Baj van: elfolyik minden víz Magyarországról

Közzétéve ekkor: 2022 július 21. 10:47

Magyarországon kell tartani az országon átfolyó vizet és a csapadékvizet, ezzel és az öntözőhálózat kialakításával.

Illetve a tavak kotrásával csökkenthetőek lennének az aszály okozta károk – mondta Lévai Ferenc, a Magyar Akvakultúra és Halászati Szakmaközi Szervezet (Mahal) elnöke számolt be a Pecaverzum.

„Kötél a torkán” a halászatnak a jelenlegi vízhiány, tekintettel arra, hogy mintegy 30 százalékuk már víz nélkül maradt – mondta Lévai Ferenc InfoRádiónak. 

A Mahal elnöke hozzátette: a halastavak és a természetes vizek kiszáradóban, a vízellátási rendszerek ellehetetlenülőben vannak, ezért nagyon fontos lenne, hogy a létező leggyorsabban gondoskodjunk arról, hogy az országon átfolyó hatalmas víztömeg egy részét itt tartsuk, aminek egyetlen módját a tározásban látja.

Kiszáradt Vekeri-tó – Fotó: Időkép

Lévai Ferenc megjegyezte, állampolgárként és halászként, vízen lévő emberként mondja, hogy a helyzet rendezése nem várathat tovább. 

Rámutatott, a 6-7 köbkilométernyi csapadékkal együtt nagyjából 130 köbkilométernyi víz hagyja el az országot, miközben szomjazunk, és pusztulnak a földjeink. 

Ezért szerinte azonnal rendbe kellene tenni az öntözőhálózatokat, valamint vízvisszatartóvá tenni a belvízelvezető hálózatokat, amikből most 5 perc alatt elfolyik a beléjük kerülő víz. Kardinális kérdésnek tartja a föliszaposodott vízügyi tározók és a 40-100 éves halastavak minél előbbi kikotrását, rendbetételét.

„Ki kellene kotornunk körülbelül 100 millió köbméternyi iszapot, és akkor lenne helye 100 millió köbméter víznek” – fogalmazott Lévai Ferenc.

A Mahal elnöke arra is felhívta a figyelmet, hogy a halastavakon kívül ma érdemben senki sem tud vizet visszatartani, ami talán fontosabb is annál, hogy halat termelnek. Hiszen a halastavak vizet biztosítanak a gyökérzóna számára, párolgásuk lecsapja a levegőben lévő port, a hajnali órákban pedig harmattal enyhítik az aszályt – magyarázta.

Állandó probléma

A klímaváltozás már ott tart, hogy napjainkban a tölgyeknek is alkalmazkodniuk kell hozzá. Az állatok viselkedése sok esetben megváltozik a klímaváltozás miatt, ami azért is aggasztó hírt, mert nem csak ezért van szükségük védelemre. Például nem akárhogyan védenék idehaza bizonyos madarakat. A klímaváltozás bizony a jegesmedvéknél is katasztrófához vezethet, ezt bizonyítja egy napokban publikált videó. A klímaváltozás kapcsán van néhány ország, akik igencsak felelősnek mondhatók. Nem csak az állatok, hanem a patakok is küzdenek a klímaváltozással.

(Pecaverzum)

Fotó: Unsplash


Megosztás

1 hozzászólás

  • Somogyi csaba nyírcsászári says:

    Kedveseim kötelezzètek a nagy harácsoló földesurakat hogy a règi kanálisokat átereszeket ne töltsèk,szántsák be 1 2 mèter földèrt ès álítsák vissza eredeti állapotukba mert ha az emlèkezetem nem csal az 50 es 60as èvekben volt 7500km vízellátó vígyüjtő kanálisa magyarországnak most ha 20% ka lehett ja ès mèg a lápos rèszeket amit lecsapoltak azt nem is emlitenèm

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .Hirdetés