Csaba László a „kevert fajokról”: érthetetlen Orbán retorikája,

Közzétéve ekkor: 2022 július 26. 13:40

amikor szinte könyörögnek az uniós pénzekért

Csaba László (Fotó: Magyar Hang)

Orbán Viktor tusványosi beszédében úgy csinált, mint Jean de La Fontaine meséjében a róka, aki – miután egy csapda levágta a farkát – lelkesen ecsetelte a farok nélküli lét örömeit. A miniszterelnök ugyanis azt magyarázta, hogy nemcsak bennünket sújt a mostani világgazdasági környezet változása, hanem nálunk sokkal erősebb gazdaságokat is megráz. – Abban kétségtelenül igaza van Orbánnak, hogy külső tényezők is hatnak a magyar gazdaságra, de alapvető probléma, hogy komoly változásra van szükség a magyar gazdaságpolitikában ahhoz, hogy sikeresek legyünk – elemezte a Magyar Hangnak a kormányfő európai gazdasági kilátásokat érintő mondatait Csaba László közgazdászprofesszor.

A CEU oktatója szerint a brit, francia, olasz gazdaság valóban gondokkal küszködik, a következő évben akár recesszióra is sor kerülhet. Ezért arra valóban nem lehet számítani, hogy a fejlett országok növekedése jövőre ki fog húzni bennünket a bajból. Ugyanakkor nem gondolná, hogy komoly bajban lenne a nyugati gazdasági modell, ahogy Orbán állítja, hiszen hasonló állításokat már ötven évvel ezelőtt is hallottunk, ennek ellenére a köztünk és Európa fejlettebb része közötti különbség azóta is folyamatosan nő.

Csaba László ennek kapcsán kiemelte, ha megnézzük a német, holland, svéd, dán, lengyel, cseh vagy a balti államok gazdaságát, azok igencsak stabilak. De még a román gazdaság is utolért, majd le is hagyott bennünket. A végkövetkeztetés tehát az, hogy vannak ugyan olyan országok, amelyek gondokkal küszködnek, de távolról sem igaz, hogy az unió egészének leáldozóban lenne, és 2030-ra itt az összeomlás. 

A szakértő annak sem látja realitását, hogy kilépjünk az unióból. Érdemes megnézni az Egyesült Királyság esetét. Egyöntetű a vélemény, hogy a brexit egyértelműen rossz lépés volt, amit mi sem bizonyít jobban, mint hogy a brit gazdaság idén biztosan recesszióba esik majd. Vagyis hiába vizionálja a magyar miniszterelnök a Nyugat halálát, nekünk lenne fontos feladatunk változtatni a jelenlegi gazdaságpolitikán, mert a magyar gazdaság előtt álló akadályokon a megfelelő lépésekkel nagyszerűen túl lehetne lépni. – Szó sincs arról, hogy az Európai Unió maga alá temetné a magyar gazdaságot, arról viszont igen, hogy gyökeresen változtatni kell a jelenlegi gazdaságpolitikán, hogy ne maradjunk le még jobban – szögezte le a professzor.

A hazai és nemzetközi közvéleményben is nagy hullámokat vető, a fajokra vonatkozó orbáni kijelentést – amely szerint Nyugat-Európában kevert fajú népek élnek, és „mi nem vagyunk kevert fajúak” – nem tudja hova tenni Csaba László. Szerinte a faj szó nyilvánvalóan hibás emlegetése egy dolog, annál érthetetlenebb ez a fajta retorika a jelenlegi helyzetben, amikor a kormány gyakorlatilag könyörög az uniós pénzekért, és egyelőre még nem nagyon látni a tárgyalások végét. 

Arra is felhívta a figyelmet, hogy az ilyen jellegű kijelentések sehol a világon nem elfogadottak, még Oroszországban vagy Kínában sem. Az ilyen elméletek káros voltára a huszadik század történelmének sajnálatos eseményei határozottan rámutattak. A professzor kiemelte, a miniszterelnök 2010 utáni retorikájában ugyanakkor határozottan megfigyelhető azoknak az eszméknek a megjelenése, amelyek a Jobbik korábbi, illetve a Mi Hazánk jelenlegi kommunikációját jellemzik. Mostanra ezek az eszmék váltak Orbán Viktor „mainstream” mondanivalójává, ami minden bizonnyal tetszik a „híveknek”, lelkesíti őket, a világ nagyobbik felén azonban nem elfogadottak.

 
 
 
 


Megosztás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .



Hirdetés