Boldog képviselő úr kijelentése a tények és adatok tükrében

Közzétéve ekkor: 2018 április 7. 9:20

A március 27-én felvett rádiós interjújában Boldog István országgyűlési képviselő úr azt mondta, az elmúlt négy évben, az én polgármesteri ciklusom alatt Törökszentmiklós magasan a legtöbb fejlesztési forrást kapta a választókerületben. Ez  nagyon szépen hangzott, csak sajnos nem igaz. Hogy mi az igazság, nézzük meg a tények és adatok tükrében.

A 2014-2020-as programozási időszak egyik kiemelt operatív programja a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program, röviden a TOP. A TOP tervezésének szempontjairól, az egyes megyékre és megyei jogú városokra delegált forráskeretekről az 1702/2014. (XII.3.) Korm.határozat rendelkezik.

A Terület- és Településfejlesztési Operatív Program gazdaságfejlesztési céllal, gazdaság- és településfejlesztési beavatkozásokra szolgál kifejezetten a települési önkormányzatok fejlesztési elképzelésinek megvalósítására. Ez alapján például egy településre delegált TOP-os fejlesztési forrás összegének nagysága sok mindent mutathat a településről és a támogatás megítélésének milyenségéről.

Jász-Nagykun-Szolnok Megyének a TOP-os fejlesztési kerete 53,78 milliárd forint, ebből a keretösszegből a megyeszékhely, Szolnok nem pályázhatott. A Korm.határozat alapján Szolnok külön 15,19 milliárd forintos kerettel rendelkezik.

Az alábbi táblázat mutatja, hogy az eddig lehívott fejlesztési forrásokból az egyes járások milyen mértékben részesültek. Az eddig fel nem használt forrás, amire a települések még a következőkben pályázhatnak, illetve a már benyújtott pályázataikra támogatást kaphatnak 3,03 milliárd forint.

A táblázat tanulmányozása alapján szembetűnik, hogy ha komolyan vesszük a Korm.határozat elsődleges célkitűzését, akkor a megye gazdaságilag legfejlettebb járása a Törökszentmiklósi Járás, legalábbis a döntéshozók és a források elosztása fölött bábáskodók szerint, hisz az egy főre jutó támogatási összeg itt a legalacsonyabb, jóval a megyei átlag alatti.

A megyei egy főre jutó átlag fölött támogatott járások: kimagaslóan magas támogatottságú a Tiszafüredi Járás, magas támogatottságú a Mezőtúri Járás és a Jászberényi Járás.

Tehát láttuk, hogy (legalábbis) a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program pályázati eredményei szerint a Törökszentmiklósi Járás 7 települése a megye legfejlettebb része, gazdaságilag, (Fegyvernek egyébként a Karcagi választókerülethez tartozik, ha a fegyverneki támogatásokat levesszük, akkor még siralmasabb a kép a Törökszentmiklósi Járás itteni részében.)

Ahhoz, hogy világosabban lássunk, nézzük meg a Törökszentmiklósi választókerület 23 településének eredményeit. Azért kell, hogy így is vizsgálódjunk, mert már 2015. nyarától egyértelmű volt, hogy a TOP-os pályázatok „odaítélésnek előkészítésében” az országgyűlési képviselőknek is szerepük lesz.

Két táblázatban vizsgáljuk a 23 települést. Az egyikben a megítélt támogatás összegei szerint vannak sorrendbe rakva, a  másikban a sorrendet az egy főre jutó támogatási összeg mutatja.

Ezekben a táblázatokban kizárólag az önkormányzatok, vagy az önkormányzati szervek által elnyert pályázatok vannak feltüntetve. Azért így, hogy látható legyen, hogy egyes települések önkormányzata miként tudott eredményeket elérni. Lehetséges-e összefüggést keresni a támogatás mértéke és a település jelenlegi politikai színezete között?

Éppen ezért nincs feltüntetve és beleszámítva a táblázatokba az egyházak által elnyert pályázat, három ilyen van- 1 Mezőtúron, 2 Törökszentmiklóson. És nincsenek feltüntetve a Helyi foglalkoztatási paktumok, mert azok a járási Foglalkoztatási Osztályokon keresztül a foglalkoztatás támogatásába kerülnek ki. Négy ilyen pályázat van, Kunszentmártonban, Martfűn, Mezőtúron és Törökszentmiklóson 1-1 db. (De a táblázatok alatt mindegyik fel van tüntetve.)

Mielőtt bárki azzal vádolna, hogy bármelyik település irányába irigységem lenne a támogatottsága miatt, kijelentem, hogy szó sincs erről. Kizárólag azt kívánom bemutatni, hogy a döntések mögött megmutatkozhat-e a jelenlegi politikai hatalom egyéni érdekrendszere, vagy esetleges pitiáner bosszú pl. egy 2014. október 12-ei vereség miatt. Három településen bukott akkor a Fidesz, Marfűn, Tiszaföldváron és Törökszentmiklóson. Javaslom a táblázatokban megkeresni ezeket a településeket. Tessék megnézni Kétpó támogatottságát is! Főképp az egy főre jutó támogatás szerint. De ott van Mezőtúr és Kunszentmárton, mint Boldog képviselő úr végvárai. És mi van Kengyellel. (Kengyel az elmúlt héten nyert egy újabb 110 milliós pályázatot, a nélkül a sor végén kullogott.)

A táblázatokból és leírtakból látható, hogy a Terület- és Településfejlesztési Operatív Programban Törökszentmiklós, mint önkormányzat mélyen alul lett értékelve. Ennek oka abban keresendő, hogy 2014. október 12-én a helyi választói akarat a fideszes vezetést elzavarta. Véleményem szerint a többi településsel történő összehasonlítás alapján egyszerű és pitiáner bosszúállás történt a TOP-os pályázatok elbírálása, a források odaítélése során. Ennek ugyan az elsődleges célja az önkormányzati vezetés lejáratása volt, azért, hogy ne tudjon esetleg majd megfelelő eredményt felmutatni, de végső soron az egész település lett ezzel büntetve. Ezért gondolom, hogy pitiáner a bosszú, ilyen a fideszes logika.

Azzal a történet nem ért véget, hogy arányaiban jóval kevesebb támogatást kapott Törökszentmiklós. A bosszú igazi esszenciája a TOP-2.1.1-16 úgynevezett barnamezős pályázatunk elszabotálása.

2007. március óta éktelenkedik a városközpontban a „Piramis” torzója, amire 500 milliós pályázati lehetőséget kaptunk a barnamezős pályázatban, olyan ígérvényként, hogy biztosan nyerhet a pályázat. 2016. január 6-án, Kétpón, a vele történt egyeztetésen, a képviselő úr szó szerint ezt mondta, amikor arról beszéltem neki, hogy a barnamezős projektet inkább a „Piramis” épületre nyújtjuk be, mint a víztorony és környezetére: „Polgármester úr, ha ezt megcsináljátok, akkor téged újra választanak.”

Talán épp ebben a kulcsmondatban kell keresni az igazságot. Mindenesetre leszögezem: számomra nem az újra választásom a tét, mert azt már korábban az indulásomkor is elmondtam, hogy a döntéseimet nem az fogja motiválni, hogy a szemem előtt lebegjen a következő ciklus.

De az megbocsájthatatlanul fáj, hogy Törökszentmiklóssal tolt ki az, aki a korábbi ígéretét nem tartotta meg és végső soron nem kapott támogatást a pályázatunk.

(Források: Széchenyi 2020, JNSZ Megyei Önkormányzat honlapja)

Markót Imre polgármester

Szemtől szembe


Megosztás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .Hirdetés