A Fidesz előre tudta: Karácsony miatt megint csúszik a Lánchíd felújítása

Közzétéve ekkor: 2020 augusztus 4. 15:29

Pásztor

Érdekes módon tudhatta meg az olvasó, hogy ki tudja meddig, ismét csúszni fog a Lánchíd felújítása. Kedden írta meg a kormányközeli Magyar Nemzet, de nem saját információira hivatkozva számol be erről, hanem a fővárosi Fidesz-csoport bejegyzését idézi, amelyet hétfőn tettek közzé a párt Facebook-oldalán.

A késedelem okáról ott is csak annyi tudható meg, hogy a Közbeszerzési Hatóság tartalmi hibák miatt visszadobta a dokumentumot, így a BKK Igazgatóságának módosítania kell azt. Hogy melyek ezek a tartalmi okok, nem lehet tudni. A Mandiner megkereste a Közbeszerzési Hatóságot, de válasz eddig nem érkezett.

Reagált viszont a hírre ugyancsak a Facebook oldalán Karácsony Gergely, Budapest főpolgármestere, akinek írását kommentálás nélkül  idézzük.

„A BKK igazgatósága körülbelül 10 napja, a jogszabályi határidőket betartva, alapos mérnöki és jogi előkészítés után elfogadta a Lánchíd felújítására vonatkozó közbeszerzés kiírását. A kiírás azt hivatott szolgálni, hogy lehetőséget adjon a legnagyobb mértékű átlátható versenyre, minél több alkalmas kivitelező pályázására.

A közbeszerzés a hatályos szabályok szerint akkor tud megjelenni, ha azt egy kormányzati szerv, a Közbeszerzési Hatóság is jóváhagyja. A kormányzati hatóság azonban az igazi versenyt szolgáló 10 éves (120 hónapos) referencia-időszakot soknak tartotta, előírta annak 8 évre (96 hónapra) való csökkentését. Miért van ennek jelentősége? Mert hát az elmúlt 8 évben egyetlen hidat sem újítottak fel Budapesten, vagyis a hatóság döntése szerint egyetlen korábbi budapesti hídfelújítás sem számíthat bele a referenciák körébe. Ez a korlátozás tehát alkalmas lehet arra, hogy szűkítse a közbeszerzésen indulók körét. A döntéssel nem értünk egyet, az eredeti kiírást jogilag is megalapozottnak tartjuk. Mégis, a hatályos szabályok és a Lánchíd felújításának sürgető szüksége nem ad más lehetőséget, mint a kormányzati hatóság előírásának beépítését a kiírásba. Ezt a BKK igazgatósága haladéktalanul megteszi, a Lánchíd felújítását tehát ez nem hátráltatja.

Azzal azonban nem számoltunk, hogy a kormány fél év alatt is képtelen az ígéretének betartására. Hiszen a kormány februárban(!) megígérte ugyan, de még mindig nem jelent meg a kormányhatározat a Lánchídra szánt állami forrásról. Eddig nehezen érthető volt, hogy a jogszabályalkotásban oly kreatív kormány, amely 9 év tétlenkedése ellenére egész kis kampányt volt képes építeni a Lánchíd ügyére, miért képtelen meghozni egy nem túl bonyolult kormányhatározatot?

Talán a magyarázat éppen a Közbeszerzési Hatóság versenykorlátozó döntése adja. Lehetnek ugyanis, akik ebből a két tényből, hogy tudniillik a közbeszerzési hatóság szűkíti a verseny lehetőségét, a kormány pedig fél éve szerencsétlenkedik egy határozat kiadásával, azt a következtetést vonják le, hogy egyeseknek a Lánchíd felújításánál fontosabbak a Lánchíd felújítói. Vagyis hogy melyik cég kapja a megbízást. Ha ehhez hozzátesszük, hogy a magyar építőipar jó nagy része az elmúlt években a kormánytól nem túl távoli emberek, köztük kötélbarátok és szotyipartnerek kezében összpontosul, ebből máris kijöhet egy jó kis összeesküvés-elmélet.

Én nem hiszek – vagy inkább: nem akarok hinni – az összeesküvés-elméletekben. Abban hiszek, hogy a Lánchíd nemzeti kincs, felújítása nemzeti érdek, ennek jegyében tesszük a dolgunkat. Sok különbség van az előző és a mostani városvezetés között, az például, hogy ők nem újították fel a Lánchidat, mi pedig felújítjuk.”

Szemtől Szembe


Megosztás

2 hozzászólás

  • Híd Örs says:

    A Lánchíd fidesztámogató, okos, mindent túlélő! Az elmúlt évtizedben – amig a Fidesz gondoskodott fővárosunkról – a híd nem rozsdásodott, vagy ha igen, nem szólt róla, nehogy miatta ne jusson elég pénz a sportra!
    Mikor megtudta, hogy a fővárosra nagyon sok pénzt hagyott a Fidesz, rögtön krónikus betegséget szimulált (vérkeringése csaknem összeomlott), nehogy Karácsony a választás után azonnal felszínre került szociális problémák enyhítésére fordítsa a fővárosra hagyott sok-sok milliárdot!

  • Király Attila says:

    Nem akarásnak nyögés a vége. A magyar nép érdekével ne packázzon senki. A költő szavaival : “A nyár heves a kasza egyenes” A türelem egyre fogy ,a dolgok rosszul végződhetnek!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .Hirdetés