K. Endrét presbiterré választhatta a szabadulása után a Bicskei Református

Közzétéve ekkor: 2024 február 29. 13:24

Egyházközség

Tóth-Szenesi Attila

A bicskei pedofilügyben bűnsegédlet miatt elítélt K. Endrét a szabadulása után, tavaly év végén a bicskei református gyülekezet presbiterévé választották – állítja két, egymástól független forrás. Az egykori gyermekotthoni igazgatóhelyettes a napokban lemondott tisztségéről.

A református egyházközségek hat évre választják meg a döntéshozó testületet, a presbitériumot. Tagjai, a presbiterek olyan, az egyházközséget érintő ügyekben rendelkeznek szavazati joggal, mint a költségvetés és más gazdasági kérdések, az alkalmazottak felvétele, új lelkészi állás szervezése.

Arról, hogy kik lehetnek presbiterek, Viczián Miklós, a Magyarországi Református Presbiteri Szövetség tiszteletbeli elnöke írt. Az Újszövetségből idéz egy erre vonatkozó felsorolást arról, milyennek kell lennie egy presbiternek:

  • feddhetetlennek, megfontoltnak, józannak, tisztességesnek, vendégszeretőnek, tanításra alkalmasnak, nem részegesnek, nem kötekedőnek, hanem megértőnek, a viszálykodást kerülőnek, nem pénzsóvárnak.

Viczián így összegezte a presbiterekkel szembeni elvárásokat:

„Arra a kérdésre kerestük a feleletet, hogy lehet-e bárki presbiter. A rövid válasz az, hogy NEM. Mind a Szentírás, mind egyházi törvényeink korlátozásokat tartalmaznak. Ezek a korlátozások az isteni kiválasztástól és elhívástól, a jellem-tulajdonságokon és emberi kapcsolatokon keresztül, egészen az adminisztratív feltételek teljesüléséig terjednek. A gyülekezet választójogú tagjainak felelőssége, hogy Isten akaratát előzetesen imádságban tudakolva, olyan személyeket jelöljenek és válasszanak meg, akiknek a rátermettsége és készsége már korábbi gyülekezeti szolgálataik során nyilvánvalóvá vált – és ismereteik szerint nincsenek kizáró tényezők.”

Hogy egy gyülekezetben kik a presbiterek, az nem titkos információ, többnyire az interneten is közzéteszik a listát. Korábban a Bicskei Református Egyházközségnél sem volt másképp, az előző, 2017-es választás eredményét, vagyis a megválasztott presbiterek és pótpresbiterek névsorát posztolták a Facebookon. A 2023-as bicskei presbiterválasztás eredményei azonban sehol sem elérhetők.

 Istentiszteletre gyülekeznek a hívők a bicskei református templom előtt Fotó: Németh Dániel/444

Többször beszéltünk telefonon Máté János bicskei református lelkésszel. Nem volt hajlandó válaszolni arra, hogy tavaly megválasztották-e presbiternek K. Endrét, hiába ajánlottuk neki, hogy elég egy igent vagy nemet mondania, inkább gyorsan letette a telefont. Máté Jánost azok után is kerestük, amikor még több jelből következtettünk arra, hogy K. Endre csakugyan presbiter volt, de ekkor már csak annyit mondott: „Nem nyilatkozom”.

Az egyházközségek fölötti igazgatási szint az egyházmegye, a bicskei a vértesaljaihoz tartozik. Ennek az esperese Hajdú Szabolcs Koppány, akitől előbb írásban kértük a bicskei presbiterek névsorát, de levelünkre nem reagált, így felhívtuk. Kérdésünket azzal hárította el, hogy a református egy alulról építkező egyház, kérdezzük a bicskei református lelkészt, vagyis visszatértünk a startmezőre.

Tettünk egy kísérletet a református egyház sajtóosztályával, de megint csak ott voltunk, ahol a part szakad: „Nem rendelkezünk információval a helyi gyülekezet presbitériumának összetételéről. Javasoljuk, hogy kérdésükkel forduljanak közvetlenül a Bicskei Református Egyházközséghez.”

Itt tartottunk éppen, amikor a múlt héten újabb jelzést kaptunk: „A vasárnap 10-órakor kezdődő istentiszteleten jelenti be a bicskei református lelkész K. Endre presbiteri tisztről való lemondását.”

Elmentünk az istentiszteletre, ahol a lelkész a prédikációt követően kihirdette az aktuális, közérdekű információkat. Ekkor hangzott el, hogy változás történt a presbitérium összetételében, mivel lemondott az egyik presbiter. Hogy mi a neve a lemondott presbiternek, azt a lelkész nem közölte.

Mivel a lelkész nem nyilatkozott az ügyben, így nem tudtuk megerősíteni vele a presbitérium megválasztásának körülményeire vonatkozó értesüléseinket sem. Úgy tudjuk ugyanis, hogy tavaly év végén az egyik vasárnapi istentisztelet záró szakaszában a jelöltek egyenként mentek ki az úrasztalához, és pár szót mondtak magukról bemutatkozásképp. Köztük lehetett K. Endre, aki azt mondta, hogy Erdélyből jött, és Bicskén él. A hívek többsége nem tudott arról, hogy el volt ítélve.

A presbiterválasztás előtt az egyik jelölt rákérdezett: igaz-e a szóbeszéd, csakugyan el volt-e ítélve K. Endre. A tiszteletes erre azt mondta, hogy kegyelmet kapott, és különben is, ártatlanul lett megvádolva.

Maga a választás nem a megszokott rendben zajlott. Korábban a jelöltekre egyenként szavazhattak a gyülekezeti tagok, most azonban egyben a 20 fős listára és a póttagokra.

A lemondást hozó presbiteri gyűlést a múlt héten tartották. Hogy maga a titkolt presbiter indítványozta-e vagy valamelyik társa, netán a lelkész, azt nem tudni.

(A cikk megírásában közreműködött Urfi Péter.)


Megosztás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .Hirdetés