Addig-addig, hogy belepusztulunk a sikereinkbe

Közzétéve ekkor: 2012 május 14. 21:42

hivA csoda újságban (Törökszentmiklósi Hírlap) a csodálatos költségvetésről szól a csodálatos vezércikk. Ebben, városunk polgármestere személyesen értékeli „mindenekfelettinek” a 2012-es rendeletet. Egy múltkori blogomban pénzügyi szempontból adtam másik megközelítést és minősítést, ennek a valóban párját ritkító közgazdasági fércműnek. (Itt olvasható: http://www.serfozoistvan.hu/blog/14494-Latszatkoltsegvetes-latszateredmenyei
Most a városközponti rehabilitáció egy újabb gyöngyszeméről kívánom Önöket tájékoztatni, mert a város vezetés szemérmes hallgatása eltakarja az ismétlődő kudarcokat. A hallgatás egy picit túlzás, mert azért szólnak a gondokkal terhelt beruházásról, csak ezek a megszólalások ellentmondásosak és kvázi rejtve történnek meg.
A szokásos módon, a hivatalos álláspont/álláspontok megismerésével kezdjük vizsgálódásunkat.
„A régi Városháza rekonstrukciójával megbízott cég is felszámolási eljárás alá került, így új kivitelező kiválasztása vált szükségessé. Ez az eljárás 2012. évben történik meg. Az új eljárás lehetőséget biztosít a jogszabály változás miatt változó szolgáltatásokhoz igazítani az épület alaprajzát, ami szintén folyamatban van. Mindezek alapján a projekt megvalósítása ugyan csúszik, de várhatóan ebben az évben lezárható lesz a fejlesztés.”
(Törökszentmiklós Város Önkormányzat 2012. évi költségvetésének megállapítása. 2012. február 23. Előterjesztő: Dr. Juhász Enikő)
„Hamarosan megnyitja kapuit az új kulturális központ. Jelenleg a könyvtár költözködése folyik a régi helyről az új helyére, amely nem kis feladat. Rövidesen azonban a könyvtárlátogatók és a kultúra iránt érdeklődők egy csodálatos új és szép intézményben tölthetik el szabadidejüket. Amint lezárult a költözködés, akkor lehet nekikezdeni a projekt másik elemének, a régi városháza felújításának, ugyanis ide fog majd átköltözni, pontosabban visszaköltözni a polgármesteri hivatal.”
(Törökszentmiklósi Hírlap 2012. március/1 szám. Nyilatkozó: dr. Juhász Enikő)
Az elmúlt év novemberének közepén felszámolási eljárás indult a pilisvörösvári GeoÉpszer Kft. ellen, amely céggel a város polgármestere nagy sajtó nyilvánosság mellett, 2011. január 11.-én kötött vállalkozási szerződést a régi városháza 2012. március 31.-i befejezéssel történő felújítására.(Már csak két hét van hátra addig!)
Ugyanekkor szerződött Dr. Juhász Enikő, a másik bedőlt vállalkozással, a GROPIUS Zrt.vel a Kossuth tér átalakítására. Meg kell hagyni, ügyesen összeválogatott, messziről jött cégeknek kedvezett Törökszentmiklóson ismételten a „pályázati szerencse”. Három cég valósította volna meg a nagy városközponti álmot és ebből már kettő tönkrement. Nem állítom, hogy ebben benne lett volna a keze a városvezetésnek, de azt igen, hogy a vállalkozások közötti válogatáskor nem segítették munkához jutni a helyi vállalkozásokat és minimális körültekintést sem tanúsítottak a jelentkezők kilétét illetően. Azt is állítom, hogy tisztességtelenül hallgattak a GeoÉpszer felszámolásáról, noha tudniuk kellett róla. Egy szóval nem említették a tavaly novemberi költségvetési koncepció tárgyalásakor, valamint az azt követő még három testületi ülésen, pedig ez a tény előttük mindvégig ismert volt. Mindössze három mondatot szenteltek az ügynek a 2012. évi költségvetés február 23.i előterjesztésében. Erről, ezen túlmenően senki száját egy mondatocska sem hagyta el, finoman szólva sem dicsekszenek a kivitelező választás újabb fiaskójával, noha azt kell mondjam, elvárható lett volna az őszinteség akkor is és most is.
Ugyanis valótlant állított a polgármester, amikor azt nyilatkozta, hogy a könyvtár elköltöztével kezdődhet a városháza felújítása. Még a tervek utólagos módosítása van soron, mert felismerték, hogy a járási kormányhivatalok létrejöttével lényeges kisebbek lesznek majd a polgármesteri hivatalok. Vagyis dehogy kezdődhet el, hiszen hol van még az új kivitelező kiválasztásához szükséges sikeresen lezárt új közbeszerzési eljárás? Sehol!
Az is nagy kérdés, belefér-e a mai – azóta már megemelkedett – árakon az új nyertes a rendelkezésre álló keretösszegbe, mert ha nem, akkor honnan veszi hozzá a plusz pénzt a városvezetés? A csodálatos költségvetés csodálatos tartalékaiból? Szerintem kezdhetnek izgulni a csodálatos pénzügyi szakértők, lesz-e elegendő pénzforrás valamennyi megkezdett fejlesztés befejezésére. Városunkban azonban eddig egyetlen beruházás sem fejeződött/fejeződik be határidőre, márpedig ami időben csúszik, az a tervezettnél általában több pénzbe kerül, ez egy ismert törvényszerűség az építőiparban.
Más szerződéses partnerei a GeoÉpszer-nek, már régen léptek és haladtak tovább, mi meg a szokásos lassúságunkkal szinte helyben járunk.(Fonyód városa már intézkedett: http://kapos.hu/hirek/gazdasag/2012-01-04/all_a_munka_a_fonyodi_epitkezesen.html)
A GeoÉpszer-rel kötött vállalkozási szerződés 92. pontja a megrendelő önkormányzatnak, azonnali hatályú szerződésbontás jogát biztosítja, ha az ellen felszámolási eljárás indul. Azaz a jogi feltételek biztosítottak a projekt folytatására, legalább is erről az oldalról. Az elherdált idő okán éppen januárban mondott le a város több mint egy fél milliárd forintnyi pályázati támogatásról. (Lásd: http://www.serfozoistvan.hu/blog/13912-Ismet-egy-elcseszett-beruhazas-tobb-mint-fel-milliardot-buktunk)
Reméljük, ezzel most nem járunk így, mert városközponti megkezdett beruházások anyagi vonzatai bedöntenék a várost.
Valótlant állított a polgármester abban is, hogy rövid idő belül birtokba vehető lesz az új művelődési ház könyvtáron kívüli további részei is. A berendezési tárgyakra kiírt közbeszerzési eljárás teljesítési határideje ez év június 21.-e és ha még azt is figyelembe vesszük ezeket be is kell építeni, akkor egyértelműen látszik a mellébeszélés ténye. Azt se felejtsük el, hogy a megkötött vállalkozási szerződés a projekt befejezésének határidejét 2011. július 31.-ben jelölte meg, azaz itt is egy év körüli határidőcsúszás prognosztizálható.

Ugye milyen érdekes dolog ez a csúsztatásoktól, féligazságoktól hemzsegő, közpénzen fizetett, öntömjénező helyi hírvilág. Harsogva zúgja a „győztes csaták” hírét, unásig ismétli újra és újra felemlegetve a „sikereinket”, de a kurdarcokról hallgat, a hibákat elkendőzi, a megszólalókat elnémítja. Szűrik az információkat, a valóságtól eltérő képet alakítanak ki az emberekben a tényleges helyett, hamis látszatot keltenek, megvezetik a közvéleményt, lopják a szólásszabadságot és semmibe nézik a demokratikus jogokat.
Ez a fideszes szép új világ, Önnek tetszik?

„A gyakran emlegetett hazugságból könnyen megszülethet az igazság látszata. Amely egy látszatvilágban sorsdöntő erő.”    Csoóri Sándor  író, költő

Serfőző István


Megosztás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .Hirdetés