Az Átlátszó szerint szinte professzionális a lapunk, a Szemtől szembe

Közzétéve ekkor: 2018 március 30. 14:42

Pásztor Gábor

 

Fotó: Átlátszó

Néhány napja alapos, elemző cikket közölt az Átlátszó a Szolnok megye városainak sajtójáról. A minden városi tévét, rádiót, nyomtatott vagy online újságot számba vevő írás megemlíti lapunkat is. Igaz csak egy fél mondat erejéig, de az egészében negatív értékelésben jóformán az egyetlen pozitívumként, s olyan minősítő szó használatával, amely számunkra nem is akármilyen elismerést jelent.

Az írás rövid történeti visszatekintéssel kezdődik, azzal a megállapítással, hogy a nagyobb települések többsége már 1989 előtt is rendelkezett valamilyen városi lappal, amelyek a rendszerváltás eredményeként megújultak, tartalmukban sokszínűek lettek, s a helyi közéletben is megjelenő rég-új pártok vetélkedése nagy szabadságot biztosított számukra

Ez azonban nem sokáig tartott, csupán addig, míg a helyi politikai erőviszonyok nagyjából kiegyensúlyozottak voltak: amint valamelyik párt – legyen az jobb- vagy baloldali – túlhatalomra tett szert, a városi médiát is elfoglalta.

Országszerte helyi ügyekkel foglalkozó helyi rádiók, helyi kábeltelevíziók is indultak, amelyek legtöbbje az elmúlt két évtizedben elnémult, a megmaradó nagyobb hallgatottságúak pedig országos hálózatba kényszerültek. Az ezredforduló táján vidéken is nagy teret nyerő helyi online újságok hasonlóképpen jártak, számuk az utóbbi 7-8 évben igencsak megcsappant.

Mindezek betetőzéseként a megyei napilapok Fidesz-közeli érdekeltségbe kerültek, mára jóformán nem maradt lehetősége az embereknek arra, hogy hiteles médiumokból tájékozódhassanak településeik, régiójuk valóságos állása felől.

Jász- Nagykun-Szolnok sem kivétel

Nem történt ez másként Jász-Nagykun-Szolnok megyében sem, itt is egyre szűkül a médiatér – állapítja meg az Átlátszó. Az egyetlen megyei napilap, az Új Néplap Mészáros Lőrinc érdekeltségébe került, s nagy terjedelemben központilag szerkesztett belpolitikai anyagokat jelentet meg. A vizsgált vidéki városokban mindenhol van legalább egy önkormányzati tulajdonú médium,  s hogy lehetőleg mindenkihez eljuthassanak a jó hírek, az önkormányzati lapok ingyenesek, s ahol tehetik, eljuttatják a város minden postaládájába a többnyire kétheti, kisebb és szegényebb városokban havi megjelenésű kiadványokat.

Ezek a városi lapok többnyire a városvezetés sikerpropagandájának adnak teret, kritikus hangok nem kapnak lehetőséget a megszólalásra, a település problémáiról nem folyik társadalmi eszmecsere ezeken a platformokon. Ezen újságok tartalma nem mindig találkozik a polgárok megelégedésével, van, ahol szóvá is teszik, hogy az önkormányzati tulajdonú – tehát minden helyi lakos szolgálatára rendeltetett – kiadvány a várost irányító párt – többségében a Fidesz – szócsöve.

Az önkormányzati tulajdonú médiumoknak gyakran aprólékos részletességgel leírják feladataikat az önkormányzattal kapcsolatosan, a rádióknak, tévéknek azt is meghatározzák, hogy pontosan mikor kell ezt vagy azt a műsort sugározni, az ismétlések percre pontos időpontjai is megszabottak. Az is előírás, hogy „a helyi közélettel foglalkozó, a helyi mindennapi életet segítő műsorszámok, műsorelemek” a teljes műsoridő hányadrészét töltsék ki, külön díjazás nélkül jelentetik meg a közérdekű közleményeket. Ezért cserébe az önkormányzat biztosítja a működéshez szükséges anyagi feltételeket.

Nem megy az online sem

Bár a társadalmi eszmecsere, véleménynyilvánítás, kritika legolcsóbb megoldású színtere  lenne, a megye városaiban meglepően kevés az online médium, a helyi közösségek a vártnál jóval kevésbé használják ki az ezek által kínált lehetőségeket.

Az Átlátszó rostáján fennakadt néhány portál, Facebook-csoport , amelyek azonban leginkább programajánló, fotós eseménykövető portálok, illetve kis létszámú csoportok. Ezek tartalma igen esetleges, a helyi visszásságok fényképes bemutatásától alig rejtett pártpropagandáig mindenféle található rajtuk.

Ennél megformáltabb a Fidesz-közeli Ébredő Jászság-blog,

aktivitásával pedig szinte professzionális a törökszentmiklósi szocialista képviselő, Serfőző István Szemtől Szembe című online újságja.

A szegényes kínálat alapján úgy tűnik, a szinte totális önkormányzati monopolhelyzet ellenére sincs annyi elszántság, igyekezet vagy bátorság, hogy az elégedetlenek tömegesen éljenek az internetes kommunikáció lehetőségeivel- vonja le a végső konklúziót az Átlátszó.

2018. 03. 07.

Szemtől szembe


Megosztás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .Hirdetés