Csendben elsunnyogták Farkas Flóriánék ügyét

Közzétéve ekkor: 2022 december 13. 10:35

Bizonyítottság hiányában, hétévnyi nyomozás után eredménytelenül zárult a Farkas Flóriánék Híd a munka világába programjában eltűnt pénzek ügye.

Hét évnyi nyomozás után lezárták a Híd a munka világába program ügyében Farkas Flórián egykori roma önkormányzati vezető és társai elleni nyomozást a Nemzeti Adó- és Vámhivatalnál, számolt be a 24.hu. Farkas, aki volt fideszes képviselő is, 2015-ben szembesült eljárással az ügyben, miután Hadházy Ákos ellenzéki képviselő feljelentette. A programban ugyanis az Országos Roma Önkormányzatnak (ORÖ) országos lefedettségű munkaerő-közvetítő hálózatot kellett volna létrehoznia, ennek azonban nem volt nyoma.

A NAV a hírportállal azt közölte, nyilvánosságra hozható, közérdekű információ a döntéssel kapcsolatban nem keletkezett.

Pedig a Híd a munka világába jelentős uniós forrásokat nyert el ennek megvalósítására. Azonban, mint akkor kiderült, az ORÖ elsősorban autókra, használhatatlan irodákra, bútorokra és egy gellérthegyi villára költötte el a megkapott pályázati pénzt.

A program eredetileg ötmilliárd forintos költségvetéssel ment, később a keretösszeget 1,6 milliárdra csökkentették le. A feljelentés után az ügyben az Európai Csalás Elleni Hivatal (OLAF) is vizsgálódott. Végül kötelezték az ORÖ-t a támogatás visszafizetésére, ebből a kötelezettségből a kormány 2016-ban 1,3 milliárd forintot átvállalt. Valójában tehát Farkas Flóriánnak csak a fennmaradó 300 millió forintot kellett visszafizetnie.

A ma már nem létező Emmi (Emberi Erőforrások Minisztériuma) korabeli kimutatása szerint mintegy 24 szabálytalanságot tártak fel a program belső vizsgálatán, ez azonban csak az OLAF vizsgálatakor derült ki. Farkas idén, húsz év után végül távozott az Országgyűlés padsoraiból. Helyét Sztojka Attila vette át, aki jelenleg a roma kapcsolatokért felelős kormánybiztos is.


Megosztás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .Hirdetés