A stranddíjak emelkedtek, a civil és sportszervezetek támogatása nem csökkent

Közzétéve ekkor: 2019 március 28. 15:22

Pásztor

Korábban megírtuk, hogy a város költségvetése soha nem volt olyan feszes, mint az idén, az eredetileg elképzelt beruházások és felújítások jó részéről fedezet híján le kellett mondani. Arra azonban ügyeltek a költségvetés megalkotói és az arról döntő képviselők, hogy az anyagi gondokat a civil szervezetek, sportegyesületek, intézmények különösebben ne érezzék meg.

Mint minden, a strandfürdő működtetési költségei is növekedtek, ezek fedezetének megteremtése érdekében az önkormányzat szükségesnek látta néhány díjtétel emelését. Az előterjesztő szerint a módosítások összhangban vannak a környékbeli strandok díjaival.

Az önkormányzat idei költségvetésében 4 millió forintot különített el a civil szervezetek támogatására. A pályázatok beérkezésének határidejéig 23 szervezet – 15 egyesület és 8 alapítvány – nyújtott be pályázatot, amelyek a kiírásban meghatározott tartalmi és formai szempontoknak megfeleltek.

A pályázó szervezetek szolgáltatásaikat a város lakossága, ill. a szervezet által képviselt társadalmi csoport részére kívánják biztosítani. 2 szervezet 40 vagy annál magasabb százalékban biztosít saját forrást, egyébként a  pályázati önrész vállalás átlaga 26% körüli. Az  összeségében 5.350.870 Ft-ot kitevő igény jócskán meghaladta az e célra elkülönített 4.000.000 forintot, ezért kisebb-nagyobb eltéréssel a pályázók a kértnél kevesebbet kaptak, 6 esetben ítéltek meg a képviselők jelentősen kisebb összeget. Az előző évinél viszont kevesebb támogatást egyetlen egyesület vagy alapítvány sem kapott.

Hasonló mondható el a sportegyesületek esetében is, két esetben azonban jelentős az eltérés a tavaly kapott összeghez képest. Az érintettek a TKE és Székács Kézilabda Egyesület, előbbi jóval kevesebb, utóbbi jelentősen több támogatásban részesült a tavalyi évhez képest. Bár az írásos előterjesztés nem taglalja, a komoly plusz és mínusz feltételezhetően összefügg azzal, hogy a TKE-nek nincs felnőtt bajnokságban szereplő csapata, a Székács pedig anyagi helyzete javulása esetén szeretné stabilizálni helyzetét az NB I/B –ben.

 

Támogatta a képviselőtestület a nyári táborokat és sporttáborokat is. Előbbire 6 szervezet 17 pályázatot nyújtott be. Mivel az igények meghaladták a szétosztható összeget, szelektálni kellett. Előnyt élveztek azok a táborok, amelyeknél a szervezők a táborozóktól anyagi támogatást nem kértek, amelyeket több intézmény, szervezet összefogásával szerveztek, s amelyek helyben, ill. a környéken biztosítanak helyet. Ezek alapján 4 pályázó alábbi tíz tábora kapott támogatást.

 

A spottáboroknál nem volt ilyen gond. 4 egyesület, illetve klub adott be pályázatot, mind a négy kapott is támogatást, ha nem is annyit, amennyit szeretett volna.

Szemtől Szembe


Megosztás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..Hirdetés