A világhírű szociológus szerint a mai ellenzék nem tudja legyőzni a Fideszt,

Közzétéve ekkor: 2018 április 28. 14:00

de egyébként is teljesen kormányképtelen

Szelényi Iván, az ismert szociológus, a Magyar Tudományos Akadémia tagja, a világhírű amerikai Yale  egyetem tanszékvezető tanára a választások előtt azt nyilatkozta, hogy a rendszerváltás óta soha nem szavazott, de most el fog menni. Aztán mégsem ment el. A miértre egy interjú keretében a Független Hírügynökségnek adta meg a választ, amelyben lesújtó véleményt fogalmazott meg a jelenlegi ellenzékről, s esélyét sem látta, hogy a jelenlegi garnitúra bármilyen választási rendszerben legyőzze a Fideszt.

Szelényi távolmaradása indoklását azzal kezdte, hogy miután Karácsonyt rokonszenvesnek tartotta, aki még nagy kincs lehet a magyar politika számára, úgy gondolta,  a Karácsony-féle MSZP listára fog voksolni. Aztán az utolsó pillanatban rádöbbent, hogy

„ mégsem akarok azokra a szocialistákra szavazni, akik már annyi mindent csináltak ebben az országban. Évtizedek óta ülnek a parlamentben, s nem találták meg az utat a választópolgárokhoz … Ennek a pártnak előbb fel kéne támadnia, hogy képes legyen érvényes üzeneteket küldeni a társadalomnak.

A beszélgetés során nem kímélte a többi ellenzéki pártot sem. A korábban együttműködéstől elzárkózó LMP-re vonatkozó kérdésre,  vajon le tudják-e mosni az egyesek szerint történelminek minősülő bűnt, hogy jelöltjeiket nem léptették vissza, s ezzel biztosították a Fidesz kétharmadát, azt válaszolta:

„Az LMP szerepéről csak azt tudom mondani, hogy ha ez a párt nem létezne, akkor ezt írná fel receptre az orvos Orbán Viktor számára. Az LMP azt csinálta, ami a Fidesz számára fontos.

Kiválónak tartotta Simicska ötletét,  hogy a Jobbikot a politikai centrum felé tolta, de a gondolatot kivitelezhetetlennek tartotta, mert

„ezzel a gárdával elképzelhetetlen, hisz Vona vezetése alatt vonultak gárdamellényben a parlamentbe. Senki ne mondja nekem, hogy szélsőjobbosból valaki néhány hónap alatt Angela Merkel lesz.

Abban igazat adott Gyurcsánynak, hogy egy új párt kell, olyan mint az Egyesült Államokban a Demokrata Párt, csak az volt a baj, hogy Gyurcsány azt hitte, ezt a pártot neki kell vezetnie, holott ebben az új pártban éppen rá nem lenne szükség:

„ szerintem Gyurcsány Ferenc éles eszű, felkészült, de karaktergyilkosság áldozata, és a megsemmisítéséhez ő maga is hozzájárult.

Összességében Szelényi úgy vélte, ez az ellenzék semmilyen választási formában nem tudná legyőzni a Fideszt. De ha esetleg legyőzné is, hamar újabb választás következne, amely viszont fölényes győzelmét hozná a mostani kormánypártnak..

„ a mai ellenzék együtt teljesen kormányképtelen, Gyurcsány és Vona elképzelhetetlen egy kormányban. Ugyan, ez vicc, senki nem gondolhatja komolyan, hogy a szavazatok ötödét megszerző Jobbik minden befolyásáról, tisztségéről lemondana? Ezt nem hiszem. Az  így megalakuló kormányban állandó lett volna a parlamenti szóváltás, s jöhetett volna egy új választás,

S ebből természetszerűen leszűrhető a következtetés, amelyet Szelényi így foglal össze:

„ Csak egy dologban vagyok biztos: a magyar politikában akkor lenne változás, ha létrejönne egy olyan baloldali, de jobb-középig terjedő párt, amely megerősödve valóban képes lenne a Fideszt választásokon legyőzni. Ennek még a magvát sem látom. Azt ugyanis teljesen reménytelennek tartom, hogy a jelenlegi ellenzéki pártok, tehát a DK, az MSZP, a Jobbik és az LMP összefognak, és ez a formáció legyőzheti a Fideszt. Erre semmi esély, ez ma már egy lejáratódott, sikertelen politikai garnitúra.

Szelényi abban sem hisz, hogy a parlamentben teljesen eszköztelen, politikai befolyás nélküli ellenzék szerepét átveszi az utcán gyülekező tömeg. Az interjú végén feltett erre vonatkozó kérdésre  azt válaszolta:

„Az utca óriási szerepet játszhat, láttuk az arab tavaszt, vagy az ukrán változásokat, de 2006-ban sem volt forradalmi helyzet Magyarországon, csak a szélsőjobboldal, illetve a Fidesz által szervezett népi ellenállás. Ez rettenetesen meggyengítette a kormányzatot, de lemondásra nem kényszerítette.. Ma nyomát sem látom a forradalmi helyzetnek, pedig akik máshová szavaztak, szomorúak, elégedetlenek.

A teljes interjú itt olvasható el.

Pásztor

Szemtől szembe.


Megosztás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..Hirdetés