Bontás és építés

Közzétéve ekkor: 2017 április 15. 8:59

Enyészeté lesz a százéves ház

Fotó: Szilágyi László

Fotó: Szilágyi László

Már bontják a Chip melletti, önkormányzati tulajdonban lévő, Kossuth út 122. sz. alatti épületegyüttest. A több mint 100 éves házat minden törökszentmiklósi ismeri: az emlékezet szerint annak idején az Első Földmívelő Kör épülete volt, a későbbiek során önkormányzati bérlakásokat alakítottak ki benne, a főutca felőli részén pedig üzlethelyiségek lettek. Működött itt trafik, játékbolt, vegyeskereskedés, Patyolat, és tv-szerelő műhely is.

A hosszú idő megtette hatását, az épület  2013-ra romos állapotú, egyes részein balesetveszélyes lett, ezért az akkori képviselő-testület indokoltnak tartotta annak lebontását. Akkor már az üzlethelyiségek üresen álltak, a hat önkormányzati bérlakásból is csak egynek volt lakója, aki elfogadta a csereként felajánlott  lakhelyet, így a felszámolásának elvi akadálya nem volt.

Fotó: Csibi Zoltán

Fotó: Csibi Zoltán

Legközelebb 2016-ban került ismét elő a téma, akkor már sürgető kényszerként. Akkorra már megtámasztást kapott az épület, de ennek ellenére a főépület egyik oldala kidőlt. További dúcolás már nem volt lehetséges, s fennállt a veszély, hogy az épület másik fala is kidőlhet. Az életveszélyessé vált helyzet miatt a bontás immár elkerülhetetlenné vált. Az önkormányzat a bontáshoz szükséges engedélyt megkérte, és meg is kapta.

Az előterjesztés gyakorlatilag minden épületrészre vonatkozott, képviselői javaslatra azonban a határozatban már csak a részleges lebontásra vonatkozó döntés került bele. Ez azt jelentette, hogy csupán a kidőlt sarkú és falú utcai főépületet kell lebontani, a többi épületrészről költségvetési szempontok miatt majd csak egy részletes felmérés után szülessen döntés.

Mára viszont kiderült, hogy az udvarban található garázsok falai is megsüllyedtek, balesetveszélyesen kifelé dőlnek, így azok bontása is indokolttá vált. Ezért  a 2017. április 12-i testületi ülésen a képviselők a munkálatok azonnali megkezdése mellett döntöttek. Az ehhez szükséges 15.900.000 Ft rendelkezésre áll.

A további hasznosítást illetően javaslat sem a korábban tervezett parkolót illetően, sem garázsépítésre vonatkozóan nem merült fel.

 Turul-szobor a TITÁSZ parkban

turul1990-ben még heves ellenérzést váltott ki a Trianon felidézése a politikai közéletben. A rendszerváltozás után a köztéri igazságtétel jegyében született trianoni emlékállítások ügye a kezdeti szórványos és elszigetelt helyi kezdeményezésekből, kisebb-nagyobb politikai és civil szervezetek akcióiból állt. Aztán az évek folyamán a magyar nemzettudat „erősítését” felhasználó politikai erőknek köszönhetően a kérdés fokozatosan beemelődött a közbeszédbe, és lassan megszokottá-elfogadottá vált. 1998 után „országos üggyé” emelkedett, a köztéri emlékkultusz újraélesztésére is országszerte lépések történtek.

2014. május 31-én az országgyűlés törvénybe iktatta, hogy az 1920-as trianoni békeszerződés aláírásának évfordulójára emlékezve június 4. a Nemzeti Összetartozás Napja legyen. Az Országgyűlés  kinyilvánította: „a több állam fennhatósága alá vetett magyarság minden tagja és közössége része az egységes magyar nemzetnek, melynek államhatárok feletti összetartozása valóság, s egyúttal a magyarok személyes és közösségi önazonosságának meghatározó eleme”.

turul 1A Jobbik Magyarországért Mozgalom helyi alapszervezete már 2009-ben kezdeményezte, hogy számos más városhoz hasonlóan Törökszentmiklóson is állítsanak Trianon-emlékművet. Az ügy érdekében közadakozást hirdettek meg, amely eredményeként a húszezres lakosú városban 513.044 Ft gyűlt össze. Miután ez az összeg csak csekély része volt a szükségesnek, s az akkori önkormányzat nem támogatta a kezdeményezést, az elképzelés és a szándék nem valósulhatott meg.

Igaz, nyolc év eltelte után, de az idén megvalósulhat a terv. Az önkormányzat a 2017-es költségvetésében 5 millió forintot különített el az emlékmű felállítására. A kivitelezésre Pogány Gábor Benő  szolnoki szobrászművészt kérték fel, aki bemutatta elképzeléseit, s Tekse András főépítésszel, aki az emlékmű környezetének megtervezését vállalta, javaslatot is tett a helyszínre. A képviselő-testület a tervet is és helyszínt is elfogadta.

A kompozíció a szétszakított nemzetet ábrázolja, amelyet  a Turul – történelmünk meghatározó szimbóluma – tart meg és fog össze karmaival, a mindenek fölötti összetartozást jelképezve. A helyszín, szakítva azzal a gyakorlattal, hogy minden jelentős emlékmű a város főutcáján kapjon helyet, a Hermann Ottó utca és Táncsics Mihály út kereszteződésében található közpark, a TITÁSZ park lesz, amely 2014-ben úgy készült. hogy köztéri alkotás felállítására alkalmas legyen.

Az emlékmű állításáról, amely az annak idejéni közadakozás félretett összegét beszámítva  7 millió Ft lesz, a testület 1 nem szavazat mellett 10 .

Pásztor


Megosztás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .Hirdetés