A holland parlament is ellenzi, hogy azonnal küldjék az EU-s támogatásokat

Közzétéve ekkor: 2022 november 18. 14:00

az Orbán-kormánynak

Halmai Katalin (Brüsszel)

Olaf Scholz német kancelláré után Mark Rutte holland miniszterelnök kabinetje is olyan utasítást kapott a parlamentjétől, hogy csak garanciák esetén szavazza meg a Magyarországnak járó uniós támogatásokat.

A német Bundestagban jóváhagyott nyilatkozatot követően, csütörtökön a holland parlament is állásfoglalást fogadott el, amelyben felszólítja a hágai kormányt, hogy csak akkor járuljon hozzá az európai források felszabadításához, ha Magyarország „ellenőrizhető és visszafordíthatatlan lépéseket tett a jogállamiság megerősítése és a csalások megelőzése érdekében”. A holland képviselők emellett arra kérik a kormányukat, hogy szorgalmazza Magyarország csatlakozását az Európai Ügyészséghez.

A csütörtökön megszavazott határozat leszögezi: mivel az Orbán Viktor által ígért csalás elleni intézkedések nem kötelező érvényűek és egyetlen nap alatt visszafordíthatók a magyar parlamentben, a holland kormánynak alaposan meg kell vizsgálnia a reformok hatékonyságát és fenntarthatóságát. Magyarország nem csatlakozott az Európai Ügyészséghez, ezért lehetetlen európai szinten felelősségre vonni az uniós adófizetők pénzével való visszaélések miatt – áll a szövegben.

A hágai állásfoglalás szűk két héttel azelőtt született, hogy az Európai Bizottság (EB) döntene a magyar helyreállítási terv elfogadhatóságáról, illetve értékelné az Orbán-kormány által hozott korrupcióellenes intézkedéseket. A tagállamok pénzügyminiszterei e bizottsági értékelések alapján határoznának a befagyasztani javasolt, illetve visszatartott pénzek felszabadításáról decemberi ülésükön. Az EB hajlik a helyreállítási terv feltételekhez kötött jóváhagyására, míg a jogállamisági eljárásban felfüggeszthető pénzek sorsa bizonytalan. A holland parlamenti állásfoglalás ellentmondásosnak nevezi, hogy a helyreállítási terv úgy kapna zöld utat, hogy a jogállamisági eljárás — amelynek keretében 7,5 milliárd euró (3000 milliárd forint) pénzmegvonással sújtanák Magyarországot — még folyamatban van.

A német Bundestag november elején elfogadott hasonló határozata felszólítja a berlini kormányt, hogy az EU miniszteri tanácsában szavazza meg a Magyarországnak jutó támogatások egy részének zárolását, ha úgy ítéli meg, hogy nem elégségesek a Budapest által vállalt reformok. Mint többször megírtuk, az Orbán-kormány a pénzekért cserébe 17 korrupcióellenes intézkedésre és a bíróságok függetlenségét garantáló lépésekre tett ígéretet.

 
 
 
 


Megosztás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .Hirdetés