A kínai orvosdelegáció vezetője azt kérdezte: mi ez a rengeteg ember az utcán?

Közzétéve ekkor: 2020 március 24. 8:27

Olaszország évtizedek óta a legnehezebb napjait éli. A koronavírus már hatezer áldozatot szedett, és több mint két hete rendkívül súlyos kijárási korlátozások vannak érvényben. A helyzet Lombardiában a legsúlyosabb, ott több mint 3700 ember halt bele a fertőzésbe.

Stefano Bottoni történész szerint, aki  anyai ágon magyar, a Magyar Tudományos Akadémia főmunkatársa,  s aki ingázik Magyarország és Olaszország között, az olasz hatóságok a legnagyobb hibát akkor követték el, amikor kiszivárogtatták a Lombardiára vonatkozó mozgáskorlátozási intézkedéseket, ekkor ugyanis legalább százezer dél-olasz fejvesztve menekült haza. Párhuzamba hozza ezt azzal, hogy Magyarországon sokan lemenekülnek a Balatonra. Szerinte ez hasonló helyzet ahhoz, ami Olaszországban történt, amikor északról délre kezdtek el özönleni, és vitték magukkal a betegséget is.

 Meséli, nemrég egy kínai orvosdelegáció érkezett Milánóba, és a vezetőjük első kérdése az volt: mi ez a rengeteg ember az utcán? 

Magyarország szerinte annyiból szerencsés, hogy van két hét előnyünk, ami viszont nehezíti helyzetünket, hogy „Magyarország még mindig átjáróház”, ráadásul a határok mentén sokan ingáznak. A tesztek számát  elképesztően alacsonynak tartja, így abban is biztos, hogy jóval több fertőzött van annál, mint amennyit kimutattak. Nem ért egyet azzal sem, hogy Magyarországon – Európában egyedüliként – nem közlik a fertőzések területi eloszlását.

Azt is megjegyezte, hogy paradox módon Magyarországon kevesebb a potenciális áldozat. Arra utalt, hogy egy tanulmány szerint Olaszországban a halálos áldozatok 70 százaléka férfi, az átlagéletkoruk pedig 79,5 év. Márpedig Magyarországon ezt az életkort sajnos  sok férfi eleve nem éri meg.

Tovább a 24.hu-ra


Megosztás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..Hirdetés