ÁTADTÁK A TANUSZODÁT!

Közzétéve ekkor: 2018 december 6. 19:14

Sebők Emília

A mai napon végre valahára megtörtént Törökszentmiklóson az állami (nem önkormányzati!) beruházásban épült tanuszoda ünnepélyes avatása. Az eredeti terv szerint ugyan 2017 februárjában kellett volna megtörténnie az átadásnak, de ilyenkor már mindenki inkább az örömmel van elfoglalva, nem a 21 hónapos csúszással. Különösen, mert úgy tűnik, a beruházó és mostantól üzemeltető Nemzeti Sportközpontoknál a köznevelési infrastruktúra fejlesztésében még vannak zökkenők, de a rendezvény-időzítésben nagyon profik! Mikulás napjára tenni egy új létesítmény avatóünnepségét, mindenképp garantálja a felfokozott hangulatot, a gondokat, nehézségeket feledtető pozitív fogadtatást. Hát még egy Szent Miklós nevét viselő városban, a város napján átadni a hosszan épülgetett valamit! Eseménymarketingből kitűnőre vizsgáztak!

A Horváth András tanuszoda avatóünnepségére szóló hivatalos meghívón első helyen a Törökszentmiklósi Városi Önkormányzat neve szerepel és csak másodikként a Nemzeti Sportközpontok mint a rendezvényre meghívó szervezetek. Elégtétel is lehet ez a mi önkormányzatunknak, amely beruházó ugyan nem volt ebben a történetben, de kapott hideget, meleget azért is, amiben kicsit sem volt nemhogy bűnös, de még illetékes sem!

Ma viszont az ünnepi köszöntőkben a korábban élesen vitázók is felülemelkedtek konfliktusaikon, – legalábbis igyekeztek! Elegánsan fogalmaztak, mindenki mindent megköszönt a másiknak, a partnereknek. – ahogy azt ilyenkor kell és illik!

Elsőként Markót Imre polgármester szólt az egybegyűlt közönséghez, hangsúlyozva, hogy ez az esemény méltán kapcsolódik a város napjához, de a tanuszodát nemcsak a város, hanem az egész járás gyerekei kapják jelképes Mikulás-ajándékként! Megköszönte személyesen a jelenlévő Sárfalvi Péternek, az EMMI sportlétesítményekért és sportkapcsolatokért felelős helyettes államtitkárának, valamint Boldog Istvánnak, a körzet országgyűlési képviselőjének a munkát és a példaértékű együttműködést, amellyel segítették, és rajtuk keresztül a magyar kormánynak a támogatást, hogy Törökszentmiklóson az első fejlesztési ütemben megvalósulhasson a tanuszoda. De azt sem felejtette kiemelni, hogy mind az előző, mind a jelenlegi önkormányzat is mindent megtett annak érdekében, hogy ez a létesítmény megvalósuljon!

Reményeink szerint a kialakult együttműködést hamarosan mód lesz ismét jó célra felhasználni: a város pályázatot nyújt be annak érdekében, hogy nagyrészt központi költségvetési forrásból bölcsőde épülhessen a tanuszoda melletti önkormányzati területeken. Ehhez is kérte a polgármester a kormány és a térség képviselőjének támogatását.

Befejezésül a névválasztásról, hogyan is kapta a tanuszoda Horváth András, a város szeretett Bandi bácsijának nevét. A Nemzeti Sportközpontok az önkormányzat kezébe adta a döntés jogát és a képviselők – utólag nézve talán sorsszerű módon – az azóta elhunyt Muszka Sándor, szintén volt testnevelő tanár javaslatára megszavazták, legyen az új létesítmény: HORVÁTH ANDRÁS TANUSZODA. Markót Imre végül azt kívánta a gyerekeknek, hogy legyen olyan kiváló testnevelőjük, amilyen Horváth András volt és használják egészséggel a tanuszodát.

Később azt is megtudtuk, hogy talán véletlen, talán a sors akarta így, Bandi bácsi 2002-ben éppen december 6-án hunyt el. Ez a nap tehát nemcsak a város napja és most már az ő nevét viselő tanuszodáé, de a reá való emlékezésé is.

Boldog István, a térség országgyűlési képviselője azon jó kívánságokkal kezdte, hogy a több ezer gyermek közül, akik itt fognak megtanulni úszni, induljanak majd olyan tehetségek is, mint a vendégek közt jelen lévő olimpikonok, Darnyi Tamás úszó és Dala Tamás vízilabdázó. Majd a városba és vidékére érkező fejlesztési célú milliárdokról, az oktatás-nevelési intézmények Törökszentmiklóson zajló, illetve a közeljövően kezdődő felújításáról, korszerűsítéséről beszélt. Befejezésül pedig – remélhetőleg a tartós megbékélés jegyében –, kérte a város vezetését, hogy mindig forduljanak hozzá bizalommal. Törökszentmiklós szülötteként mindig mindent meg tesz azért, hogy a város lakosai jól érezzék itt magukat, hogy olyan mértékű támogatásokat tudjanak idehozni, amelyek nyomán minden törökszentmiklósi büszkén vallhatja magát miklósinak. Végül Isten áldását kérte…

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma képviseletében Sárfalvi Péter helyettes államtitkár is csatlakozott beszédében a köszönet-folyamhoz. Ő is megköszönt mindenkinek mindent, hogy ez a szép tanuszoda felépülhetett, és a gyerekek birtokba vehetik a mindennapi testnevelés és a minden gyerek tanuljon meg úszni célokat szolgálandó.

És ha már a parlamenti képviselő azzal adott meg egy másik alaphangot, hogy Isten áldását kérte az uszodára, az ünnepség protokolláris része – a szalagátvágás előtt – azzal zárult, hogy egy állami beruházású és működtetésű létesítményt református lelkész áldott meg és katolikus esperes szentelt meg… Keresztény ember módjára! – mondta erről az önkormányzat mint az egységes állami szervezetrendszer ünnepséget levezető helyi alkalmazottja…

Az uszoda falán lévő emléktábla

Szemtől szembe


Megosztás

9 hozzászólás

 • Névtelen says:

  Szia!

  Köszönöm szépen!

 • Soós Kálmán says:

  Ki volt Horváth András? -kérdezték tőlem ifjú barátaim. Nem mondhattam mást, csak azt: EMBER volt, s az is maradt, reneszánsz ember, aki nem csak a sportot, hanem az éneket, a zenét, az irodalmat, a színjátszást is magas szinten művelte. Több hangszeren játszott (hegedű, zongora, szaxofon), gyönyörűen énekelt magyar népdalt, operettet, sanzont, táncdalt, nótát, három évig a városi kultúrház vezetője volt (1966 -1969). Városi fúvós zenekart szervezett, melynek vezetésére Sipos Mihály tanár urat kérte fel, számos rendezvényen szerepeltünk (én is tagja voltam), május elsejének hajnalán fújtuk a zenés ébresztő indulókat. Irodalmi színpadot indított a versmondás kedvelőinek bevonásával, így az ünnepi műsorok színvonala biztosított lett. E három év alatt Bánffy Györgytől Hofi Gézáig számos jeles, közismert művész fellépését köszönhetjük neki, az író-olvasó találkozók lebonyolítására a mai napig jó szívvel emlékezem. Hogy zeneiskolánk lett, s felvehette Kodály Zoltán nevét abban is volt neki része! Nyaranta tábort szervezett a kultúra, a túrizmus, a nomád élet kedvelőinek. Megállok, nem sorolom tovább, aki akkor élt, az tudja és nem felejti ki volt Horváth András tanár úr. Örülök, hogy ismerhettem, dolgozhattam és muzsikálhattam vele, emléke örökre a szívemben él.

 • Budai Zsolt says:

  Már csak az a hiba, hogy nem állnak szóba az egyesületi keretek között úszni szándékozó gyerekek szüleivel…

  • Sebők Emília says:

   Zsolt, nem hogy az egyesületnek kellene tárgyalnia az üzemeltető NSK-val?

   • Budai Zsolt says:

    Lassan átlépi a telefonálasok száma a huszat, e-mail-ek, levelek, stb., de érdemi válasz még sehol. A pályaigénylő lapot már majdnem aláírta a Főigazgató Úr, de mivel a kupac alján volt a mi lapunk, így egy idő után kijelentette, hogy neki nincs ideje ennyi aláírásra és a lapunk ott maradt. Nagyságrendileg 25 gyerekkel szeretnénk úszni járni, akik nyár eleje óta alkotnak egy csapatot. A “kemény mag”, ami 15 gyereket jelent még a miklósi strand szeptember 30-i bezárása után is december elejéig átjárt hetente háromszor Vaszkán Gábor testnevelő tanár, edző vezetésével Martfűre. Pont megérdemelnénk, hogy szóba álljanak velünk, de egy vezető beosztású “hölgy” egyszerüen utolsó senkiknek nevezett bennünket a telefonban…

 • Névtelen says:

  HATALMAS MEGLEPETÉS VOLT EGY VILÁGSZTÁRRAL TALÁLKOZNI -DARNYI TAMÁS-, NAGYON SZÉP ÉPÜLET, LEGYEN SOK ÖRÖMÜNK BENNE

 • Sándor says:

  Sokszor elgondolkodom.hogy kit találok ebben a városban akit példaképnek lehet állítani,akire fenézhetünk.Tiszta volt és soha senki nem tudott rosszat feltételezni róla.Mikor elmegyek az uszoda előtt feltölt az a jó érzés ,hogy az ő nevét látom.Méltó nevet kapott az uszoda.

  • Horváth Anna says:

   Kedves Soós Kálmán,, szívből köszönöm kedves szavaidat, újra meghatódtam, mint a névadás kapcsán már oly sokszor.Csak ott, az avatón tudtam meg, hogy Muszka Sanyi javaslata volt és nagyon elszomorított , higy neki már nem tudom megköszönni. Hálás vagyok a városomnak is ezért a nemes gesztusért, kívánom, hogy sok gyereknek okozzon örömet ez az Édesapám nevét viselő uszoda.

  • Horváth Anna says:

   Köszönöm Sàndir, nagyon kedves szavak.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..Hirdetés