Aluljárónézőben Törökszentmiklóson

Közzétéve ekkor: 2015 január 29. 13:24

Hát elkészült a nagy mű, a Pánthy és Tenyői út közötti vasúti aluljáró. Igaz, a nagyközönség csak fele részben vehette birtokba, mert a gyalogosak és kerékpárosok ugyan már jó ideje közlekedhetnek a sínek alatt, a gépjárműforgalom előtt még mindig nem szabad az út. Hogy miért, az számomra rejtély, mert régóta nem látni ott dolgozó, de még ténfergő embert sem, s látszólag az aluljáró ezen része is kész. Persze nem vagyok vasúti műszaki ember, nem tudhatom, mi hiányzik még, ami hetekig hátráltatja a forgalomba helyezést, s valószínűleg soha nem is fogom megtudni.

Mint ahogy azt sem, hogy a gyalogosoknak, bicikliseknek már átadott alagút miért olyan cikkcakkos, amilyen. Talán, ha egyenes vonalon, párhuzamosan építik a közútival, felfelé olyan meredek lenne, hogy az ember középen rekedne, mert feltekerni nem tudna?
Biztos van rá válasz, hiszen Markót Imre polgármester, aki a kivitelezővel tárgyalt a hibák kiküszöbölése érdekében, a szoljon.hu-nak azt nyilatkozta: „A tervező nyilván a rendelkezésre álló terület, hely figyelembe vételével alakította ki az építmény geometriáját. Az aluljáró egyébként a vonatkozó jogszabályi előírások alapján lett tervezve, melyet az érintett hatóságok jóváhagytak” Arról nem beszélve, a miklósihoz hasonló rendszert építenek ki Kisújszálláson, Karcagon, Püspökladányban, ha pedig így van, akkor jobb megoldás nem is lehetséges.
Mindezek ellenére bennem vannak kételyek. Valóban tényleg ez a létező legjobb kivitelezési lehetőség? Nem lehetett volna másként, „emberibben”?

Az biztos, hogy használói általában nagyon elégedetlenek, és számomra úgy tűnik, teljes joggal. Persze, a mindenkori vélemények mentalitás, közlekedési eszköz, időkényszer, elsősorban pedig kor és időjárás függvényei, de a kritikák mindenképpen megalapozottak. Ezek egy részét itt foglalom össze, más részüket alább, fotókkal illusztrálva fogalmazom meg.

Nincs semmi kitáblázva, a Tenyői út felől könnyű a megközelítés, a Pánthy felől érkezve viszont első alkalommal nem egyszerű a lejárathoz találni. Az északi oldalon nincs közvilágítás, este, éjszaka az alagút sötét Bár a kivitelező annak idején lifteket ígért, ezek valahogy lemaradtak, a lépcsőzést viszont az idősek, mozgássérültek nem bírják. A kivitelező két éve azt is megfogalmazta, hogy a műtárgy kiépítésével egy baleseti forrás szűnik meg, de sajnos, ez nagy valószínűséggel nem így lesz. Egyrészt nem biztos. hogy a kerékpárosok simán tudják majd venni a 90 és 180 fokos kanyarokat, másrészt különösen veszélyforrást jelent, hogy gyalogosok, kerékpárosok, elektromos kerékpárosok ugyanazt az utat használják.

De tegyünk egy sétát a Pánthy út felől érkezve az aluljáróhoz! A képek önmaguk is beszélnek, de akad még néhány hozzájuk kapcsolódó gondolat is.

***

a

Hallottam olyan véleményeket, hogy a régi, szintbéli vasúti átkelő sokkal jobb volt, csak kicsit modernizálni kellett volna. Hogy sokkal bonyolultabbá, balesetveszélyesebbé vált az aluljáróban a kerékpáros közlekedés a kanyarok miatt, ezért nem kevesen döntenek úgy, hogy inkább választják a hosszabb, de biztonságosabb kerülőutat. Felmerült olyan kérdés is, hogy a gépkocsiút miért nem egyenes, miért tettek bele fölösleges kanyarokat.
A gyalogos aluljáró cikkcakkjairól, a balesetveszélyességéről már leírtam véleményemet, ezekkel a kritikákkal vitatkozni sem érdemes, annyira igazak. Azt azonban nem hiszem, hogy a baloldali képen is látható viszonyokat, a végeláthatatlan kocsisorokat, hosszú várakozásokat, a sietős dolog sorompó okozta stresszét bárki visszasírná.
Lehet, hogy rosszul gondolom, de elképzelhető, hogy a lassításra kényszerítés miatt tették a kanyarokat a közúti aluljáróba.

2

Többen nehezményezték, hogy a sínek alatti 50 méter miatt csak azért kell 2-300 métert kacskaringósan megtenni, hogy az alagúthoz el lehessen jutni, s aztán ráadásként jön a labirintus. Arról már esett szó, hogy eligazító táblák nincsenek, magához az aluljáró lejáratához sem könnyű az első alkalmakkor eltalálni. Az erre nemigen megfordulók számára a fotók igazolhatják, a kritikák jogosak.

3

Ha megvan a lejáró, rögtön két 90 és egy 180 fokos kanyarba futunk. Lefelé lehet gurulni, szemben már tolni a könnyebb. Ami egyik irányba lejt, a másik irányból szükségszerűen emelkedik. Egy rendszeresen ezt az utat használó ezt úgy fogalmazta meg: lefelé veszélyes, mert nagyon gyors, felfelé nehéz, mert nagyon meredek.

6

Túljutva a 180 fokon hosszú egyenes szakasz következik, majd egy fedett rész, amiről a képet látva beszélni sem nagyon kell. Markót Imre azt is elmondta – ez a fotókon is látszik – azért is kereste a kivitelezőt, hogy tárgyaljanak az aluljáró lefedése érdekében. „ Az aluljárónak ugyanis nincs teteje, mely üzemeltetési problémákat okozna az önkormányzatnak, mert a téli síkosságmentesítést nem tudná megoldani ilyen körülmények között. A belső havat nem lehet kitakarítani, az olvadás és egy következő fagy következtében pedig balesetveszélyes jégpáncél alakul ki”.
A képek készültekor se hó, se eső, se fagy nem volt, de az elmondottakat nem nehéz elképzelni

8

És hát a fedett rész! Három napja nem volt eső, és így néz ki. Egy komolyabb csapadék, egy kis fagy, és kész a korcsolyapálya. Jég is, kanyar is. belegondolni is rossz. Mesélték, hogy téli mínuszos időszakban jégcsapok lógnak a mennyezetről, amelyek súlyos balesetet is okozhatnak.

10

Aki szerencsésen túljut az előbbi fedett fordulón, választhat a lépcsőn cipelés vagy egy 180 fokos fordulóval spékelt emelkedőn

12a

Jó megoldás nincs. Egy idős ember képtelen a lépcsőn felvinni a biciklit, ha pedig az emelkedőt választja, mint láthatjuk is, tolni kell a járművet. Aztán megint jön egy 180 fokos forduló. (A képek készítésekor nem számoltam meg, de ilyenből meg derékszögűből van vagy10-12.)

13

Az utolsó kanyaron túl még egy kis kitartás, még egy kis bicótolás, és fellélegezhet a túloldalra igyekvő. Sikerült az átkelés, baj nélkül kijutott a labirintusból, végre nyeregbe ülhet. Mindez persze egy kamasznak, egy erőteljes fiatalnak – ha a gyalogosveszélyeztetést nem vesszük figyelembe, akár játék is lehet. De ők vannak lényegesen kevesebben. A többség kínlódik, szenved, vagy amint szó volt róla, inkább kerülőt tesz.

Hogy lesz-e javulás, az önkormányzatnak, konkrétan Markót Imre polgármesternek mit sikerül a kivitelezőnél elérnie, mit lehet javítani az áldatlanságokon,nem tudhatjuk.  Minden esetre szurkoljunk neki!

Pásztor


Megosztás

7 hozzászólás

 • Vastag Istvánné says:

  Nagyon köszönöm a leírtakat, ezek így vannak, de van még, amit nem vett figyelembe senki. Például az aluljáróban, és fent a környékén az a rengeteg üveg(széttörve), szemét eldobálva, a szél fújja össze-vissza! Ezen kellene még változtatni, mivel a kerékpárosok nem győzik a kerékpárt ragasztaszi. Az aluljárót akkor csinálták meg, amikor már nem járt annyi vonat, nem kellett volna annyit várni, de baleset nem volt, de szerintem most lesz, mert mire a kerékpárral a másik oldalra átjut valaki, abból könnyen lesz baleset. Nem beszélve, hogy milyen sok gyerek, és idős közlekedik.

 • Kovács Istvánné says:

  Őszinte részvétem azoknak akik a G-faluban laknak, vagy ott dolgoznak. Ezt az utat megtenni naponta oda-vissza kész tragédia. Nem értem, hogy ebben az országban senki sem tud már gondolkozni? Mit tanítottak ennek a mérnöknek az egyetemen? Az biztos, hogy logikus gondolkodást nem, akkor miért nem kérdeztek meg egy egyszerű parasztembert, az biztosan nem így oldotta volna meg. Tudják A JÓZAN PATASZTI ÉSZ!!!!!!!

 • Farkas Zoltán says:

  Az észre vételem talán ,hogy senki nem beszél a tábláról ami a feljáró elején található .Gyalogosoknak,és bickiliseknek az útra lépni tilos !Amúgy teljes mértékkel egyet értek a cikkel .

 • Imre Erzsébet says:

  Nem vagyok építész tervező, de nem lehetett volna egyszerűen a kocsiút mellett egy kerékpársávot építeni jól elkülönítve? Ugyanolyan lejtős a jelenlegi is, ugyanúgy tolni kell a biciklit stb. Csaknem mindennap használom, kerékpárral és gyalogosan is (de gyakran döntök más útvonal mellett), határozottan balesetveszélyesnek tartom, mind a kerékpárosokra , mind a gyalogosokra nézve. Ha a kerékpáros egy kicsit is nem tartja be a saját sávjában való haladást (ami gyakran előfordulhat, vagy a lejtőn való gurulás hevületében, vagy egyszerűen nem tudja bevenni a kanyart), egy pillanat alatt bekövetkezhet a beláthatatlan kacskaringóban hirtelen felbukkanó szembejövővel való ütközés, ami súlyos sérülésekkel járhat. A gyalogos forgalmat pedig nem szabadna egybemosni a kerékpáros útvonallal. Ezenkívül, ahogy a cikkben is említi a szerző, két hatalmas, fölösleges kacskaringóval lehet az aluljáró bejárataihoz jutni, ami gyalogos szemszögből nézve összességében legalább + 10 perc menetidő. Mivel mindenki spórolni igyekszik az idejével, a sárban kitaposott „rövidítések” jól megfigyelhetők. Sajnos nem tudom a tervezést dicsérni, pedig nagyon örültem, hogy végre biztonságos lesz a gyalogos-kerékpáros forgalom részére, hisz oly sok tragikus balesetről hallott az ember. De hát lebontani mégsem lehet… Talán, ha sikerülne ezeket a baleseti veszélyforrásokat valahogy kiiktatni, remélhetőleg kicsit jobban elfogadnák a lakosok. Az autósok része azért jól sikerült……

 • Varga Tímea says:

  Köszönöm a cikk írójának, hogy elkészítette ezt az összefoglalót, nem tudnám jobban mondani. Teljesen helytálló amit ír, minden szavával egyetértek sajnos. Habár nem sírom vissza a sorompónál sorban állást, azt hiszem még így sem vett el feltétlen sok időt az életemből, és a legtöbbször gondtalanul lehetett áthaladni, és ami akkor alapesetben pár másodperc volt, itt a jelenben több perce is megnőhet (átjutni a síneken). Nem vagyok a fejlesztések ellen egészen addig, amíg azok nem szükségtelenek vagy túlbonyolítottak, mint ez is itt. Nekem ez volt a legkényelmesebb út a városba, de már gyakran választok inkább kerülőutat alkalomadtán. DE az én negatív véleményem ellenére szívből remélem, hogy lesz akinek előnyére válik ez a beruházás, és a lakosság nagy részének hasznos lesz az új út, illetve a fontos kiegészítéseket elvégzik majd (jegesedés megelőzése, táblák, bármi jel, hogy merre kell menni..stb) . Mint minden új dolgot, ezt is meg kell szokni..aztán vagy megszokunk vagy kerülünk.

 • Gelei Bálintné says:

  Lehet hogy én nem értem,milyen a 180 fokos kanyar?

  • Pásztor Gábor says:

   Amikor két 90 fokos (derékszögű) kanyar követi egymást. Talán az utolsó előtti képen jobb oldalon látszik legjobban, amelyiken egy kapucnis hölgy tolja a fordulóban a kerékpárt. Gyakorlatilag visszafelé indul,csak másik úton.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .Hirdetés