Csökkenteni kell a 2012-es víz- és csatornadíjat, valamint a szemétszállítás díját is.

Közzétéve ekkor: 2012 február 19. 20:08

vizAz elmúlt év vége finisében törvénykezési dömping volt tapasztalható az országházban. Ennek keretében sok-sok jogszabály született, melyek között ritka kincsre is bukkanhatunk, mert hát a ma világában a polgárság számára anyagi előnyöket hordozó törvény nem sűrűn születik. Két törvény is napvilágot látott ekkor, melyek rendelkezései felülírják a városvezetés decemberi „nagyvonalú” szemétszállítási és vízdíj emelési döntéseit.
A hulladékgazdálkodásról szóló új törvényi rendelkezés szerint a közszolgáltatási díj legmagasabb mértéke nem haladhatja meg a 2011. december 31.-én alkalmazott díjat. Magyarra fordítva a jogi szöveget, 2012-re csak az ÁFA mértékével, vagyis két százalékkal – nem pedig a megszavazott négy százalékkal – emelhették volna a tavalyi díjakat.

A víziközmű-szolgáltatásról alkotott új törvény szerint, a 2011. december 31-én alkalmazott bruttó víz- és csatornadíjakat, a víziközmű-szolgáltatók csak 4,2 százalékkal emelhették volna meg.  Emlékeztetőül a város képviselőtestülete 13,7 százalékos emelésről döntött 2011. december 23-án.

Az emelési korlátozásokat tartalmazó törvénytervezetek már a helyi díjakról döntő képviselőtestületi ülés időpontjában is ismertek voltak, azaz lehetett volna ezekre tekintettel kialakítani a 2012-es díjakat. Én figyelmeztettem a folyamatban lévő törvényalkotásra a napirend tárgyalása során, de nem találtam nyitott fülekre az intelmeimmel.

A fenti törvények hatályba lépését követően, több településen is tapasztalva az engedélyezettnél nagyobb díjemeléseket, a Megyei Kormányhivatal főigazgatója körlevelet intézett a jegyzőkhöz január 6-i keltezéssel. Ebben a fenti új szabályokat ismertette velük és figyelmeztette őket a szükséges díjkorrekciók végrehajtására.
Ennek immár másfél hónapja, azóta több képviselőtestületi ülés is volt és ezek egyikén sem került napirendre a törvényes mértéket meghaladó helyi díjemelések csökkentése. Vagy a feladaton, vagy a pénzen ülnek, talán jobb, ha nem is értem miért!!

„…és vannak hát a népnek is jogai? Az adózáson kívül?”                          Madách Imre író

Serfőző István


Megosztás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..Hirdetés