházközség bejelentette az adott határideig tulajdonjogi igényét az általa fenntartott intézményekre.

A Baptista Szeretetszolgálat az önkormányzattal folytatott tárgyalások után a  Kölcsey Általános Iskola tulajdonjoga helyett a haszonélvezeti jogot kérte, a szerződéskötésre sor is került, a másik két egyház viszont kitartott a tulajdonjog mellett. Tavaly májusban képviselő-testületi határozat után a katolikus egyház meg is kapta a Bercsényi Gimnáziumot, a Petőfi úti Pánthy Általános Iskolát és a Petőfi úti óvodát ingóságaikkal együtt A Törökszentmiklósi Református Egyház községgel azonban bonyolultabb volt a dolog.

A Székács átadásával sem lenne probléma, ha az ingatlanon nem volna ott  a város több intézményét meleg vízzel ellátó termálkút, a közétkeztetésben komoly szerepet játszó konyha, és nem volnának az iskola udvarán szolgálati lakások. De vannak, s ezek közoktatás célú használatát vitatta az önkormányzat. Különösen eltérőek voltak az álláspontok a konyha vonatkozásában, amely a református egyház szerint oktatási funkciót is betölt, ezért igényt tart annak és az étkező tulajdonlására is. Az önkormányzat álláspontja viszont az volt, hogy mivel elsősorban gyermekétkeztetési feladatokat lát el a konyha, ezt az ingatlanrészt  nem adhatja át az egyházközségnek. 

A két fél között többszöri egyeztetésre került sor, de az álláspontok nem közeledtek. Az egyházközség a termálkút kivételével továbbra is vitatta  az önkormányzat által nem közoktatás célú ingatlanrészeket. Végül az elmúlt év decemberében az egyházközség írásbeli kötelezettségvállaló jognyilatkozatot tett. Ebben rögzítette:

  1. A kötelező önkormányzati feladatok ellátásához szükséges mértékben a jövőben is lehetővé teszi a konyha igénybevételét,

  2. A szolgálati lakások továbbra is a köznevelési és szakképzési tevékenységek ellátását fogják szolgálni,

  3. Az ingatlan területén lévő termálkút továbbra is ellátja azokat az ingatlanokat, amelyeket jelenleg ellát,

  4. Amennyiben a termálkút önálló helyrajzi számon önkormányzati tulajdonban marad, az egyházközség annak használatához és karbantartásához szükséges mértékben lehetővé teszi a területre való belépést és a terület használatát.

Azaz a Törökszentmiklósi Református Egyházközség a tulajdonjog megszerzését követően is támogatni fogja azokat az önkormányzati feladatok ellátását.

A január 25-i önkormányzati ülésen a képviselők két lehetőség közül választhattak.

A, A termálkút kivételével az ingatlant egyházi tulajdonba adják.  B, Nem adják a szolgálati lakásokat, és a konyhát, de ezt az egyház nem fogadja el, tulajdonjogi igényének megállapítását bíróság előtt érvényesíti. A pervesztest a bíróság a perköltség viselésére kötelezheti, amely a pertárgy, azaz az ingatlan /Székács/ értékének 5-%-át is elérheti.

Mivel a per kimenetele az önkormányzat szempontjából több, mint kétséges volt, a képviselő-testület az A variáció elfogadása mellett döntött, azaz a termálkút kivételével az ingatlant teljes egészében a Törökszentmiklósi Református Egyházközség tulajdonába adja.

Szemtől Szembe


Megosztás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .Hirdetés