A luxemburgi miniszterelnök férje mellé ültették Orbánt a NATO-csúcs

Közzétéve ekkor: 2022 július 1. 8:43

egyik vacsoráján

Xavier Bettel korábban élesen bírálta a magyar melegellenes törvényt.

A NATO-csúcstalálkozó alkalmából a spanyol királyi palotában rendezett vacsorán készült fotókon a La Voz Del Sur nevű spanyol híroldal szúrta ki a szerintük üzenetértékű ülésrendet.

A magyar miniszterelnök, Orbán Viktort Xavier Bettel luxemburgi miniszterelnök férje, Gauthier Destenay mellé ültették. A két férfi frigye volt az első, amellyel egy EU-tagállam vezetőjének azonos nemű házastársa lett.

A spanyol királyi palota nem válaszolt a lapnak arra, szándékolt volt-e az ülésrend ilyen kialakítása. Mindenesetre Xavier Bettel luxemburgi miniszterelnök majdnem pont a vacsora előtt egy évvel ment neki a magyar miniszterelnöknek a melegellenes törvény miatt. Akkor azt mondta:

“Azzal, hogy az egész országot ellenük fordítják, hogy nem normálisnak tekintik őket, hogy a fiatalokra leselkedő veszélyként kezelik őket – ebből is látszik, hogy nem értik: melegnek lenni nem választás, intoleránsnak lenni viszont igen.

A törvény keltette botrány idején sürgette Orbán Viktort, hogy mérlegelje, milyen károkat okozhat a törvény a fiataloknak. „Nem melegként keltem fel egyik reggel, miután láttam egy reklámot a tévében. Nem így működik az élet. Ez bennem van, nem én választottam. Önmagunkat sem könnyű elfogadni, mindemellé még megbélyegzettnek lenni is már túl sok” – tette hozzá akkor a luxemburgi miniszterelnök.

2018-ban a Paris Matchnak nyilatkozva Destenay elmondta, hogy „anélkül vett részt ezeken a hivatalos eseményeken, hogy üzenni akart volna vele bármit, de hozzátette, hogy “ha ez segíthet a gondolkodásmód megváltoztatásában, annál jobb”.

hvg.hu

 
 
 
 


Megosztás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .Hirdetés