A családi adókedvezményt, az szja-mentességet is átírhatja a kormány

Közzétéve ekkor: 2023 július 5. 12:33

A Magyar Közlönyben kedd este olyan határozat jelent meg, ami feltételezi az eddig népszerű kedvezmények gyökeres megváltoztatását is.

A tervezet a közkiadások felülvizsgálatára készül egy új, a Pénzügyminisztériumból koordinált munkacsoport, a Közkiadások Felülvizsgálata Munkacsoport vezetésével. Feltételezhetően azzal a feladattal, hogy a költségvetés legfontosabb kiadási területeit áttekintésék, különös tekintettel az egészségügy, a családtámogatás, a lakhatás, az oktatás és a nagy beruházások mentén felmerülő kiadásokat érintően.

Portfolio összefoglalójában hangsúlyozza, hogy érinthetik az anyasági támogatást, a családi pótlékot, a nagycsaládosok kedvezményeit, a babaváró- és lakásprogramokat is. A határozat 15 pontban határozza meg a feladatokat, amiket Varga Mihály pénzügyminiszternek kell felügyelnie.

Ez év végéig felül kell vizsgálniuk az egészségügyre, a családtámogatásra és lakhatásra fordított kiadásokat és kapcsolódó adókedvezményeket. A munkacsoportnak ezt az „adott év kormányzati kiadásainak legalább 10 százalékára kiterjedő mértékéig kell megtennie”. A határozat szerint a jövő év végéig felül kell vizsgálniuk továbbá az oktatásra és az állami beruházásra fordított kiadásokat is „az adott év kormányzati kiadásainak legalább 10 százalékára kiterjedő mértékig”.

A portál szerint a tervezet azt sugallja, hogy hosszútávú projektre készül a kormány, és mostantól minden évben felülvizsgálja ezeket a kiadási tételeket az egyes területeken illetékes miniszterek bevonásával.

A tervezet konkrét eredményeket is meghatároz. Az idei évre vonatkozóan például az egészségügyi kiadásokat azzal az elvárással vizsgálják felül, hogy egyes kiadási részterületeken legalább 3 százalékot lefaragjanak.

A család- és lakhatási támogatások területén szintén 3 százalék megtakarítása a cél, amit úgy akar elérni a kormány, hogy egyes támogatási formákat célzottabbá tesz, szűkíti a kedvezményezettek körét – írja a portfolio.hu.

(Kiemelt kép: a bababváró hitel bevezető plakátkampánya. Fotó: MTI/Vajda János)

168.hu

 
 
 
 


Megosztás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .Hirdetés