A szankciók működnek: halálra fagynak az oroszok a saját lakásaikban

Közzétéve ekkor: 2022 november 29. 17:47

Kengyel Kristóf

Putyin többször is megfenyegette a Nyugatot azzal, hogy ha nem vásárolnak az oroszoktól energiahordozókat, akkor halálra fognak fagyni. Most úgy néz ki, hogy Oroszországnak sokkal nagyobb gondot okoz a fűtés, mint a Nyugatnak. Igaz, náluk nem az a gond, hogy nincs mivel fűteni.

Vlagyimir Putyin többször is megfenyegette Európát azzal, hogy úgy járnak, mint az orosz népmesében a farkas, akinek úgy megfagyott a farka, hogy azt el is hagyta egy befagyott tóban. Most azonban úgy néz ki, nem Európa, hanem az oroszok járnak úgy, mint a mesebeli farkas.

Oroszországban ugyanis néhány hete már igen keményen beköszöntött a tél. Moszkvában például az elmúlt egy hétben nappal sem haladta meg a hőmérő higanyszála a -4 Celsius-fokot. Jóval hidegebb van Moszkvától keletre Jekatyerinburgban, ahol jelenleg nappal is bőven -10 Celsius-fok alatt van a hőmérséklet. Szóval Oroszországban keményen berúgta az ajtót a tél, és ez máris óriási gondot okoz a távfűtéses lakásokban. Moszkvában és Szentpéterváron is nehezen megy a távfűtési rendszer karbantartása, de e két nagyvárosban általában csak néhány órán keresztül marad ki a fűtés. Ezt a lakosság már megszokta, ugyanis az elmúlt években ez mindennapossá vált a távfűtéses lakásokban. Idén annyi a változás, hogy a fűtéskimaradás egyre hosszabb ideig tart.

Az elmúlt években megszokták már ezt Jaroszlav régió lakosai is. A gond csak az, hogy a régió városaiban a távfűtéses lakások harminc százalékában hetek óta nincs semmilyen fűtés. Ha egy-két napra mégis sikerül helyrehozni a fűtési rendszert, akkor ezután nem sokkal újabb napokig 10–12 Celsius fokos lakásban kell élniük az itt lakóknak. A legnagyobb gond Ribinszkben van, ahol nemrég a város vezetője, Denisz Dobrjakov őszintén elmondta, hogy a szankciók miatt nem jutnak hozzá a megfelelő szivattyúkhoz, amik vannak még a raktárakban, azokat Moszkvában és Szentpéterváron használják fel. Az olyan városoknak azonban, mint amilyen például Ribinszk is, csak a használt vagy a selejtes rendszerelemek jutnak, ha épp vannak. Ezek pedig hamar elromlanak és nincs hozzájuk alkatrész, de ha lenne is alkatrész, a városnak nincs pénze ezekre, mert így is nagy az infláció, az ilyen berendezések pedig eddig is drágák voltak. A város 2022-ben a 200 kilométeres azonnal felújítandó távfűtő szakaszból mindössze öt kilométernyi vezetéket és az ahhoz tartozó berendezést tudott felújítani, azt is önerőből. Ha mindez nem volna elég, Dobrjakov azt is elmondta egy lakossági fórumon, hogy a térségben mozgósítottak közül, nagyon sok víz- és fűtésszerelőt is besoroztak, ezért óriási a szakemberhiány és ezért akkor sem tudnák megoldani a fűtési problémákat, ha lenne elég alkatrészük és pénzük a felújításra. A városvezető ígéretet tett a gondok megoldására és azt állította, hogy már kérte a Kremlt, hogy a szakembereket ne sorozzák be. Ezután néhány nappal Dobrjakovot leváltották, majd a Kreml küldött egy bizottságot Ribinszkbe, természetesen egy enyhébb napon, amely megállapította, hogy a városban megfelelően működik a fűtési rendszer. Amint lesz rá pénz felújítják a város hálózatát.

Azonban nem csak Ribinszkben vannak problémák az 50-60 éves távfűtési rendszerrel. A karbantartások elmaradása és a besorozott szakemberek miatt hasonló gondokkal küzdenek többek között; Krasznodarban, Primorjében, Abakanban és Nyizsegorodszkban is. Több város lakói is levelet küldtek Putyinnak, hogy segítsen a fűtés nélkül maradt embereken. Amíg Putyin válasza megérkezik, addig ezekben a városokban a városvezetés érdekes ajánlásokat tett a lakosságnak. Azt javasolják például, hogy a kiesett időszakokban a lakosok fűtsenek a sütővel(!), öltözzenek rétegesen, illetve szerezzenek be hősugárzót, amelynek egyébként hirtelen kétszeresére emelkedett az ára a gondban lévő régiókban.

A távfűtési probléma súlyosságát jól jellemzi, hogy a hírek szerint az elmúlt egy hétben öten fagytak halálra távfűtéssel ellátott lakásukban. Ugyanis az időjárás Vlagyimir Putyin előrejelzése ellenére egyelőre nem az oroszoknak kedvez. Európában jóval enyhébben kezdődött a tél a szokásosnál, míg Oroszországban valamivel a szokásos átlag alatti hőmérséklet a jellemző ezekben a napokban. Úgy látszik, hiába próbálja az orosz propaganda elhitetni a lakossággal, hogy Európában hamarosan megfagynak az emberek, ha nem hagynak fel a szankciózgatással, ez a probléma Oroszországot sokkal erőteljesebben sújtja, mint az öreg kontinenst.

 
 
 
 


Megosztás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .Hirdetés