200 millió közpénzből építettek 11 kilátót egy alföldi faluban, ma varjú fészkel

Közzétéve ekkor: 2023 április 11. 17:08

némelyikben

De van olyan is, amelyet a fenntartó le is bontott, amikor már nem volt kötelező üzemeltetni a támogatás miatt. Némelyik egyszerűen csak rohad.

Annak idején még a világlapokba is eljutott a tyukodi kilátófejedelemség híre: az alföldi településen 200 millió forintos EU-támogatást költöttek el arra 2013 óta, hogy kilátókat építsenek annak ellenére, hogy nemhogy tizenegy, de egy kilátóból se nagyon van kilátás a környéken. A Válasz Online most, a lombkorona és erdő nélküli, szintén EU-s támogatásból épített lombkoronasétány miatt utánajárt, mi lett a sorsa ezeknek a kilátóknak.

„Tyukodra azért mentünk vissza, mert már lejárt az uniós projektek esetében kötelező 3-5 éves fenntartási kötelezettség. Ami itt történt, előrevetíti, hogy mi lesz más hasonló megalapozottságú projektek, például a jellegtelen faültetvényekben vagy a puszta közepén felhúzott lombkorona-tanösvények sorsa” – szól a cikk indoklása. A riporter a következőket tapasztalta:

Szabó-kilátó: A lap szerint ennek az egy kilátónak lett volna értelme turisztikai szempontból a jó elhelyezkedése miatt. Azonban a kilátó tulajdonosa a kötelező fenntartási idő végén lebontotta a kilátót.

Szabó 2 kilátó: Ugyanaz a tulaj szintén elbontotta.

Kecskés-kilátó: Ide ösvény sem vezet, de a kilátó még áll. Azonban varjúpár neveli benne a fiókáit. „Ebből következtetni lehet a torony látogatottságára is.”

Rádika Gyöngye-kilátó: Ez az egyetlen kilátó, ahol „valamilyen karbantartás nyomai látszottak”, és még az erdélyi hegyekre is rálátni innen.

Erdei kilátó: A kilátót és a hozzá tartozó tanösvényt lebontották, de a faanyag szemétként ott hever a földön szétszórva.

Balogh-kilátó: A lépcső alján leláncolt fakapu zárja el az utat tiltó táblával.

Három névtelen kilátó: Két kilátóról már semmilyen információt nem találni, egy harmadik még áll, de lehetetlen megközelíteni.

Diana-kilátó: Már csak a betonalapozása áll, ezzel „talán évszázadok múlva is őrizni fogja az emlékét annak, hogy valaha 5-10 millió forintot lehetett keresni azzal, hogy az unió pénzén az ember kilátót épített a semmi közepére” – írja a lap.

„Az összesítésünk szerint Tyukod egykori tizenegy kilátójából ma már biztosan csak öt áll, négyet lebontottak, kettő sorsa ismeretlen” – áll a lapban, amely arról is beszámolt, hogy a Hatvanból 1,1 milliárdos kerékpáros támogatás egyik részeként megépült, életveszélyes kerékpáros kalandparkot is bontják éppen; egyébként itt is évek óta áll egy „lombkoronasétány”, amely körül semmiféle erdő nincsen. Sárazsadányban kalandpark épült EU-s támogatásból, ezt is lezárták azóta kerítéssel és lánccal.

hvg.hu

 
 
 
 


Megosztás

1 hozzászólás

  • Magyar Éva says:

    Felhàborító!A hontalanok meg nem kapnak ebédet,mert nincs rà pénz.Mindent ellopnak, a sajàt zsebüket tömik akik közel vannak a húsos fazékhoz.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .Hirdetés