Állami támogatásból fizették vissza a jogosulatlanul felvett állami pénzt

Közzétéve ekkor: 2014 július 10. 23:55

Botrányok a Szociális Szolgáltató Központ körül című cikkünkben tegnap írtuk meg, hogy nevezett intézmény a hozzá tartozó idősek napközi otthonai látogatási-és eseménynaplóinak manipulálásával 51 millió Ft állami támogatást vett fel jogosulatlanul. A Magyar Államkincstár az ügyben vizsgálatot folytatott le, amely eredményeként Törökszentmiklós önkormányzatát 51 millió Ft és annak kamatai visszafizetésére kötelezte.

A cikk megírásakor még nem tudtuk, miből és hogyan egyenlítette ki az önkormányzat a számlát, ma viszont már igen. Ami ezzel kapcsolatosan kiderült, arra az álságos, mindent szőnyeg alá söpörni akaró igyekezetre, ami a 2014.január 14-i ülés jegyzőkönyvéből feltárul, csak annyit tudunk mondani, megdöbbentő. 

Az eddig tájékozatlan, most pedig "megvezetett" képviselő-testület

Az eddig tájékozatlan, most pedig „megvezetett” képviselő-testület

2013-tól az egyedi működési problémák kezelésére, az esetleges pénzügyi feszültségek enyhítésére az önkormányzati törvény kiegészítő támogatás igénylését teszi lehetővé. A támogatás a belügyminiszter és a nemzetgazdasági miniszter együttes döntése alapján jó esetben akár vissza nem térítendő is lehet, amelyet az adott önkormányzat a folyósítást követő három hónapon belül használhat fel. Mindezeket figyelembe véve Törökszentmiklós Város Önkormányzatának Képviselő-testülete határozatot fogadott el az önkormányzatok működőképessége megőrzését szolgáló támogatás igényléséről.

Az ítészek kegyesek voltak a városhoz, mert a honatyák a 2014.január 14-i ülés előterjesztéséből arról tájékozódhattak, hogy a Belügyminisztérium 80 millió Ft, illetve 50 millió Ft vissza nem térítendő támogatást biztosított Törökszentmiklós számára. A furcsaság az volt, hogy  a Belügyminisztérium határozatában az szerepelt, a támogatás „a feladat finanszírozással nem fedezett óvodai, szociális alapintézményi és közművelődési célokra, továbbá a Magyar Államkincstár által megállapított fizetési kötelezettség teljesítésére használható fel.”

Honnan tudott a minisztérium az önkormányzat 51 milliós kötelezettségéről? Ha  tudott, azt nem kellett volna tudnia, miért, hogyan lett ez a tartozás? Ha nem tudta, miért nem tudta? Ha meg tudta, miért adta? Miért vett ki egyik zsebéből ennyi pénzt, hogy beletegye egy másikba? Miért fizetett egy önkormányzat helyett, amelyik hagyta eltapsolni ezt a nem kis summát? Kérdések,  amelyekre sosem kapunk választ.

Az előterjesztés az ellenzéki képviselőkben – lehet, hogy a kormánypártiakban is, de ők ennek nem adtak hangot – nem kis meglepetést váltott ki, mert annak ellenére, hogy a Magyar Államkincstár vizsgálati jegyzőkönyve 1013. szeptember 16-án megszületett, miután azt gondosan eltitkolták előlük, a tartozásról most hallottak először.

Serfőző István jelezte is, … „A céloknál van némi gondja és a kérdései erre irányulnak. A célok egy részénél semmi probléma, viszont a harmadik célkitűzés… a Magyar Államkincstár által megállapított fizetési kötelezettség… mi is ez? Milyen összegű, mikor és hogyan keletkezett, történt-e vizsgálat a felelősség megállapítására, hogy ki az, aki hibázott akkor, amikor a fizetési kötelezettség keletkezett?

Ha nem történt felelősségre vonás vagy megállapításra irányuló vizsgálat, ez miért nem történt? Ha megtörtént a vizsgálat, azt ki végezte el, és mik voltak a megállapítások, mikor és hogyan lehet megtekinteni? Ha ténylegesen a normatívákkal kapcsolatos megállapítások keletkeztek, visszafizetési kötelezettségünk keletkezett, ez büntetéssel jár ismereteink szerint, ezért kérdezi, mi is az a visszafizetendő összeg? Mekkora ez a fajta szankció, amit velünk szemben alkalmaztak?

A kérdésekből az abszolút tájékozatlanság sugárzik, holott egy normálisan működő önkormányzatban, ahol nincs takargatni való, a fentiekről a képviselőknek az első pillanattól, a MÁK vizsgálati jegyzőkönyve megszületésének pillanatától tudnia kellett volna. De még most, a konkrét kérdések megfogalmazásakor sem került sor a képviselők részletes tájékoztatására,  helyette a ködösítés folyt tovább.

Dr. Ondok László jegyző továbbra is „szégyenlősen” hallgatott a tényekről,  válaszában a következőket mondta: „a Magyar Államkincstár által megállapított fizetési kötelezettség tekintetében egy konkrét határozatra tud hivatkozni, ez a Magyar Államkincstár Törökszentmiklós Térsége Többcélú Kistérségi Társulás  szociális ellátások 2011. évi normatíva ellenőrzése kapcsán született határozata. Ez a határozat összesen 51.046.550-Ft, valamint kamatai tekintetében állapított meg a Törökszentmiklós Térsége Kistérségi Társulás terhére visszafizetési kötelezettséget.”

Magyarán: ő nem is tudja, miért, honnan jött ez a visszafizetési kötelezettség, neki fogalma sincs a vizsgálat által részletesen feltárt manipulációkról, a naplók folyamatos meghamisításáról, ami a visszafizetési kötelezettség megállapításához vezetett. Ő csak magát a tényt tudja, fizetni kell.

 A két ködösítő: dr.Ondok László jegyző (jobbra) és dr. Juhász Enikő polgármester

A két ködösítő: dr.Ondok László jegyző (jobbra) és dr. Juhász Enikő polgármester – balra a hallgatag alpolgármester, Szabó Péter

Hasonlóképpen csak maszatolt a felelősség megállapításával kapcsolatosan, holott akkor már neki pontosan tudnia kellett, ki, kik sarasak az ügyben. Annak a vizsgálata, hogy a 2011. évi esetlegesen más évek tekintetében személyi felelősség terhel-e valakit, és kit terhel, és ez a személyi felelősség milyen szankciókat vonhat maga után, jelenleg is folyik. Jogi szakértőnél van az anyag, illetőleg az is felmerült, hogy a szakértői anyag további felülvizsgálata, illetve kiegészítése szükségessé válhat annak érdekében, hogy az önkormányzat, illetőleg a Társulás egész pontosan meg tudja állapítani, milyen jogi lépéseket kell foganatosítani és milyen személyi felelősség merülhet fel.

Serfőző István nem igazán volt elégedett a válasszal, tovább forszírozta a felelősség kérdését, s rákérdezett a vizsgálat várható befejezési időpontjára. Miután dr. Ondok László nem tudott válasz adni, dr. Juhász Enikő polgármester a segítségére sietett, s „ kiegészíti az elhangzottakat azzal, hogy a vizsgálatok két síkon folynak. Az egyik a helytelen normatíva igénylés, amellyel kapcsolatosan most visszafizetést kell eszközölniük. A másik a könyvszakértői vizsgálati anyag, … amely további pontosításra szorul. Ez van most folyamatban, mert szeretnék azt, hogy aki elkövette a szabálytalanságokat, az ne tudja megúszni.”

Tehát nyugodjon meg mindenki, főleg a kérdező, végére járnak az ügynek, nem maradnak el a kemény felelősségre vonások  A kiegészítés mégsem nyugtathatott meg mindenkit, mert Fejér Ilona megemlítette „ Ezt a problémát már 2012-ben bizottsági és testületi ülésen is jelezte, hogy az igazgató asszony (Králik Aranka, a KSZSZK vezetője) vezetésével kapcsolatban problémák merültek fel. Ezzel akkor senki nem foglalkozott.”

Zárszóként dr. Juhász Enikő megjegyezte, „mindannyiunk elemi érdeke, hogy a KSZSZK-ban történt szabálytalanságokat maradéktalanul feltárják. Aki hibát követett el, a büntetést maradéktalanul kapja meg. Erről a testületet tájékoztatni fogják”. Több kérdés és észrevétel nem volt, a képviselők megszavazták a határozati javaslatot.

Zárszó: Az önkormányzat végül is állami támogatásból kifizette a jogosulatlanul megszerzett állami támogatás felvétele miatti tartozást, minden jóra fordult, akár a mesében. A felelősség ügyében végzett vizsgálat pedig igen-igen alapos lehet, mert azóta sem jutottak a végére, felelős még most sincs,  a képviselő-testület legyen türelemmel, majd tájékoztatni fogják.  De azt biztosan és nagyon.

Pásztor Gábor-Serfőző István.


Megosztás

2 hozzászólás

 • Olvasójuk says:

  Kedves István,Gábor!

  Kérem olvassák el az alábbi linket!
  Nagyon kíváncsi vagyok még a véleményükre!

  http://www.hirarena.com/szetloptak-a-szocialis-kozpontot-a-torokszentmiklosi-polgarmester-asszony-emberei–majd-kozpenzbol-rendeztek-a-kozel-52-millios-buntetest_460

  Mit tudnak mi van az Összefogással az Idősekért alapítvánnyal ami a KSZSZK ideje óta a háttérben garázdálkodott?

  Várom véleményüket,hozzászólásukat!

  Köszönettel:

  olvasójuk

  • Pásztor Gábor says:

   Tisztelt Olvasónk!
   Az Ön által jelölt cikket már korábban elolvastuk, lapunkban közzé is tettük. Nem hatott ránk az újdonság erejével, hiszen a témával mi foglalkoztunk először , a visszásságokat elsőként mi szellőztettük meg. Helyi híreink között két ezzel kapcsolatos cikkünket is elolvashatja, ha még nem találkozott velük. Abban véleményünk is benne van.
   Az Összefogással az Idősekért Alapítvánnyal kapcsolatos kérdésére a következőt tudjuk válaszolni. Tudomásunk szerint az alapítvány nem működik, a képviselő-testület 2012.szeptember 27-i ülésén a következő határozat született:
   1. A Törökszentmiklós Városi Önkormányzat Képviselő-testülete nem támogatja az Összefogással az Idősekért Alapítvány által kért hozzájáruló nyilatkozat kiadását.

   2. A Törökszentmiklós Városi Önkormányzat Képviselő-testülete kezdeményezi Összefogással az Idősekért Alapítvánnyal kötött ellátási szerződés megszüntetését.
   Tisztelettel a szerk.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .Hirdetés