A demokrácia likvidálása

Közzétéve ekkor: 2014 július 18. 16:11

„A legutóbbi testületi ülés tv-felvételéből, nevezetesen a költségvetési napirendi pont tárgyalásából „elloptak” egy darabot. A tv-közvetítés szolgáltatóját utasították, hogy a fenti napirendi pont felvételeiből törölje ki a megrendelőnek nem tetsző dolgokat, kozmetikázzák a közösség tájékoztatására szánt híranyagot Ez a csalás egy fordulópont az egyébként is féloldalú kincstári tájékoztatás újkori történetében”

temetik-a-demokraciatA fenti mondatokat Serfőző István ellenzéki képviselő írta nem kis keserűséggel és felháborodással 2013 márciusában a „Lopják a valóságot” című blogjában. Több mint egy éve volt, magam is elfelejtettem volna, ha nem juttatta volna eszembe egy Facebookon olvasott hozzászólás. A kommentelő szemére vetette általában az ellenzéki képviselőknek és személyesen a fent említettnek, hogy miért nem tiltakoztak, miért nem tettek semmit a nekik nem tetsző önkormányzati döntések ellen.

Ez a megjegyzés idézte fel bennem, ha nem is szó szerint a blogban megfogalmazottakat, és késztetett arra, hogy kicsit körbejárjam a témát. Az eddigi ismereteimet sorba véve és a képviselő-testületi jegyzőkönyvek átbogarászása során tökéletes  rendszerbe állt az a lépéssorozat, aminek végeredménye lett az, amit már korábban is tudtam, Törökszentmiklóson önkormányzati szinten  meghalt a demokrácia. Meghalt, mert megölték. Hogy mi alapján lehet ezt kijelenteni? Nézzük!

Serfőző képviselő így folytatja blogját: „Az ellenzéket és annak hangját, Dr. Juhász Enikő már régen kitakaríttatta az önkormányzati finanszírozású újságból, valamint a szintén közpénzből finanszírozott rádió és tv műsorokból. Azonban ez sem volt elég, a megmaradt egyetlen helyet, ahol még hallani lehetett az ellenzék hangját, az önkormányzati tv-közvetítést, azt is ellenzékmentessé kívánja tenni. Elzavarni persze nem tudja az ellenzéket az önkormányzati testületből, de elnémítani azt a rendelkezésére álló hatalmi eszközökkel megtudja, és meg is akarja valósítani. Ez hát a ma demokratizmusa!„

S valóban. Nem hiszem, hogy akadna bárki is, aki mondjuk négy évre visszamenően tudna példát hozni arra, hogy bármelyik ellenzéki képviselő egyetlen fotója, egyetlen mondata fellelhető lett volna a Törökszentmiklósi Hírlapban. Ami állítólag ugyebár egy önkormányzat által finanszírozott városi újság.  Még egyszer hangsúlyoznám, nem Fidesz-újság, nem kormánypárti újság, nem dr. Juhász Enikő újságja, hanem közpénzen működtetett városi újság. A városhoz pedig hozzá tartozik az ellenzék is!

Azt is megjegyezném, nem volt ez mindig így. Magam is voltam a városi havilap szerkesztője (Törökszentmiklós és Vidéke), bízvást merem állítani, bárki, bármilyen témával helyet kapott benne, soha fel sem merült az illető pártállása. De hasonló mondható el a mondjuk nyolc évvel ezelőtti rádióról, a régebbi évek televíziójáról is. Ez utóbbival ma már oda jutottunk, hogy az egyenes adások is megszűntek – nem állítom, hogy kizárólag azért, de az okok között nyomósan esett a latba -, nehogy véletlenül ellenzéki képviselő bukkanjon fel benne. A vágott anyagból pedig a sztálinista, rákosista időszakra hajazó módon retusálják őket.

Tehát , ahogy szokás mondani, a három nem fideszes érintettet illetően se kép, se hang, a választók, a lakosság talán már el is feledkezett létezésükről. Ha pedig nem, akkor, mint a facebookos hozzászóló számon kéri „tehetetlenségüket”. Nincs mit számon kérni! Csak egyetlen példa, egy szavazásé arra, hogy mit tehet az ellenzék a képviselő-testületben. Hogy miről szólt a szavazás, most nem érdekes – később majd szó esik róla – csak a számszerűségre és az egyhangúságra kell figyelni.

Dr. Juhász Enikő polgármester elmondja, az egyéni módosító indítványokról egyenként szavaz a Testület.

szavazásra teszi fel a  2 perces időkorlát eltörlését. megállapítja, hogy a Képviselő-testület jelen lévő 12 tagja 3 igen, 8 nem szavazattal és 1 tartózkodás mellett a javaslatot elutasítja.

ha szóban nem tud válaszolni, akkor írásban kell megadni a választ 15 napon belül. Szavazás után megállapítja, hogy a Képviselő-testület jelen lévő 12 tagja 3 igen, 8 nem szavazattal és 1 tartózkodás mellett a javaslatot elutasítja.

szavazásra teszi fel a javaslatot, amely az időkorlát eltörlését javasolja. Szavazás után megállapítja, hogy Képviselő-testület jelen lévő 12 tagja 3 igen, 8 nem szavazattal és 1 tartózkodás mellett a javaslatot elutasítja.”

Azt hiszem nincs szükség magyarázatra. A nyolc fideszes képviselő gondolkodás nélkül, jelzésre megnyomja az igen vagy nem gombot, mikor, melyiket kell, s ezzel az ellenzék le is van rendezve.

Maradt tehát az egyetlen érdemi lehetőség: a kérdések, a megkérdőjelezés, illetve a hozzászólások formájában való véleménynyilvánítás lehetősége. De ez sem sokáig, a hatalom rég elvette az érdemi munka lehetőséget az ellenzéktől.

a FIDESZ ), képviselőcsoportja minden ellenkezés nélkül kiszolgálta helyi elnök asszonyának úri szeszélyét… csökkentették az önkormányzati ülés napirendjeihez való hozzászólás időtartamát. A korábbi korlátlan hozzászólás lehetőségét, napirendenként mindössze kettőre csökkentették. A napirendek tárgyalását megelőző közérdekű kérdések feltételét eltörölték és helyette a napokkal korábbi határidőben leadandó írásos formát határozták meg.”

Az idézet ismét Serfőző István 2013-as írásából való, akkor ő részletesen nem bontotta ki, mit is takar megjegyzése. Most mi megtesszük.

2010 októberéig a  képviselő a képviselő-testületi ülés elején, miként a parlamentben, a napirendi pontok tárgyalása előtt a polgármesternek, alpolgármesternek, a jegyzőnek, a bizottsági elnököknek önkormányzati ügyekben szóban és írásban közérdekű kérdést tehetett fel. Annyit, amennyit akart, amennyit szükségesnek tartott.

Dr. Juhász Enikő másodszori megválasztása után azonnal, már az október 18-i alakuló ülésen megkezdődött ezen jog csorbítása. A fideszes többség ekkor még csak „kicsit” vágott, azt hozta rendeletbe, hogy az írásbeli interpellációt az ülés előtt legalább öt munkanappal kell a polgármesterhez benyújtani. Bő egy hónappal később, november 30-án már nagyobbat léptek, akkor megszavazták, hogy a szóbeli kérdést is írásban kell benyújtani, méghozzá előre, az ülés előtt legalább két nappal. Ugyanakkor megszűntették a korlátlan kérdezés lehetőségét is, határozatba hozták, hogy egy képviselő maximum 2 kérdést nyújthat be, mint említettük előre és írásban.

S hogy mindezt miért? Serfőző István a következőket mondja: „Egyrészt már korábban minden döntés előkészítéséből kirekesztették az ellenzéki képviselőket, a kétszeri szigorítással pedig ennek az információs hátránynak, a kérdésekkel, interpellációkkal való ledolgozási lehetőségét is erősen lecsökkentették. Másrészt kínos helyzeteket kívánt elkerülni a polgármester asszony azzal, hogy előre kell leadni kérdést és interpellációt. Nyilván így munkatársai kisegíthették a válaszokban, illetve adott esetben a felkérdezett hiányosságok gyors. még a válaszadást megelőző pótlásában”

De történt egy ennél talán még súlyosabb korlátozás. Korábban a képviselők minden napirendi ponthoz korlátlan számban kérdezhettek, hozzászólhattak, egyetlen kikötés volt, a hozzászólások összesítve nem haladhatták meg a kilenc percet időtartamot. Október 18-án és november 30-án ebből mindössze napirendi pontonként egyetlen két perces kérdés és két hozzászólás lehetősége maradt meg 5, illetve 3 percben. Ez a korlátozás azonban nem vonatkozik a polgármesterre, az alpolgármesterekre és napirendi pont előadójára, azaz ők annyit beszélnek, amennyit akarnak.

Ezzel kapcsolatosan is van Serfőző Istvánnak magyarázata: „Amennyiben a kettő hozzászólást kihasználtam, bármelyik fideszes képviselő, akármilyen csúsztatást, féligazságot, hazugságot mondhat, nem tudok reflektálni rá. Ismerik az általuk készített korlát számukra kedvező sajátosságát, és ki is használják.
A polgármester igyekszik úgy vezetni az ülést, hogy a lehetőségeimet kénytelen legyek gyorsan felélni. Ezt ekként csinálja: Megkérdezi van-e hozzászólás a napirendhez. A fideszesek nem jelentkeznek, kivárnak. Ha én nem jelentkezem, akkor a polgármester hozzászólás híján lezárja a napirendet és szavazást rendel el. Ha ezt elkerülendő, fürgén jelentkezem, megadják a szót, és én elmondom a mondókámat. Általában valamelyik jelenlévő hivatalnokkal válaszoltatnak, ami szinte soha sem kielégítő. Amennyiben erre reflektálok, akkor oda minden lehetőségem. Utána jöhetnek a fideszes politikusok, és szinte bármit mondhatnak, annak politikai következményei nélkül.”

Hát ennyi. Tökéletesen kidolgozott szisztéma, a kivitelezéshez jól dresszírozott emberi gépezet, amivel az ellenzéki képviselőket ellehetetlenítették. S persze sok mással, amiről most nem esett szó. Gyakorlatilag elvették a kérdés, a hozzászólás jogát, de a többség amúgy is mindent lesöpör. Az ellenzéki csak ülhet,  dühönghet magában, és reménykedhet, hogy eljön az az idő, amikor tetszhalotti mivoltából feléled a demokrácia.

Pásztor Gábor – Serfőző István


Megosztás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .Hirdetés