A világhírű szociológus szerint a mai ellenzék nem tudja legyőzni a Fideszt,

Közzétéve ekkor: 2018 április 28. 14:00

de egyébként is teljesen kormányképtelen

Szelényi Iván, az ismert szociológus, a Magyar Tudományos Akadémia tagja, a világhírű amerikai Yale  egyetem tanszékvezető tanára a választások előtt azt nyilatkozta, hogy a rendszerváltás óta soha nem szavazott, de most el fog menni. Aztán mégsem ment el. A miértre egy interjú keretében a Független Hírügynökségnek adta meg a választ, amelyben lesújtó véleményt fogalmazott meg a jelenlegi ellenzékről, s esélyét sem látta, hogy a jelenlegi garnitúra bármilyen választási rendszerben legyőzze a Fideszt.

Szelényi távolmaradása indoklását azzal kezdte, hogy miután Karácsonyt rokonszenvesnek tartotta, aki még nagy kincs lehet a magyar politika számára, úgy gondolta,  a Karácsony-féle MSZP listára fog voksolni. Aztán az utolsó pillanatban rádöbbent, hogy

„ mégsem akarok azokra a szocialistákra szavazni, akik már annyi mindent csináltak ebben az országban. Évtizedek óta ülnek a parlamentben, s nem találták meg az utat a választópolgárokhoz … Ennek a pártnak előbb fel kéne támadnia, hogy képes legyen érvényes üzeneteket küldeni a társadalomnak.

A beszélgetés során nem kímélte a többi ellenzéki pártot sem. A korábban együttműködéstől elzárkózó LMP-re vonatkozó kérdésre,  vajon le tudják-e mosni az egyesek szerint történelminek minősülő bűnt, hogy jelöltjeiket nem léptették vissza, s ezzel biztosították a Fidesz kétharmadát, azt válaszolta:

„Az LMP szerepéről csak azt tudom mondani, hogy ha ez a párt nem létezne, akkor ezt írná fel receptre az orvos Orbán Viktor számára. Az LMP azt csinálta, ami a Fidesz számára fontos.

Kiválónak tartotta Simicska ötletét,  hogy a Jobbikot a politikai centrum felé tolta, de a gondolatot kivitelezhetetlennek tartotta, mert

„ezzel a gárdával elképzelhetetlen, hisz Vona vezetése alatt vonultak gárdamellényben a parlamentbe. Senki ne mondja nekem, hogy szélsőjobbosból valaki néhány hónap alatt Angela Merkel lesz.

Abban igazat adott Gyurcsánynak, hogy egy új párt kell, olyan mint az Egyesült Államokban a Demokrata Párt, csak az volt a baj, hogy Gyurcsány azt hitte, ezt a pártot neki kell vezetnie, holott ebben az új pártban éppen rá nem lenne szükség:

„ szerintem Gyurcsány Ferenc éles eszű, felkészült, de karaktergyilkosság áldozata, és a megsemmisítéséhez ő maga is hozzájárult.

Összességében Szelényi úgy vélte, ez az ellenzék semmilyen választási formában nem tudná legyőzni a Fideszt. De ha esetleg legyőzné is, hamar újabb választás következne, amely viszont fölényes győzelmét hozná a mostani kormánypártnak..

„ a mai ellenzék együtt teljesen kormányképtelen, Gyurcsány és Vona elképzelhetetlen egy kormányban. Ugyan, ez vicc, senki nem gondolhatja komolyan, hogy a szavazatok ötödét megszerző Jobbik minden befolyásáról, tisztségéről lemondana? Ezt nem hiszem. Az  így megalakuló kormányban állandó lett volna a parlamenti szóváltás, s jöhetett volna egy új választás,

S ebből természetszerűen leszűrhető a következtetés, amelyet Szelényi így foglal össze:

„ Csak egy dologban vagyok biztos: a magyar politikában akkor lenne változás, ha létrejönne egy olyan baloldali, de jobb-középig terjedő párt, amely megerősödve valóban képes lenne a Fideszt választásokon legyőzni. Ennek még a magvát sem látom. Azt ugyanis teljesen reménytelennek tartom, hogy a jelenlegi ellenzéki pártok, tehát a DK, az MSZP, a Jobbik és az LMP összefognak, és ez a formáció legyőzheti a Fideszt. Erre semmi esély, ez ma már egy lejáratódott, sikertelen politikai garnitúra.

Szelényi abban sem hisz, hogy a parlamentben teljesen eszköztelen, politikai befolyás nélküli ellenzék szerepét átveszi az utcán gyülekező tömeg. Az interjú végén feltett erre vonatkozó kérdésre  azt válaszolta:

„Az utca óriási szerepet játszhat, láttuk az arab tavaszt, vagy az ukrán változásokat, de 2006-ban sem volt forradalmi helyzet Magyarországon, csak a szélsőjobboldal, illetve a Fidesz által szervezett népi ellenállás. Ez rettenetesen meggyengítette a kormányzatot, de lemondásra nem kényszerítette.. Ma nyomát sem látom a forradalmi helyzetnek, pedig akik máshová szavaztak, szomorúak, elégedetlenek.

A teljes interjú itt olvasható el.

Pásztor

Szemtől szembe.


Megosztás

2 hozzászólás

 • B. szabó says:

  csak ha bemegy a dolgozo a munkahelyére de nem dolgozik akkor nehéz minősíteni hogy sztrájkol !!!!

 • Dorozsmai Géza says:

  Tisztelt Szelényi István úr, szociológus, az MTA tagja, a Yale tanszékvezető tanára!
  Idézem Önt: „ Csak egy dologban vagyok biztos: a magyar politikában akkor lenne változás, ha létrejönne egy olyan baloldali, de jobb-középig terjedő pár, …. Én, mint egykori „néptanító” kijelentem – ex katedra – hogy a politikában nincs olyan vélemény, tanács, ötlet, hogy: „ha”.
  Ön azt állítja, „…hogy a jelenlegi ellenzéki pártok, tehát a DK, az MSZP, a Jobbik és az LMP összefognak, és ez a formáció legyőzheti a Fideszt. Erre semmi esély, ez ma már egy lejáratódott, sikertelen politikai garnitúra.” hogy a jelenlegi ellenzéki pártok, tehát a DK, az MSZP, a Jobbik és az LMP összefognak, és ez a formáció legyőzheti a Fideszt. Erre semmi esély, ez ma már egy lejáratódott, sikertelen politikai garnitúra.
  Akkor hány évnek kell még eltelni, hogy kinőjön egy új, sikeres politikai garnitúra, akik változást tudnak teremteni?
  Bocsánat, de nekünk magyaroknak most, a jelenleg adott „anyagból” kell (!!!) megteremtenünk a sikeres politikai garnitúrát, és nem a kifogásokat, vélt vagy valós sérelmeket hántorgatni. Ne legyün már itt is pápábbak lenni a pápánál!!!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .Hirdetés